Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), είναι αποκαλυπτική των σχέσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του επιχειρηματικού κόσμου.

Εύκολα διέκρινε κανείς πίσω από τα χαμόγελα, τους κανόνες αστικής ευγένειας και τις φιλοφρονήσεις την ψυχρότητα που επικρατεί στις σχέσεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών.
Οι ομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα ακούστηκαν σχεδόν ως δύο παράλληλοι μονόλογοι. Σημείο συμφωνίας –επί της ουσίας –ήταν μόνο το σκέλος των επενδύσεων, δηλαδή η αναγκαιότητά τους, ως το μοναδικό όχημα για την έξοδο από την ύφεση. Και η κατακλείδα των δύο ομιλιών που έκανε λόγο περίπου για «εθνική συστράτευση».

Χλιαρό χειροκρότημα

Η ψυχρότητα φάνηκε στο χλιαρό χειροκρότημα που απέσπασε ο Πρωθυπουργός τόσο με την εμφάνισή του στο βήμα της εκδήλωσης όσο και με το κλείσιμο της ομιλίας του.
Και ήταν μάλλον παράδοξο το γεγονός ότι εκτός του πιο ζεστού χειροκροτήματος που απέσπασαν οι κ.κ. Φέσσας και Prem Watsa, και τους δύο ομιλητές τούς διέκοψε και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ευθέως την ενόχλησή του για τη δημόσια εβδομαδιαία κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από το δελτίο του ΣΕΒ, αμφισβητώντας την επιστημονικότητα των απόψεων που καταγράφονται.

Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ όσο και ο καναδός επενδυτής υποβάθμισαν εξαιρετικά την κυβερνητική προσπάθεια για την απομείωση του χρέους –εν αντιθέσει με τον Πρωθυπουργό που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του –παροτρύνοντάς τον να κλείσει την αξιολόγηση.
Βέβαια σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, συνήθως για λόγους πολιτικής αβρότητας ο πρόεδρος του ΣΕΒ φροντίζει λίγες ημέρες ενωρίτερα να γνωστοποιεί στον υψηλό φιλοξενούμενό του περίπου το κείμενο της ομιλίας του για να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός το πλαίσιο και να δώσει το ανάλογο στίγμα στην τοποθέτησή του. Κάπως έτσι έγινε και την περασμένη Τετάρτη.
Μάλιστα στο μέτρο του δυνατού –όσο δηλαδή του επιτρέπει ο κύκλος «γερόντων» και μη του συνδέσμου –φρόντισε ο κ. Φέσσας να τείνει χείρα πολιτικής συναίνεσης μειώνοντας τις «αποστάσεις».

Μεγάλη η απόσταση
Συγκεκριμένα φαίνεται πως παρά την ψυχρότητα που υπάρχει –«όπως όλοι οι Πρωθυπουργοί θέλουν μόνο τη θετική επιβεβαίωση και όχι τη δημόσια κριτική» έλεγαν κύκλοι των βιομηχάνων –η απόσταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Ξενοφώντος δεν δείχνει να είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Και παρά τον δημόσιο κριτικό τους λόγο, οι επιχειρηματίες «προσέφεραν» τον προσκεκλημένο τους κ. Watsa, από τους σημαντικότερους επενδυτές της ελληνικής αγοράς των τελευταίων χρόνων, ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα γαλλικό γνωμικό έδωσε το στίγμα των προθέσεών τους και συγχρόνως σήμα σε ξένους επενδυτές λέγοντας πως «αγοράστε όταν ακούτε κανονιές και πουλήστε όταν ακούτε τρομπέτες, και εγώ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ακούω ήχους κανονιών».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σε έναν διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και στις βασικές αξίες της δημοκρατίας».

Υπερασπίζοντας την προσπάθειά του για την απομείωση του χρέους σημείωσε πως «αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».

Πρόσκληση
Προανήγγειλε δε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά τον Σεπτέμβριο του 2018 και πρόσθεσε πως αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης αλλά το μέλλον της χώρας. Και κάλεσε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου «να ενώσουμε τις δυνάμεις, να συμπορευθούμε στον κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας».

Ο κ. Φέσσας ασκώντας κριτική στη στάση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είπε: «Αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες μεταξύ των δανειστών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, ας τους αιφνιδιάσουμε παρουσιάζοντας το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ετσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες».
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων και όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα». Και ασκώντας κριτική στο σύνολο του πολιτικού κόσμου είπε: «Η Ευρώπη που σταθερά μάς στήριξε τόσα χρόνια κουράστηκε να ασχολείται μαζί μας. Φαίνεταινα έχει προκρίνει μία μορφή προσωρινής καταστολής. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και τη μικροπολιτική».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ