Οι οδικές αφίξεις και οι εξελίξεις στην Τουρκία θα κρίνουν το τελικό πρόσημο στις συνολικές αφίξεις της φετινής σεζόν, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι «η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά είναι σταυρόλεξο για καλούς λύτες». Αντίστοιχα οριακή 1% – 2% (από 140 έως 280 εκατ. ευρώ), αναμένεται να είναι η αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις.
Σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε ότι οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται στα επίπεδα του αρχικού στόχου του ΣΕΤΕ, με αύξηση περίπου 5%. Αντίθετα οι οδικές αφίξεις, που πέρυσι ανήλθαν στα εννέα εκατ., εφέτος και με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου καταγράφουν μείωση 8%. Στους μήνες αιχμής (Ιούλιο και Αύγουστο) η προσδοκία είναι ότι η οδική κίνηση θα βελτιωθεί.
Στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την κίνηση στη χώρα είναι οι τελευταίες εξελίξεις και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία. Από το 1,1 εκατ. Τούρκων που ήρθαν πέρυσι στη χώρα και τις εκτιμήσεις για 1,3 εκατ. ταξιδιώτες εφέτος, ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί «δεδομένο ότι θα χαθεί ένα κομμάτι», καθώς το 75% αυτών έρχεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω) αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία στηρίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό. Για δε τη ρωσική αγορά εκτίμησε ότι οι αφίξεις από Ρωσία δεν θα ξεπεράσουν τις 700.000-800.000 εφέτος.
Οι συνθήκες αυτές εντείνουν την ανισότητα στην επικράτεια, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών εταιριών, παρά την αύξηση σε αεροπορικές θέσεις η «ορμή της ζήτησης για Ελλάδα δείχνει να κοπάζει», προαναγγέλλοντας σύμπτυξη πτήσεων από το τέλος της φετινής περιόδου και για το 2017 σε θερινούς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Ρόδος και όχι τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα σαφέστατα έχει γίνει πιο ακριβή λόγω της φορολογίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018, για να κυμανθούν στον μέσο όρο των ανταγωνιστών, η δυναμική του ελληνικού τουρισμού θα χαθεί τα επόμενα χρόνια. «Αν το πακέτο είναι πιο ακριβό, απλά δεν έρχεται ο ταξιδιώτης», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης. Τα προβλήματα θα ενταθούν όταν «ανοίξουν» οι γειτονικοί προορισμοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Παράλληλα δήλωσε ότι το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, μια και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα στερήσουν από τις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση, στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Από την άλλη επανέλαβε ότι διαφεύγουν του φορολογικού πλαισίου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.) και απώλεια εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων (230 εκατ. ευρώ).
Από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι η αύξηση της φορολογίας δυσχεραίνει περαιτέρω τη σχέση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ σημείωσε την παθητική στάση της Ελλάδας στη διεκδίκηση μεριδίου στην τουριστική αγορά.
Αναφερόμενος στις συνέπειες του Brexit, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι «επηρεάζει λιγότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε την κίνηση προς Ελλάδα», χάρη στην ισοτιμία στερλίνας –ευρώ η οποία κρατήθηκε στο 1,20, από 1,30 που ήταν. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη θετική συνθήκη της καλής ισοτιμίας, αλλά και την αστάθεια στην Τουρκία, για να κερδίσει μερίδιο από τη βρετανική αγορά έως τον Δεκέμβριο, υλοποιώντας ένα επιθετικό πρόγραμμα στη Μεγάλη Βρετανία με early bookings και ελκυστικές τιμές.
Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει επίσης στις Περιφέρειες Κρήτης και Δωδεκανήσου σχέδια για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Τα σχέδια έχουν τριετή διάρκεια και φιλοδοξούν την προσέλκυση συνολικά 600.000 επιπλέον επισκεπτών τις περιόδους με χαμηλή κίνηση. Κάθε πρόγραμμα έχει ύψος πέντε εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του σχεδιάζεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.