Τα πολυαναμενόμενα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) Light Field της Magic Leap αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2017, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της εταιρείας. Τα «θαυματουργά» γυαλιά, με δυνατότητα προσθήκης γραφικών πάνω από πραγματικά αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον, έχουν την πλήρη στήριξη της Google, ανοίγοντας πόλεμο στη Microsoft και στα δικά της γυαλιά HoloLens. Η αμερικανική start-up μάλιστα κατάφερε μέσω της στήριξης της Google να συγκεντρώσει επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 542 εκατ. δολαρίων. Και η Apple, πάντως, εργάζεται πυρετωδώς για την παρουσίαση των δικών της γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.
Τα Light Field θα είναι μικρότερα από τα HoloLens, με μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από ένα απλό ζευγάρι γυαλιά, ενώ θα συνοδεύονται από μια μικρή συσκευή η οποία θα τοποθετείται στη ζώνη ή στην τσέπη και θα περιέχει την μπαταρία και τον επεξεργαστή.
Η τιμή των γυαλιών AR της Magic Leap θα είναι τσουχτερή καθώς θα αγγίζει τα 1.000 δολάρια –δηλαδή περίπου 920 ευρώ.



Μπαταρία 10ετίας

Φανταστείτε ένα κινητό που να φορτίζει κάθε 10 χρόνια, γλιτώνοντάς μας μια για πάντα από τον «βραχνά» της άδειας μπαταρίας. Τα καλά νέα έρχονται από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι ανέπτυξαν μια μπαταρία ικανή να αντέχει για μια δεκαετία! Η υπεραποδοτική μπαταρία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν βασίζεται σε διαβρωτικά ή τοξικά υλικά αλλά σε ένα υγρό διάλυμα. Σήμερα, οι λεγόμενες μπαταρίες ροής υπάρχουν αλλά δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αποδοτικές, ειδικά όταν η χρήση τους είναι συχνή.

Τροποποιώντας το υγρό διάλυμα βιολογόνου και φεροκενίου, οι αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μπαταρία η οποία έχανε μόλις 1% ισχύος ανά 1.000 κύκλους χρήσης. Επεμβαίνοντας στους ηλεκτρολύτες ουσιαστικά, έφτιαξαν μια μπαταρία ροής φιλική προς το περιβάλλον, σταθερή ως προς την απόδοσή της και ανθεκτική στη φθορά από τη συχνή χρήση.

Το ενδιαφέρον για τις εν λόγω μπαταρίες είναι τεράστιο καθώς θα μπορούσαν επίσης να φέρουν την επανάσταση ως προς την αποθήκευση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές προσπαθούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία τους σε μια μπαταρία μεγαλύτερης κλίμακας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικούς σκοπούς.



Κλήση μέσω τατουάζ

Εναν νέο σκοπό για ρυτίδες, ελιές και άλλα σημάδια εφηύραν γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζάαρλαντ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δημιούργησαν μια σειρά από υπέρλεπτα προσωρινά τατουάζ τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν ορισμένα κατά τα άλλα αντιαισθητικά σημεία του προσώπου ή του σώματός μας σε πλήκτρα αφής που θα ελέγχουν το smartphone μας.

Τα SkinMarks, όπως ονομάζονται τα πρωτοποριακά τατουάζ, θα εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο θα εφαρμόζονται. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση ενός τατουάζ κατά μήκος του δακτύλου θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάζει το τραγούδι που ακούει μέσω του κινητού του, ενώ η εφαρμογή επάνω στις αρθρώσεις του δακτύλου θα επιτρέπει την αυξομείωση της έντασης του ήχου της συσκευής.

Τo μυστικό των διαδραστικών SkinMarks, κατά τους επιστήμονες, κρύβεται στην ελαστικότητά τους και στο ανύπαρκτο πάχος τους, που τους επιτρέπουν να εφαρμόζονται εύκολα, να λειτουργούν επιτυχώς και παράλληλα να μην ενοχλούν ή παρεμποδίζουν τις κινήσεις του κατόχου τους.

Αυτόνομο drone στους αιθέρες

Το Optimus αναμένεται να είναι το πρώτο αυτόνομο drone που έλαβε άδεια πτήσης και πρόκειται να απογειωθεί στους αιθέρες του Ισραήλ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Airobotics, το αυτόνομο drone μπορεί να πετάει επί μισή ώρα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και να κουβαλά φορτίο ενός κιλού.

«Για να χρησιμοποιήσει κανείς το σύστημα της Airobotics δεν χρειάζεται να είναι πιλότος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ραν Κράους. Το Optimus θα είναι εξοπλισμένο με κάμερα και θα απογειώνεται από μια αυτοματοποιημένη «βάση», η οποία θα έχει προγραμματιστεί για την αποστολή του drone μέσω ενός ειδικού λογισμικού για ηλεκτρονικό υπολογιστή. O ανεφοδιασμός του θα γίνεται εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια ενός βραχίονα, ο οποίος θα αναλαμβάνει την αλλαγή της μπαταρίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ