Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην τελευταία κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, τη φιλότιμη προσπάθειά του να αναβιώσει κινηματογραφικά τον μεγάλο κρήτα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Μόλις πρόσφατα ένα μεγάλο τμήμα γυρισμάτων της ταινίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Νότια Γαλλία, και δη στην Αντίμπ, εκεί όπου ο συγγραφέας έζησε με τη σύζυγό του Ελένη τα τελευταία δέκα έτη της ζωής του.
Στην Aντίμπ είχαν μεταβεί οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρίνα Καλογήρου, καθώς και βασικά μέλη του ελληνικού συνεργείου, όπως ο χειριστής Steadicam Μιχάλης Τσιμπερόπουλος, η μακιγέζ Αργυρώ Κουρουπού, η διευθύντρια παραγωγής Τζένη Πανουτσοπούλου, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή και βεβαίως ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.
Μάλιστα, στην εν λόγω ταινία το ντεμπούτο του ως διευθυντή φωτογραφίας για τα γυρίσματα στη Νότια Γαλλία έκανε ο γιος του σκηνοθέτη, Αλέξανδρος Σμαραγδής, ενώ το ελληνικό συνεργείο πλαισιώθηκε από γάλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τεχνικό προσωπικό. Ασφαλώς, τα γυρίσματα της ταινίας στη Νότια Γαλλία ολοκληρώθηκαν με τη συνδρομή του γάλλου συμπαραγωγού της ταινίας Βενσάν Μισό, ο οποίος ως γνωστόν είχε αγαπήσει το σενάριο και είναι περιχαρής που συμμετείχε στη δημιουργία της εν λόγω ταινίας.

Θυμίζουμε ότι βάση του σεναρίου του «Νίκου Καζαντζάκη», το οποίο έγραψε ο ίδιος ο Σμαραγδής, είναι το βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» του συγγραφέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μισό έχει αναφερθεί στο έργο αυτό χαρακτηρίζοντάς το «προστατευόμενο» και έχει τεράστια σημασία που η κυρίαρχη γλώσσα της ταινίας θα είναι τα ελληνικά, με τη συντριπτική πλειονότητα των ρόλων να ανήκει σε έλληνες ηθοποιούς. «Μόνο έτσι θα μπορέσει να ακουστεί ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη, του μεγαλύτερου έλληνα συγγραφέα μετά τον Ομηρο» έχει πει στο παρελθόν ο κ. Σμαραγδής.

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στη Νότια Γαλλία, η ταινία αναμένεται σύντομα να περάσει στη φάση της μεταπαραγωγής (post production), με στόχο να είναι έτοιμη μέσα στο 2017. H τήρηση της ημερομηνίας διανομής του «Νίκου Καζαντζάκη» εντός του έτους υπήρξε άμεση προτεραιότητα του Γιάννη Σμαραγδή διότι συν τοις άλλοις το 2017 έχει ανακηρυχθεί Ετος Νίκου Καζαντζάκη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συνεπώς η ταινία θα συμβάλει καθοριστικά στις τιμητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν για τον συγγραφέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα η ταινία θα διανεμηθεί στις αίθουσες σε μεγάλη διανομή από την Audiovisual, η οποία είχε και τη διανομή της ταινίας «El Greco» το 2007 με το αξεπέραστο ρεκόρ των 1.200.000 εισιτηρίων.

HeliosPlus