Υλικά (για 6 άτομα)

1 κιλό μπακαλιάρο παστό
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
4 πράσα, σε ροδέλες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
800 γρ. διάφορα χόρτα (καυκαλήθρες, παπαρούνες, μυρώνια, μάραθο, άνηθο, τσουκνίδες, λάπαθα, μαϊντανό), πλυμένα και καθαρισμένα
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε από την προηγουμένη το ψάρι σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα, ώστε να μαλακώσει η πέτσα και να την αφαιρέσουμε. Κόβουμε σε κομμάτια, βυθίζουμε ξανά στη λεκάνη με κρύο νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες, μέχρι να ξαλμυρίσει το ψάρι.

Ρίχνουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αν έχουν μείνει αρκετά υγρά, μαγειρεύουμε με ανοιχτή κατσαρόλα για λίγα λεπτά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.