YΛΙΚΑ (30-40 κομμάτια)

300 γρ. βούτυρο αγελάδος

240 γρ. ζάχαρη

1 βανιλίνη

3 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γρ. κακάο, σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και τον καφέ. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο και τα χτυπάμε με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε σε μπισκότα-μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου κάστανου.

Για να δώσουμε στα cookies σχήμα κόκκων καφέ, στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τοποθετούμε χονδρά, ξύλινα καλαμάκια παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο με απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους. Κόβουμε προσεκτικά με μαχαιράκι κάθε μπαλάκι στη μέση κατά μήκος ώστε να σχηματιστεί ένα ημισφαίριο και ακουμπάμε το κάθε ημισφαίριο με την επίπεδη πλευρά πάνω σε ένα καλαμάκι, πιέζοντας ελαφρά, ώστε η κάτω επιφάνεια να αποκτήσει μια εγκοπή στη μέση από το καλαμάκι (σε κάθε καλαμάκι μπορείτε να ακουμπήσετε 3-4 cookies). Ψήνουμε στον φούρνο όπως είναι με τα καλαμάκια στους 170°C για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και βγάζουμε τα cookies.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.