Η πρώτη θέση στα αεροσκάφη του μέλλοντος, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιορίζεται απλά στις άνετες θέσεις, στο καλό σέρβις και στο γκουρμέ φαγητό. Σύμφωνα με την εταιρεία Seymourpowell από το Λονδίνο, ένα εισιτήριο για την πρώτη θέση σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να συνοδεύεται από μια… εναέρια σουίτα, η οποία θα περιλαμβάνει δερμάτινο καναπέ που θα γίνεται μονό ή διπλό κρεβάτι, τηλεόραση 42 ιντσών και ένα «έξυπνο» σύστημα ψυχαγωγίας και άνεσης. Στο πάτημα ενός κουμπιού ο επιβάτης θα μπορεί να ελέγχει μόνος του τη θέση του καναπέ, τον φωτισμό κ.ά. Η επίπλωση της κάθε σουίτας θα είναι μινιμαλιστική, ενώ θα υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση της βαλίτσας του επιβάτη ή για το κρέμασμα των ρούχων του και συρτάρια για τα προσωπικά του αντικείμενα. Το boutique hotel των αιθέρων, όπως χαρακτηρίζει το σχέδιο First Spaces η επινοήτρια εταιρεία, αποτελείται από συνολικά έξι σουίτες και δημιουργήθηκε για το πολυαναμενόμενο αεροσκάφος-γίγαντα της Airbus, A380. Σύμφωνα με τους Λονδρέζους, απευθύνεται κυρίως σε διάσημους και πολιτικούς οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν ινκόγκνιτο, καθώς οι ορθογώνιες σουίτες διαθέτουν πόρτα με αποτέλεσμα να απομονώνονται πλήρως από το υπόλοιπο αεροσκάφος.
Μελίσσι για drones
Θα μπορούσε να παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σχεδίασαν έναν οικιστικό ουρανοξύστη ύψους 423 μέτρων με κυψέλες ειδικά διαμορφωμένες ώστε να φιλοξενούν drones. Το Hive, όπως ονομάζεται το φουτουριστικό πρότζεκτ, σύμφωνα με το όραμα των φοιτητών θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, με στόχο τη διευκόλυνση των εναέριων ταχυμεταφορών αλλά και του ανεφοδιασμού των drones. Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα θα μπορούν να «προσγειώνονται» κάθετα, εφαρμόζοντας στις ειδικά διαμορφωμένες κυψέλες στα τοιχώματα του μοντέρνου κτιρίου, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε εννέα διαφορετικούς τύπους drones.
Το Hive έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό Ουρανοξύστη (Skyscraper Competition) που διοργανώνει το αμερικανικό περιοδικό αρχιτεκτονικής «eVolo» και κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε συνολικά 489 συμμετοχές.
Κράνος με «μάτια»
Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας για τους ποδηλάτες, η αυστραλιανή εταιρεία Cyclevision δημιούργησε ένα κράνος με «μάτια» τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος. Το μυστικό του «πουπουλένιου» κράνους, βάρους μόλις 280 γρ., εντοπίζεται στις δύο μικρές κάμερες HD οι οποίες είναι ενσωματωμένες στον σκελετό του με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο από το κινητό του –το οποίο θα βρίσκεται τοποθετημένο σε ειδική θήκη πάνω στο τιμόνι –τι ακριβώς συμβαίνει μπροστά και πίσω.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κάμερες διαθέτουν οπτικό πεδίο 160 μοιρών και δυνατότητα εγγραφής των διαδρομών του χρήστη συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Μετά το πέρας του χρονικού αυτού περιθωρίου, οι κάμερες γράφουν πάνω από το ήδη εγγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποθηκεύεται σε μια κάρτα μνήμης 32GB με δυνατότητα επέκτασης στα 256GB.
Σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να μεταφέρει το καταγεγραμμένο υλικό στον υπολογιστή του με σκοπό π.χ. να απολαύσει τα τοπία στα οποία περιηγήθηκε, το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει το κράνος με ένα καλώδιο USB. Ολα τα μέρη του κράνους είναι αδιάβροχα για ορθοπεταλιές με ασφάλεια ακόμη και στη βροχή.
Ερχεται το αλμυρό πιρούνι
Με σκοπό να περιορίσουν την ανάγκη για προσθήκη άλατος στο φαγητό, ερευνητές από την Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα πιρούνι το οποίο με τη βοήθεια δονήσεων θα πυροδοτεί την… αλμυρή γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το ηλεκτρικό πιρούνι για αλμυρές απολαύσεις χωρίς αλάτι λειτουργεί κάνοντας ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας πυροδοτώντας την αλμυρή γεύση. Παρά το γεγονός ότι η εφεύρεσή τους βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που ταλαιπωρούνται από υπέρταση ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας και ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε αλάτι, ώστε να μη στερούνται την αλμυρή γεύση από το φαγητό τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ