Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Τυχόν αποτυχία της συμφωνίας για το προσφυγικό θα έσπρωχνε την Ελλάδα στο χάος, θα απομόνωνε την Τουρκία και θα ήταν πλήγμα για τη Μέρκελ. Στο Βερολίνο σήμερα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τυχόν αποτυχία της συμφωνίας για το προσφυγικό θα έσπρωχνε την Ελλάδα στο χάος, θα απομόνωνε την Τουρκία και θα ήταν πλήγμα για τη Μέρκελ. Στο Βερολίνο σήμερα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η επίσκεψη των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σήμερα στο Βερολίνο ήταν προγραμματισμένη από καιρό. Μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διοργανώνει η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία. Στη συνέχεια θα εγκαινιάσουν μια νέα μόνιμη έκθεση της ΕΕ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.


Πλήγμα για τη Μέρκελ

Η τροπή των εξελίξεων με την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε χθες η Ευρωβουλή σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αντικείμενο συζητήσεων. Πολλές επιλογές δεν υπάρχουν στο τραπέζι για να διασωθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όρος της οποίας είναι ένα παλαιό τουρκικό αίτημα, η άρση των θεωρήσεων στο χώρο Σένγκεν. Τι θα μπορούσε να σημαίνει τυχόν αποτυχία της συμφωνίας, δεν θέλει κανείς να φανταστεί αυτήν τη στιγμή. Αλλά ο κίνδυνος να σταματήσει η επιστροφή παράτυπων προσφύγων στην Τουρκία και να ξεκινήσει και πάλι το προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα είναι υπαρκτός. Η αποτυχία θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο που επί μήνες πόνταρε στην «ευρωπαϊκή λύση» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στο ρόλο – κλειδί της Τουρκίας. Για την Ελλάδα θα αποτελούσε σενάριο τρόμου η άφιξη χιλιάδων προσφύγων καθημερινώς στα νησιά, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, και με κλειστή την βαλκανική οδό. Θα οδηγούσε τη χώρα στο χάος ακόμη κι αν η ΕΕ πολλαπλασίαζε τη βοήθεια που δίνει στη χώρα.


Προσπάθειες διάσωσης τηςσυμφωνίας

Η ανυπαρξία συγκεκριμένου «σχεδίου Β» επιβαρύνει το κλίμα ανησυχίας. Η ΕΕ βρίσκεται σε φάση περεταίρω ανάπτυξης μιας κοινής ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η οποία καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αναμένεται να φτάσει τους 1000 μόνιμους υπαλλήλους. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), που συνεχίζει να στελεχώνεται για να συνδράμει στην ταυτοποίηση προσφύγων. Σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας οι διαδικασίες θα επισπευσθούν χωρίς να αποτελεί όλο αυτό μια αποτελεσματική λύση για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Προς το παρόν το σενάριο τρόμου δεν έχει επέλθει. Καθημερινά οι αρμόδιοι των Βρυξελλών παρακολουθούν με αγωνία τους αριθμούς που δίνει η Europol για νέους πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά. Σε διάστημα 24 ωρών προχθές ανήλθαν σε 62, όταν τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 2000 καθημερινά. Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι έκδηλη πάντως η προσπάθεια που γίνεται για να διασωθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της βίζας θα πάει σε παράταση.

FAZ, afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk