Υλικά (για 4 άτομα)
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον, για το τέλος
4 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
1,5 λίτρο ζεστό νερό
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι και λίγο επιπλέον, για το τέλος
250 γρ. φέτα, τριμμένη και λίγη επιπλέον, για το τέλος
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές φέτες
2 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες, σε κυβάκια
10 φύλλα βασιλικού, κομμένα ή ολόκληρα
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τη μανέστρα και το αλάτι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό, από 1 φλιτζάνι κάθε φορά, περιμένοντας να το πιει ενδιάμεσα, όπως κάνουμε στο ριζότο.
Οταν γίνει η μανέστρα (σε περίπου 20 λεπτά), προσθέτουμε το πιπέρι και τη φέτα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, μέχρι να λιώσει το τυρί. Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα φύλλα βασιλικού και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με επιπλέον φέτα, ελαιόλαδο και πιπέρι.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.