• Αναζήτηση
 • Δοκίμια, βιογραφίες, μελέτες

  Ενδιαφέρουσες βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και πορτρέτα πολιτικών και διανοουμένων έρχονται στους μήνες που ακολουθούν.

  Ενδιαφέρουσες βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και πορτρέτα πολιτικών και διανοουμένων έρχονται στους μήνες που ακολουθούν. Στο Η οικογένειά μου και άλλα ζώα (Kαλειδοσκόπιο) ο Τζέραλντ Ντάρελ, αδελφός του Λόρενς, αφηγείται τα παιδικά χρόνια τους στην Κέρκυρα. Στην αυτοβιογραφία Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο (Η ζωή μου σε ένα από τα σύμπαντα) θα γνωρίσουμε καλύτερα τον φυσικό και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Νανόπουλο, ενώ στους Πασκαλιανούς διαλογισμούς (Πατάκης) ο Πιερ Μπουρντιέ αναμετριέται με τον εαυτό του και την κριτική.
  Πολιτικά πορτρέτα δίνουν ο τόμος Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος για το έργο και τη δράση εννέα πολιτικών ανδρών: Ρήγας, Υψηλάντης, Καποδίστριας, Μαυροκορδάτος, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς, Κανελλόπουλος, Καραμανλής (Ικαρος) του γνωστού ιστορικού και ακαδημαϊκού και ο τόμος Πραγματιστές και ονειροπόλοι. Πολιτικοί και διανοούμενοι μπροστά στην πρόκληση της εξουσίας (Πόλις) του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

  Φιλολογικές μελέτες


  Μεταφράζεται στα ελληνικά η μελέτη του 1744 H νέα επιστημονική γνώση (Gutenberg) του σπουδαίου ιταλού διαφωτιστή Τζιανμπατίστα Βίκο, ενώ για τον ίδιο κυκλοφορεί ο μικρός τόμος του Εριχ Αουερμπαχ Ο Τζανμπαττίστα Βίκο και η ιδέα της φιλολογίας. Φιλολογία της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ΜΙΕΤ/minima). Ο Στίβεν Γκρίνμπλατ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο Η παρέγκλιση. Πώς ο κόσμος έγινε μοντέρνος (ΜΙΕΤ) ακολουθεί τα ίχνη του Λουκρήτιου στην Αναγέννηση σε μια αφήγηση μυθιστορηματικής χάρης.
  Mελετήματα για το ελληνικό και το ξένο μυθιστόρημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη συγκεντρώνονται στον τόμο Υπό το φως του μυθιστορήματος (Πόλις), ενώ είκοσι οκτώ κείμενα του Τζορτζ Στάινερ δημοσιευμένα στον New Yorker θα κυκλοφορήσουν με τον τίτλο Περί λόγου, τέχνης και ζωής (Πατάκης).
  Πιο ειδικές, οι μελέτες Η Φεγγαροντυμένη του Σολωμού. Ενας άγνωστος Χ που πρέπει να παραμένει άγνωστος (Gutenberg) του Μάσιμο Πέρι και Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη (Μια φιλία που βράδυνε) (Καστανιώτης) του Γιώργου Γεωργή.
  Σκέψη, γνώση, Τύπος, λογοκρισία


  Τον Τύπο της Θεσσαλονίκης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (University Studio Press) ερευνά ο Μανώλης Κανδυλάκης. Ο  Εντουαρντ Μπερνέζ, ανιψιός του Φρόιντ και ιδρυτής του κλάδου των «Δημοσίων Σχέσεων», γράφει για την Προπαγάνδα (Νεφέλη), ο Παύλος Καλλιγάς επιλέγει 7+1 κείμενα για την ελευθερία της σκέψης (Εκκρεμές) των Μπέρτραντ Ράσελ, Τζ. Ε. Μουρ, Γκίλμπερτ Ράιλ, Ιζάια Μπερλίν, Καρλ Ρ. Πόπερ, Πάτρικ Γκάρντινερ, Ερβιν Πανόφσκι, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ενώ ο βρετανός καθηγητής Πίτερ Μπερκ δίνει Μια κοινωνική ιστορία της γνώσης: Aπό την «Εγκυκλοπαίδεια» στη Wikipedia (University Studio Press).
  Σχετικοί με το βιβλίο και την εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι οι τόμοι Τα αποσυρθέντα βιβλία. Εθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008 (Αλεξάνδρεια) του Χάρη Αθανασιάδη και Προσεχώς εμείς μεγαλώνουμε. Μαρτυρίες εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (Τόπος), σε επιμέλεια Χρήστου Δανιήλ και Ελένης Χοντολίδου.
  Ελληνική ιστορία


  Ο βρετανός νεοελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον είναι ο συγγραφέας δύο μελετών για την ελληνική εθνική ταυτότητα: Ο πόλεμος του Βύρωνα (Πατάκης) και Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα (ΠΕΚ).
  Πτυχές της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα μελετούν οι: Βλάσης Αγτζίδης, Μικρά Ασία: Ενας οδυνηρός μετασχηματισμός, 1908-1923 (Παπαδόπουλος), Σπύρος Γασπαρινάτος, Οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις. Δίκες κατοχικών δοσίλογων και εγκληματιών πολέμου (Εστία), Γρηγόρης Ψαλλίδας, Συνεργασία και ανυπακοή. Η πολιτική της διοικούσας Εκκλησίας στην Κατοχή (1941-1944), Στάθης Καλύβας και Νίκος Μαραντζίδης, Εμφύλια πάθη, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο (Μεταίχμιο) και Κώστας Κορνέτης Τα παιδιά της δικτατορίας (Πόλις).

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Βιβλία