Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο

Προτού μαγειρέψουμε το κοτόπουλο συνηθίζουμε να το πλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Αυτή η πρακτική είναι όμως επικίνδυνη για την υγεία μας σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Τα σταγονίδια του νερού από το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι το όχημα για την εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων FSA έδειξε ότι το 44% του πληθυσμού πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει, ένα μεγαλύτερο ποσοστό δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του συγκεκριμένου βακτηριδίου, ούτε ότι το κοτόπουλο μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης.

Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.

Η FSA συμβουλεύει

-Να τοποθετούμε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο.

-Να βάζουμε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων από τυχόν στάξιμο των υγρών.

-Να μην ξεπλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε.

-Να πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο και στους χυμούς του.

-Το πλύσιμο δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Τα βακτηρίδια καταστρέφονται με το ψήσιμο γι΄ αυτό πρέπει να μαγειρεύουμε καλά το κοτόπουλο. Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα