Νέες επενδύσεις €300 εκατ. από τη ΓΕΚ Τέρνα το 2017

Νέες επενδύσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έχουν δρομολογηθεί μέσα στο 2017 στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος μέσα στην κρίση έχει επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Επισήμανε μάλιστα ότι ο Όμιλος είναι έτοιμος να συμβάλλει και να αξιοποιήσει το επενδυτικό σοκ που έχει ανάγκη η Ελλάδα

Νέες επενδύσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έχουν δρομολογηθεί μέσα στο 2017 στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος μέσα στην κρίση έχει επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ μέσα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Επισήμανε μάλιστα ότι ο Όμιλος είναι έτοιμος να συμβάλλει και να αξιοποιήσει το επενδυτικό σοκ που έχει ανάγκη η Ελλάδα
«Βασική στρατηγική επιδίωξη του Ομίλου μας είναι να εξαρτώμεθα στο μέλλον όλο και λιγότερο από το κατασκευαστικό αντικείμενο, που είναι από τη φύση του κυκλικό και ευμετάβλητο, αναπτύσσοντας νέες σταθερές, προβλέψιμες και μακροχρόνιες πηγές εσόδων και κερδοφορίας, όπως είναι οι παραχωρήσεις, τα ενεργειακά έργα και τα άλλα έργα υποδομών, που γίνονται με συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» είπε
Δραστηριότητες κατά βάση εξωστρεφείς, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, μεταφορών και της καθαρής ενέργειας, με την έννοια της υποκατάστασης εισαγωγών. Στρατηγική για την υλοποίηση της οποίας, όπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης, «ο Όμιλος μας είναι ιδανικά τοποθετημένος».

Καταλύτης για τις επενδύσεις οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις
Όσον αφορά στο επενδυτικό σοκ, στην ανάγκη του οποίου έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, σχολίασε ότι αυτό μπορεί να προέλθει μόνο με πρωταγωνιστές τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. «Αυτές έχουν αντέξει capital controls, ραγδαία αύξηση της φορολογίας, πανάκριβα επιτόκια, έχουν βαθιά γνώση συγκεκριμένων επενδύσεων που άμεσα μπορούν να προχωρήσουν. Κι είναι κυρίως αυτές που επιδεικνύουν στην πράξη αυτό που έχουμε τονίσει ότι χρειάζεται η χώρα παράλληλα με το επενδυτικό σοκ: έναν επενδυτικό πατριωτισμό!» είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στη χώρα και τις δυνατότητες μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αναστροφή του κλίματος, καθώς αυτές αποδέχονται τον κίνδυνο χώρας και γνωρίζουν πώς να πλοηγήσουν τις επενδύσεις τους στους μαιάνδρους της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας. Οι ξένοι επενδυτές, όπως έχουν δείξει και διεθνείς μελέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακολουθούν».
Για την πορεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα στην κρίση, τόνισε ότι πρόκειται για έναν Όμιλο «από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που και μπορεί και ξέρει και θέλει να κάνει επενδύσεις». Απόδειξη σε αυτό αποτελούν οι επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης. «Έχουμε το αναγκαίο μέγεθος, εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις δραστηριότητές μας και μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων και συμμαχιών, που μας επιτρέπουν να επενδύσουμε ταυτόχρονα σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη μέσα στο 2017 έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών».

Το νέο στοίχημα των αντλησοταμιεύσεων
Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης εστίασε στο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, ανεκτέλεστο κατασκευαστικό αντικείμενο του Ομίλου, αλλά και στην αξιόλογη παρουσία στις αγορές του εξωτερικού. «Είμαστε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές, όπου τον επόμενο χρόνο θα φτάσουμε τα 1000 MW εγκατεστημένης ισχύος, έχουμε αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουμε μεγάλα έργα και παραχωρήσεις στην ενέργεια, στους αυτοκινητοδρόμους, στα αεροδρόμια, στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, επενδύουμε και στην εξόρυξη, βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση λευκολίθου, ενώ ταυτόχρονα έχουμε οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες τόσο στη μετοχική μας σύνθεση όσο κι από πλευράς στρατηγικών εταίρων και η σοβαρότητα μας ανοίγει τις πόρτες διεθνών θεσμικών χρηματοδοτών όπως η EIB και η EBRD και ιδιωτικών funds».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της καθαρής ενέργειας, τόνισε ότι η χώρα μας, χάρη στους ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, στην ιδανική μορφολογία εδάφους και στην υψηλή κατασκευαστική τεχνογνωσία για την αποθήκευση (π.χ. αντλησοταμιεύσεις), μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της με υψηλότατη εγχώρια προστιθέμενη αξία στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως.
«Εμείς είδαμε την ευκαιρία των ανανεώσιμων πηγών από πολύ νωρίς και σήμερα ο Όμιλός μας δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση, στη σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Μιας επανάστασης που θα μας επιτρέπει να συνδυάζουμε μακροχρόνια και υγιή κερδοφορία με την επίτευξη ευρύτατων εθνικών και κοινωνικών ωφελειών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού κ.λπ.».
Η επόμενη ημέρα για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου, περιλαμβάνει ένα νέο μεγάλο στοίχημα, που είναι η αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων. «Γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να εισάγει μπαταρίες για να αποθηκεύσει ενέργεια, όταν μπορούμε να υλοποιήσουμε επενδύσεις σε φυσικές μπαταρίες όπως είναι οι αντλησοταμιεύσεις που επιπλέον έχουν εξαιρετικά αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία;» αναρωτήθηκε ο κ. Περιστέρης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk