«Φρούριο» θύμιζε το Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), ο οποίος πλέον όπου παρίσταται συνοδεύεται και από δυνάμεις της Αστυνομίας, θυμίζοντας άλλες εποχές. Για την είσοδο στο κτίριο όπου ελάμβανε χώρα η εκδήλωση της τράπεζας οι προσκεκλημένοι έπρεπε να περάσουν πρώτα από τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια από τον έλεγχο του προσωπικού ασφαλείας της τράπεζας. Ακόμη κι όταν έμπαιναν στον χώρο της εκδήλωσης, η προσοχή τους ήταν στραμμένη στο κοινό, υπό τον φόβο (;) επίθεσης. Εντύπωση προξένησε το γεγονός απαγόρευσης εισόδου στην αίθουσα σε όσους κρατούσαν μπουκαλάκια πλαστικά με νερό. Η εντολή ήταν να «το πιείτε έξω και μετά να μπείτε». Ετσι, υπό τον φόβο να μην πετάξουν κανένα μπουκάλι στους επίσημους, μόνο ως… διψασμένοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία Τσίπρα.


Σαν δεις στον δρόμο τον Κατρούγκαλο

Ενας υπουργός που δεν περνά πια απαρατήρητος στον δρόμο είναι ο Γ. Κατρούγκαλος. Στην αρχή της υπουργοποίησής του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχθηκε φρουρά, ζήτησε να κυκλοφορεί με το δικό MG κάμπριο αυτοκίνητο και τελικά φαινόταν να κινείται άνετα στους δρόμους. Ολα όμως άλλαξαν με το Ασφαλιστικό. Μόλις τον δει ο κόσμος να κυκλοφορεί στον δρόμο τον αποδοκιμάζει, παρά τα αστυνομικά μέτρα πλέον που τον περιβάλλουν. Δηλαδή, με δυο λόγια, ο κ. Κατρούγκαλος για να κυκλοφορήσει θα πρέπει να κινητοποιηθούν και τα… ΜΑΤ για την προστασία του. Οπως συνέβη στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, όταν πήγε μαζί με άλλους υπουργούς να παρακολουθήσει την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Μια ομάδα εξαγριωμένων πολιτών τον αποδοκίμασε και η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός πολίτη, ενώ επενέβη και απομάκρυνε τους διαμαρτυρομένους.


Αλλα κόλπα με τους αγρότες

Την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ηπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα ενισχύουν τα μπλόκα τους (όπου πολλές φορές τα κλαρίνα και τα ηπειρώτικα τραγούδια δημιουργούν ατμόσφαιρα πανηγυριού), στην κυβέρνηση σκέφτονται διάφορα κόλπα ώστε να σπάσουν το μέτωπο των μπλόκων. Λένε συνεχώς ότι οι πόρτες του Μαξίμου είναι ανοιχτές για να δεχθεί αντιπροσωπεία αγροτών ο Πρωθυπουργός, αλλά κανένας αγρότης δεν πάει. Ετσι τώρα στο Μαξίμου εξετάζουν άλλες λύσεις. Πιάστηκαν από μια φράση των αγροτών ότι θέλουν διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τα προβλήματά τους. Να τους καλέσουν στην Ολομέλεια δεν το βρήκαν σωστό ή μάλλον το βρήκαν επικίνδυνο για την κομματική συνοχή. Ετσι πρότειναν να κάνουν μια ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για το θεαθήναι…
Ο Νοτιοκορεάτης και τα capital controls

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως πρώτοι μάθατε από τη στήλη αυτή, ενέκρινε το κονδύλι των 800.000 ευρώ ως αμοιβή του μυστηριώδους συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη και εν συνεχεία των Ευ. Τσακαλώτου και Αλ. Τσίπρα, του Νοτιοκορεάτη Γκλεν Κιμ. Για να βάλει όμως τα 800.000 ευρώ στην τσέπη ο νοτιοκορεάτης σύμβουλος, ο οποίος με την έλευση του κουαρτέτου των δανειστών εμφανίστηκε και πάλι στην Αθήνα, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να εγκριθεί η αμοιβή του και από το Υπουργικό Συμβούλιο και, δεύτερον, να αρθούν τα capital controls. Γιατί με τα capital controls εν ισχύι, πώς μπορεί να μεταφέρει τα 800.000 ευρώ στο εξωτερικό; Το θέμα όμως με τον Νοτιοκορεάτη θεωρείται από το αρμόδιο υπουργείο «σοβαρό», όχι τόσο επειδή, όπως λέει, βοήθησε τον Αλ. Τσίπρα στις 17ωρες διαπραγματεύσεις (που, κατά το Χάρβαρντ, ήταν οι χειρότερες διαπραγματεύσεις στην Ιστορία), αλλά επειδή υπήρξαν πληροφορίες ότι ο ταλαντούχος κ. Κιμ μεταφέρει διάφορες πληροφορίες που αφορούν την ελληνική οικονομία σε ξένους οίκους (καταγγελία που έγινε από την αντιπολίτευση). Ο κ. Κιμ συνεχίζει, μου λένε, ανενόχλητος να προσφέρει τις (πανάκριβες) υπηρεσίες του στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον κ. Τσακαλώτο. Εμαθα μάλιστα ότι κάνει και… προσλήψεις. Κάποιος Πίτερ Λεγκρέν που εμφανίζεται συνεχώς στο πλάι του τι είδους σχέση έχει μαζί του; Βοηθός; Σύμβουλος; Συνεργάτης; Παρατρεχάμενος;


Φίλης: Δεν φιλώ ποτέ χέρια παπάδων

Αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει μια εξήγηση ο Νίκος Φίλης στη βαθιά υπόκλιση που έκανε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την ώρα που του προσέφερε αντίδωρο, με τη σημείωση ότι «εγώ χέρια παπάδων δεν φιλώ ποτέ». Τι είχε συμβεί κατά τον υπουργό Παιδείας; Ηταν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου (δηλαδή, κοντά στην οικία του), όταν τον προσκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να παραστεί στη Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου. Ο κ. Φίλης ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων πήγε, έψαλε κιόλας και, όταν ήρθε η ώρα να πάρει αντίδωρο από τον Αρχιεπίσκοπο, πήγε εκεί ευχαρίστως. «Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν πιο ψηλά και φαίνεται ότι υποκλίνομαι, αλλά κάτι δεν τέτοιο δεν συνέβη» εξήγησε. Είπε όμως και κάτι άλλο. Μη νομίζετε ότι ο κ. Φίλης έφυγε από την εκκλησία με ένα μόνο αντίδωρο, το οποίο, όπως λέει, «το έφαγα αμέσως». Μετείχε στην κοπή της πίτας της εκκλησίας και εκεί κέρδισε και το… φλουρί. Ηταν μια εικόνα του Αγίου Αθανασίου. Τι την έκανες; τον ρώτησαν. «Την έβαλα κάπου στο γραφείο μου, δεν θυμάμαι. Τι σημασία έχει;» απάντησε με… καμάρι.

HeliosPlus