• Αναζήτηση
 • Μεγάλη έκθεση με έργα Πικάσο για τα 80 χρόνια της Guernica στο Reina Sofia

  Μεγάλη έκθεση με έργα του Πάμπλο Πικάσο θα φιλοξενήσει από τον Απρίλιο το Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης, για να τιμήσει τα 80 χρόνια της Guernica, του διάσημου έργου που απεικονίζει την ωμότητα και την απόγνωση του πολέμου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μεγάλη έκθεση με έργα του Πάμπλο Πικάσο θα φιλοξενήσει από τον Απρίλιο το Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης, για να τιμήσει τα 80 χρόνια της Guernica, του διάσημου έργου που απεικονίζει την ωμότητα και την απόγνωση του πολέμου.

  Η έκθεση, που τιτλοφορείται Ο δρόμος προς την Guernica, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 4 Απριλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου στην ισπανική πρωτεύουσα. Θα είναι «μια μεγάλη έκθεση για να γιορτάσουμε τα 80 χρόνια από τη δημιουργία της Guernica από τον Πάμπλο Ρουίθ Πικάσο και τα 25 χρόνια από την άφιξη αυτού του πίνακα στο Μουσείο Reina Sofia» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ισπανίας.

  Οι Μαδριλένοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά περίπου 150 από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές ή σε άλλα μεγάλα μουσεία σε όλον τον κόσμο.

  Ιδρύματα όπως το Μουσείο Πικάσο και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, η πινακοθήκη Tate Modern του Λονδίνου, το MoMA της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Μπάγιελερ της Βασιλείας, καθώς και πολλοί ιδιώτες συλλέκτες θα δανείσουν προσωρινά πίνακες που έχουν στην κατοχή τους.

  Η Guernica είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ισπανία το 1881 και πέθανε στη Γαλλία το 1973, σε ηλικία 91 ετών.

  Φιλοτέχνησε τον πίνακα αυτόν το 1937, στο Παρίσι, για να καταγγείλει τον βομβαρδισμό του βασκικού χωριού Γκερνίκα από την αεροπορία της ναζιστικής Γερμανίας που υποστήριζε τις δυνάμεις του Φρανθίσκο Φράνκο στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-39). Ο πίνακας επέστρεψε στην Ισπανία το 1981, αφού αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία μετά τη μακρά περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

  Λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο ίδιος ο Πικάσο είχε ζητήσει να μην μεταφερθεί η Γκερνίκα στην πατρίδα του παρά μόνο όταν αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες.

  Πέρσι το Μουσείο Reina Sofia υποδέχτηκε περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2015. Μία από τις εκθέσεις που προσέλκυσε τους περισσότερους επισκέπτες ήταν αφιερωμένη στην μετεμφυλιακή τέχνη, μέχρι το 1953.

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk