Κάθε ημέρα, εκεί γύρω στις 12, μπαίνει το ίδιο δίλημμα: γλυκό ή αλμυρό; Το δεύτερο, βέβαια, επειδή μας χορταίνει καλύτερα. Το επόμενο δίλημμα είναι «σφολιάτα ή φύλλο»; Αμα ξέρεις ότι η πρώτη ενδέχεται να περιέχει μπόλικη λιπαρή ουσία και δεν είσαι φαν, πηγαίνεις στο φύλλο, είτε το λεπτό είτε το πιο χοντρό. Επόμενο ερώτημα: με τυρί ή χωρίς; Επειδή ο Παράξενος έχει τις ιδιοτροπίες του με το τυρί και δεν δοκιμάζει αν δεν γνωρίζει την προέλευσή του -έχει την υποψία ότι στις έτοιμες πίτες χρησιμοποιείται λευκό τυρί Δανίας αντί για φέτα- ψάχνει για χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, πιπερόπιτα, μανιταρόπιτα, χωρίς τυρί εννοείται. Και βέβαια, τότε διαπιστώνει πόσο έχει στενέψει σε ολόκληρη πρωτεύουσα ο κύκλος των μαγαζιών από όπου μπορεί να πάρει τη χορτόπιτά του. Πηγαίνει, τέλος πάντων, σε ένα από αυτά και την πρώτη ή τη δεύτερη φορά μαθαίνει πως οι χορτόπιτες στη μεγάλη πόλη δεν επιβιώνουν πλέον μετά τις 12! Αυτό είναι καλό, αν σημαίνει πως αρκετοί από εμάς τις προτιμούν. Μπορεί, όμως, και πιο απλά να φτιάχνονται πολύ λίγες χορτόπιτες κάθε ημέρα. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά μαγαζιά όπου ο Παράξενος βρήκε, τουλάχιστον μία, χορτόπιτα με τις σωστές προδιαγραφές.

Bamboo Vegan (Ζωοδόχου Πηγής 8-10 και Σόλωνος, τηλ. 210 3300 018)

Στο κατάστημα αυτό που οι ιδιοκτήτες του, ο Φώτης και η Ελισάβετ, προσδιορίζουν ως vegan mini market & bakery, πωλούνται μόνον και αυστηρά χορτοφαγικά προϊόντα, αφού και οι ίδιοι είναι χορτοφάγοι. Εδώ, λοιπόν, πωλείται σπανακόπιτα σε ταψί αλλά και μια ιδιαίτερη τρίγωνη με φύλλο χοντρό, λιπαρό στα όρια του ανεκτού και με πολύ διακριτική γεύση στη γέμιση, χωρίς λάδια και ρύζια στο εσωτερικό. Η τιμή είναι €1,50 και €1,70 αντίστοιχα, δίνοντας μια πολύ καλή σχέση τιμής – απόδοσης, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα προσεγμένο προϊόν.

Fillo (Καραγεώργη Σερβίας 14-16, τηλ. 210 3215 373)

Φέρνουν πίτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά φτιάχνουν και δικές τους. Την πρώτη φορά πήραμε μια δική τους με χόρτα, κρεμμύδι, αλλά και πλιγούρι (για να μαζεύει μάλλον τα υγρά) και τη δεύτερη μια τσουκνιδόπιτα από τις Σέρρες. Και οι δύο ήταν καλές, αλλά η πρώτη κόστιζε €2,90, κάτι που δυσκολεύει αρκετά τη σχέση τιμής – απόδοσης.

Αριστον (Βουλής 10, τηλ. 210 3227 626)

Ανάμεσα σε πολυάριθμες πίτες, καταφέρνεις να βρεις μία ή δύο με χόρτα, μανιτάρια, πιπεριές, χωρίς τυρί. Κοστίζει €1,90, φτιάχνεται με χοντρό φύλλο, είναι κάπως λαδερή στο εσωτερικό, πάντα ζεστή, δηλαδή μια μέση λύση. Ενα πλεονέκτημά της είναι ότι μπορείς να τη βρεις ακόμη και μετά τις 12, όταν οι περισσότερες άλλες έχουν εξαφανιστεί.

Οι πίτες της πεθεράς (Πινδάρου 26, τηλ. 210 3616 835, και Εμ. Μπενάκη 9, τηλ. 213 0416 786)

Μια φιλόδοξη προσπάθεια με πολλές πίτες, μεταξύ των οποίων εντοπίσαμε μία μόνο χωρίς τυρί. Καλό το φύλλο ολικής άλεσης και πλούσιο το περιεχόμενο, πολύ προσεγμένο, χωρίς ρύζια, με γεμάτη γεύση και καλό σε μέγεθος κομμάτι. Η τιμή της, €2,20, κατεβάζει κάπως τη σχέση τιμής – απόδοσης, αλλά πρόκειται σίγουρα για μια πολύ χορταστική επιλογή.

Αναγέννηση (Πανεπιστημίου 57, τηλ. 22950 38300)

Με πλούσια γεύση και φύλλο ζυμωτό, θα ήταν πολύ καλή αν δεν κόστιζε €2,50 και δεν ήταν ταυτόχρονα το πιο μικρό κομμάτι από όσα δοκιμάσαμε. Η σχέση τιμής – απόδοσης την αφήνει πολύ πολύ πίσω.

Φούρνοι Χρήστου (Αχαρνών 254, τηλ. 210 8662 729, αλλά και Βουλιαγμένης 70 και Ιπποκράτους 159)

Πολύ τίμια χορτόπιτα με ελάχιστα λιπαρά, γεμάτη «χορτογεύση», πραγματικά σπιτική στο σύνολό της. Η τιμή της είναι μόλις €1,50, κάτι που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα την ανεβάζει ψηλά.

Δήμητρα Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2712 548)

Σε ένα καλοβαλμένο μαγαζί, εδώ και χρόνια, βρίσκεις πολλές πίτες. Ωστόσο, χωρίς τυρί είναι μόνον η μανιταρόπιτά τους και μία άλλη με πλιγούρι, κρεμμύδι και πολύ λίγη καυτερή πιπεριά. Διαφορετική γεύση από τις άλλες που προσφέρονται στην πόλη, ευχάριστη και πρωτότυπη. Στην όλη καλή εντύπωση συμβάλλει και το περίβλημα, δηλαδή ζύμη τραγανή, ζεστή, σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο. Με €2 βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, αλλά σίγουρα χρειάζεσαι δύο για να χορτάσεις.

Chemin (Φωκίωνος 4, τηλ. 211 1828 720)

Στο χάος της Ερμού και των παρόδων της, κινδυνεύεις να το προσπεράσεις. Ομως μέσα βρίσκεις και αξιοπρόσεκτη χορτόπιτα, που έχει τυρί μεν, vegetarian δε, οπότε έγινε αποδεκτή στις δοκιμές μας. Είναι πολύ χορταστική, το κομμάτι μεγάλο, δεν είναι καθόλου λιπαρή και έχει καλή γεύση. Η τιμή της, €2,50, την κάνει λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες, όμως είναι καλή.

Feyrouz (Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ. 213 0318 060)

Μαγαζί που απέκτησε τη φήμη του πιο πολύ για τα φαλάφελ και τα λαχματζούν του. Ομως διαθέτει και μια χορτόπιτα λίγο διαφορετική ως προς το περίβλημα και το περιεχόμενο. Περιέχει άγρια χόρτα, καυτερή πιπεριά και σουμάκ και κλείνεται σε σκούρη ζύμη, πασπαλισμένη με σουσάμι. Το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό, ζουμερό, αλλά καθόλου λιπαρό. Με €2,20, είναι μια χορταστική επιλογή.

Τα στάχυα (Σπύρου Τρικούπη 12, Εξάρχεια, τηλ. 210 3838 539)

Με χοντρό, τραγανό φύλλο, είναι κοντά στη σπιτική εκδοχή και μάλλον ο πιο μέσος εκπρόσωπος της σπανακόπιτας στην πόλη.

Πνύκα (Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ. 210 7251 941, αλλά και Πετράκη 24, Σύνταγμα, και Τοσίτσα 26, Εξάρχεια)

Χρόνια τώρα, η ίδια γεύση. Αρκετά γεμάτη, με χοντρό ζυμωτό φύλλο, χωρίς εξάρσεις, αλλά πάντα χορταστική.

Βενέτης (σε διάφορα σημεία της πόλης)

Κάποια στιγμή είχαμε πετύχει μια πρασόπιτα ταψιού καλή. Τώρα, όμως, υπήρχε μόνο μια στριφτή πρασόπιτα που ήταν τέλεια αποτυχία. Πολύ και λιπαρό ζυμάρι, σχεδόν άψητο, λιγοστή και χωρίς ένταση γέμιση.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.