Ποια είναι η διαφορά του οίνου από το κρασί; Αν ο οίνος είναι το προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών, ο κεκραμένος οίνος (σε απλά ελληνικά, το κρασί) είναι η ανάμειξή του με νερό. Οσο και αν δεν το πιστεύουμε, είναι στη φύση του κρασιού να αναμειγνύεται, να προσμειγνύεται και να αλλάζει γεύση, υφή και χαρακτήρα, ανάλογα με τα υλικά που το συντροφεύουν. Και ειδικά σήμερα που οι ακριβοί, καλοί οίνοι γίνονται όλο και πιο απρόσιτοι, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε και πάλι το πιο ταπεινό αλλά έξυπνο κρασί. Ιδού, λοιπόν, κάποιες παλιές και νέες εμπνεύσεις από τη μητέρα του κρασιού, την Ευρώπη.

Ισπανία
Οι Ισπανοί του Νότου, με τα δυνατά και βαριά σπιτικά κρασιά, είναι παραδοσιακά μεγάλοι μάστορες στην ανάμειξή τους. Από τη μία πλευρά, η γνωστή σαγκρία με πολλές παραλλαγές, με κόκκινο ή ροζέ κρασί και πολλά κομμάτια φρούτων – κυρίως μήλα, αχλάδια και πορτοκάλια. Από την άλλη, το Tinto de verano (κόκκινο του καλοκαιριού), πάλι με κόκκινο κρασί, συνδυασμένο με ανθρακούχα αναψυκτικά και χυμό λεμονιού.

Γαλλία
Οι Γάλλοι, πάντα πιο εκλεπτυσμένοι, άφησαν ως παρακαταθήκη τα Kir. Λευκό κρασί Βουργουνδίας ή και αφρίζοντα κρασιά αναμειγνύονται ιδανικά με Crème de Cassis. Αν θέλετε να το ετοιμάσετε στο σπίτι, προσοχή: σε flute ποτήρι βάζετε μία μεζούρα Crème de Cassis και γεμίζετε σιγά σιγά και προσεκτικά με το λευκό κρασί, ώστε να μην ανακατευτούν εντελώς τα χρώματα.

Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια
Η πιο δημοφιλής κεντροευρωπαϊκή εκδοχή του κεκραμένου οίνου είναι το ουγγρικό Spritzer. Το λευκό κρασί εδώ αναμειγνύεται με ανθρακούχο νερό ενώ μπορούν να προστεθούν από άλμη πίκλας έως σιρόπι κόκκινων φρούτων κατά βούληση. Μια παραλλαγή από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι το Wine Cooler που αντικαθιστά το ανθρακούχο νερό με αναψυκτικό και περιλαμβάνει επιπλέον ζάχαρη και χυμούς φρούτων.

Βόρεια Ευρώπη
Στις κρύες βορειοευρωπαϊκές χώρες το κρασί ζεσταίνεται και αναμειγνύεται με μπαχαρικά και βότανα για να δημιουργήσει τα Wine Mules. Το δημοφιλές σκανδιναβικό Glögg αποτελείται από κόκκινο κρασί, ζάχαρη, κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ και bitters πορτοκαλιού – καμιά φορά, εμπλουτίζεται με λίγη βότκα. Οι Γερμανοί, για το παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο Glühwein βράζουν κόκκινο κρασί με μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο), ζάχαρη, κίτρο ή άλλα εσπεριδοειδή και στικ βανίλιας.

Βρετανία
Ο πιο δυνατός και ενδιαφέρων συνδυασμός έρχεται από τους Βρετανούς και η παράδοση θέλει τον ίδιο τον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ να είναι ο δημιουργός του. Το «Prince of Wales» αποτελείται από Rye whiskey, σαμπάνια ή λευκό κρασί, λίγες σταγόνες μαρασκίνο, μία φέτα ανανά, Angostura bitter, τριμμένο πάγο και μία φέτα λεμόνι, και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Σύμφωνα με τον André Dominé, γερμανό γευσιγνώστη και ειδικό του κρασιού, το «Prince of Wales» έχει την τέλεια αρμονία μεταξύ πικρής, γλυκιάς και ξινής γεύσης.

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2015