Γερμανία: Μεγάλη εκδοτική επιτυχία η επανέκδοση του Mein Kampf του Χίτλερ

Η σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf (Ο Aγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ, έργο που εκδόθηκε στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2016 για πρώτη φορά μετά το 1945, σημείωσε εκδοτική επιτυχία με 85.000 πωλήσεις μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο εκδότης του βιβλίου.

Η σχολιασμένη έκδοση του Mein Kampf (Ο Aγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ, έργο που εκδόθηκε στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2016 για πρώτη φορά μετά το 1945, σημείωσε εκδοτική επιτυχία με 85.000 πωλήσεις μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο εκδότης του βιβλίου.

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου, το οποίο είχε αρχικά τυπώσει 4.000 αντίτυπα, προχώρησε στην έκτη έκδοση του βιβλίου μέσα σε έναν χρόνο.

Το αρχικό κείμενο του Χίτλερ συνδυάζεται στην εν λόγω έκδοση με 3.500 επεξηγηματικές σημειώσεις ώστε να αποφευχθεί η χρήση του για λόγους ναζιστικής προπαγάνδας.

Ωστόσο η κυκλοφορία του βιβλίου, το οποίο χωρίζεται σε δύο τόμους και φτάνει γύρω στις 2.000 σελίδες, είχε συναντήσει επικρίσεις.

«Αποδεικνύεται πως ο φόβος ότι η έκδοση αυτή θα επέτρεπε την προώθηση της ιδεολογίας του Χίτλερ ήταν αβάσιμος» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του IfZ Αντρέας Βίρσινγκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Ινστιτούτο, οι αγοραστές της επανέκδοσης είναι κυρίως «καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία και την πολιτική καθώς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης».

«Η συζήτηση περί του οράματος του Χίτλερ για τον κόσμο και περί του πώς προσέγγιζε την προπαγάνδα επέτρεψε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες και οι συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδεολογιών σε μια εποχή που ο αυταρχισμός και οι ιδέες της ακροδεξιάς κερδίζουν έδαφος» πρόσθεσε.

Πιθανότατα λόγω της της συρροής μεταναστών αλλά και των ισλαμιστικών επιθέσεων, στη Γερμανία αυξάνεται για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η δύναμη ενός δεξιού λαϊκιστικού κόμματος, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Τα δικαιώματα του μοναδικού βιβλίου που συνέγραψε ο ναζί δικτάτορας, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου 2016 στον δημόσιο τομέα, αφού τα κατείχε από το 1945 το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας.

Η σχολιασμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε ενόψει ακριβώς αυτής της εκπνοής των δικαιωμάτων.

Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαυαρία, στην οποία ανήκαν τα δικαιώματα του βιβλίου μέχρι το 2016, ήταν αντίθετη στην επανέκδοση του Mein Kampf, παρόλο που το βιβλίο δεν είναι απαγορευμένο ως έχει. Πρώτες εκδόσεις του μπορεί να βρει κανείς σε παλαιοπώλες ή στο Ίντερνετ.

Οι γερμανικές αρχές επιμένουν πάντως ότι θα οδηγήσουν να ενώπιον της δικαιοσύνης όποιους επιδιώξουν να εκδώσουν χωρίς σχόλια το βιβλίο του Χίτλερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk