Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόωρης γήρανσης. Σύμφωνα με τις μελέτες το 90% των ρυτίδων που εμφανίζονται στο πρόσωπο οφείλεται στη φωτογήρανση και όχι στη χρονογήρανση. Στη διάρκεια των διακοπών απολαμβάνουμε τον ήλιο και το μπρούντζινο χρώμα που αποκτήσαμε, όμως μόλις αυτό αρχίσει να ξεθωριάζει ερχόμαστε αντιμέτωπες με τα νέα ενοχλητικά σημάδια που έχουν αποτυπωθεί στο πρόσωπό μας: ξηρότητα, απώλεια λάμψης, δυσχρωμίες και ρυτίδες είναι μερικές από τις ανεπιθύμητες συνέπειες που φέρνουμε μαζί μας επιστρέφοντας.

Παρ’ όλο που η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η θωράκιση ενάντια στις ακτίνες UV, χάρη στα ολοένα και πιο πρωτοποριακά προϊόντα της κοσμητολογίας μπορούμε να επανορθώσουμε τις φθορές που δημιούργησε ο ήλιος και να σβήσουμε τα σημάδια που άφησε πάνω στο δέρμα μας. Οφείλουμε ένα φθινοπωρινό ντόπινγκ στην επιδερμίδα μας και θα το προσφέρουμε με τη βοήθεια συνθέσεων που αναδομούν, επανορθώνουν και καταπολεμούν κάθε είδους ατέλεια.

***ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Ακόμα και αν τηρούμε αυστηρά τους κανόνες για τη σωστή χρήση αντηλιακού με συχνές επαλείψεις, η επιδερμίδα μετά το καλοκαίρι είναι πάντα παχύτερη καθώς πρόκειται για μια φυσιολογική άμυνα του δέρματος στον ήλιο.Με την πάχυνση της επιδερμίδας τα βαθύτερα κύτταρα του δέρματος προστατεύονται καθώς εμποδίζονται οι UV να διεισδύουν και να αλλοιώνουν το κολλαγόνο, δηλαδή τον ινώδη συνδετικό ιστό που χαρίζει δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα. Την ίδια στιγμή, οι ηλιακές ακτίνες καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και βοηθούν στην αύξηση των ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος του δέρματος. Ακόμα και μικρές ποσότητες ακτινοβολίας αρκούν για να εντείνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Η φωτογήρανση αποτελεί ένα αθροιστικό φαινόμενο και μια αργή διαδικασία που δρα συσσωρευτικά και μακροπρόθεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60%-80% της συνολικής δράσης της ακτινοβολίας έχει αποκτηθεί μέχρι το 18ο έτος της ζωής μας, αρχίζει να διαφαίνεται κλινικά στη δεκαετία των 20 και ορατά διαπιστώνεται στη δεκαετία των 30. Η εικόνα της επιδερμίδας που έχει εκτεθεί στον ήλιο δεν συμβαδίζει με τη φυσική γήρανση λόγω ηλικίας αλλά δείχνει πιο κουρασμένη.


1. Απαλή ενυδατική με τεχνολογία Equalizing που προστατεύει από τη θερμότητα, τον ήλιο, την ξηρότητα από τον κλιματισμό και τη μόλυνση Skin Therapy Perfect της Lancaster 2. Κρέμα για πλούσια ενυδάτωση με το θαυματουργό Miracle Broth™ Τhe Moisturizing Cream Blue Heart της La Mer (Η συσκευασία είναι εμπνευσμένη από τη συνεργασία της La Mer με τo National Geographic) 3. Ενυδατική κρέμα oil free με καφεΐνη και υαλουρονικό οξύ Τurnaround Daytime της Clinique 4. Ορός με σύμπλοκο Hydra O2(15%) και AHA που προσφέρει στην επιδερμίδα πλούσια ενυδάτωση Hydragenist Sérum Hydratant της Lierac 5. Κρέμα Θρέψης και Αναδόμησης Bepanthol Ultra της Bayer 6. Eνυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ 24h Hydrating Day Cream SPF 15 της Exelia.


***ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Η αφυδάτωση είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που μπορεί να
εμφανιστεί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η έντονη εφίδρωση, το αλάτι της θάλασσας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν την επιδερμίδα και προκαλούν απώλεια υγρασίας. Χωρίς νερό τα κύτταρα καταστρέφονται, οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και το δέρμα τη σφριγηλότητά του. Οι πλούσιες σε ενυδατικά συστατικά κρέμες, ανάλογα πάντα με τον τύπο δέρματος, επαναφέρουν τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας.
Για επιπλέον φροντίδα χρησιμοποιούμε ενυδατικούς ορούς και μάσκες ενυδάτωσης.


1. Ορός ταχείας δράσης κατά των ρυτίδων Anti-Αging Rapid Response Booster της La Prairie 2. Aντιγηραντικός ορός νύχτας Νuit Extreme Anti-wrinkle Regenerating Night Serum της Orlane 3. Κρέμα κατά των ρυτίδων με ρετινόλη και υαλουρονικό οξύ Pro-Correct Anti-Rides Régénérante Riche της RoC 4. Κρέμα αναδόμησης και προστασίας Extreme Anti-Aging Face Cream της Beatific 5. Αντιγηραντικός ορός με σύνθεση που ενεργοποιεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη Restoring Serum της Youth Lab 6. Αντιοξειδωτικός ορός εντατικής ανάπλασης με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες C και Ε Eva Belle της Intermed 7. Αντιγηραντική κρέμα με ρεσβερατρόλη και θρεπτικά συστατικά AgeLoss Rejuvabolic της Nature’s Plus 8. Αντιγηραντική κρέμα με έλαια, βιταμίνες και αμινοξέα Nutri-Define Multi-Correcting Day Cream της Jurlique 9. Αντιγηραντική κρέμα προσώπου και ματιών με βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική δράση Eviol Care Timeless της Gap


***ΛΕΠΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ
H ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Ένα ποσοστό περίπου 20% των ακτίνων UVA που περνάει στο δέρμα όταν δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό ευθύνεται για την καταστροφή των ινοβλαστών, των τριχοειδών αγγείων, των πρωτεϊνών των κυττάρων του δέρματος αλλά και για την αύξηση των ελευθέρων ριζών. Οι φθορές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει η επιδερμίδα την υποστηρικτική στιβάδα της και να εμφανίζει ρυτίδες. Για ριζική επανόρθωση επιλέγουμε αντιρυτιδικές συνθέσεις με ρετινόλη, βιταμίνη Α, πεπτίδια και δραστικά συστατικά που ενισχύουν τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και αναδομούν το δέρμα.


1. Κρέμα λάμψης και λείανσης με ΑΗΑ, βιταμίνες και πολυφαινόλες Idéalia της Vichy 2. Ενεργοποιητής νεότητας Advanced Génifique Youth Activating Concentrate της Lancôme 3. Ορός για λάμψη και φωτεινότητα Bio-Performance Glow Revival Serum της Shiseido 4. Kρέμα νεότητας και λάμψης που επαναφορτίζει τα κύτταρα της επιδερμίδας με ενέργεια Nuxellence Jeunesse της Nuxe 5. Kρέμα ημέρας με εκχύλισμα galanhal Aroma Lisse της Decléor 6. Kρέμα λάμψης με Lumicinol και εκχύλισμα μανόλιας Cellular Radiance Illuminating Day Care SPF 15 της Nivea


***ΛΑΜΨΗ
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι εναλλαγές ανάμεσα στη ζέστη και στον κλιματισμό ταλαιπωρούν το δέρμα στερώντας του τη φυσική υγρασία. Η επιδερμίδα συχνά παρουσιάζει τραχιά όψη και δείχνει θαμπή και άτονη. Η λύση για να αναδείξουμε τη φωτεινότητα του προσώπου μας μετά το καλοκαίρι βρίσκεται στη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων που επαναφέρουν τη λαμπερή και υγιή όψη. Οι συνθέσεις τους περιέχουν συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα οξέα φρούτων. Η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από τη φωτογήρανση, προσφέρει λάμψη και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου ενώ τα οξέα φρούτων χάρη στην απολεπιστική δράση τους συμβάλλουν στην ταχύτερη ανανέωση των κυττάρων.


1. Κρέμα ημέρας για τις πανάδες με αχιλλέα & λευκό τσάι Αntispot της
Apivita 2. Λευκαντική κρέμα που προλαμβάνει τις δυσχρωμίες και αντιμετωπίζει τις κηλίδες από τον ήλιο και την εγκυμοσύνη Spot End Day Cream SPF 15 της Frezyderm 3. Άγριο Τριαντάφυλλο κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης και λάμψης με επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και δυσχρωμίες Wild Rose της Korres.

***ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ
Οι πανάδες δημιουργούνται λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης, μιας χρωστικής πρωτεΐνης η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα που ενεργοποιούνται με την ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να μας προστατέψουν από το έγκαυμα. Σε περίπτωση που παραχθεί μεγάλη ποσότητα μελανίνης και δεν κατανεμηθεί ομοιόμορφα το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δυσχρωμιών.Ακόμα και αν οι πανάδες οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές (π.χ. εγκυμοσύνη ή αντισυλληπτικό χάπι) αντιμετωπίζονται με λευκαντικές κρέμες και συνθέσεις με βιταμίνη C και εκχυλίσματα τα οποία εξομαλύνουν το χρώμα της επιδερμίδας.

(ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ)