Η ρύπανση των θαλασσών αποτελεί ζωντανή απειλή που δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη ζωή των θαλάσσιων ειδών αλλά και τη δική μας. Με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας η χαρτογράφηση των βεβαρημένων περιοχών είναι πλέον γεγονός προσφέροντας σημαντική βοήθεια ως προς την περισυλλογή τους αλλά και την άμεση διάσωση τραυματισμένων ειδών.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση Parley for the Oceans σχεδίασαν ένα αθλητικό παπούτσι φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο από πλαστικά, ίνες και δίχτυα που έχουν περισυλλεχθεί από τους ωκεανούς. Το εντυπωσιακό αθλητικό παπούτσι –αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται από σκουπίδια –δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της καινοτόμου τεχνολογίας μηδενικών αποβλήτων που ο γερμανικός κολοσσός χρησιμοποιεί για τα μοντέλα της σειράς Primeknit. «Το πλέξιμο γενικά περιορίζει τα απόβλητα ακριβώς επειδή δεν απαιτείται η δημιουργία πατρόν, όπως γίνεται στην παραδοσιακή υποδηματοποιία» αναφέρει ο Ερικ Λίντκε, υψηλόβαθμο στέλεχος της Adidas Group. «Χρησιμοποιούμε ακριβώς ό,τι απαιτείται για τη δημιουργία του κάθε παπουτσιού και τίποτα περισσότερο».Για την ώρα το εν λόγω οικολογικό παπούτσι αποτελεί concept με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την οικολογική απειλή την οποία αντιμετωπίζει. Ωστόσο η Adidas ανακοίνωσε ότι το παπούτσι με τους γαλάζιους κυματισμούς που δημιουργούν τα δίχτυα στην ύφανσή του αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους.
Βραχιόλι-«μπρατσάκι»
Θα μπορούσε να θυμίζει ταινία του Τζέιμς Μποντ, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το Kingii: το μικρότερο φουσκωτό σωσίβιο στον κόσμο που βγαίνει από… βραχιόλι! Στόχος των αμερικανών επινοητών του από την Καλιφόρνια ήταν η δημιουργία ενός αξεσουάρ που να προσφέρει ασφάλεια σε δραστηριότητες όπως π.χ. η ιστιοπλοΐα και το σέρφινγκ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε πνιγμό ετησίως και σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε 372.000.
Το βραχιόλι Kingii περιλαμβάνει ένα νάιλον μπαλόνι το οποίο βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε ένα μικρό τσεπάκι δίπλα σε ένα φιαλίδιο με διοξείδιο του άνθρακα. Είναι σχεδιασμένο ώστε να αγκαλιάζει τον καρπό του χρήστη και εύκολα να τον συνοδεύει σε οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα παρέχοντας ασφάλεια.
Σε περίπτωση ανάγκης και τραβώντας τον μεταλλικό μοχλό το πορτοκαλί σωσίβιο φουσκώνει μέσω του κυλίνδρου του διοξειδίου του άνθρακα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.
Στην παρούσα φάση το βραχιόλι-«σωσίβιο» προσπαθεί να μαγνητίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να βγει στην παραγωγή μέσω Indiegogo.
Υποβρύχιες… φράουλες
Μια υποβρύχια φάρμα από «βιόσφαιρες» καλλιέργειας… φράουλας δημιούργησαν οι ειδικοί στα ανοιχτά της Νόλι, στην Ιταλία. Πρόκειται για το πρότζεκτ Nemo’s Garden, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση καινοτομιών καλλιέργειας σε άνυδρες περιοχές, οι οποίες δεν ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο.
Σαν μεγάλα μπαλόνια, οι γεμάτες αέρα δομές καλλιέργειας είναι αγκυροβολημένες στον πυθμένα της θάλασσας και αιωρούνται σε βάθος 5-10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε σημεία από όπου περνούν θερμά ρεύματα ώστε να θρέφουν τα φυτά.
Με τη βοήθεια ειδικού συστήματος η υγρασία συλλέγεται στο επάνω μέρος των σφαιρών και στη συνέχεια φιλτράρεται και διοχετεύεται στα φυτά ως πότισμα.
Οι βιόσφαιρες είναι ακόμη εξοπλισμένες με κάμερες ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να παρακολουθούν διαρκώς την ανάπτυξη των υποβρύχιων καλλιεργειών αλλά και με αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
«Δοκιμάζοντας» τα νερά
Αν αγαπάτε τις πισίνες αλλά φοβάστε το ενδεχόμενο να κολυμπάτε σε… ούρα, τώρα υπάρχει το Drop. Μια συσκευή εξοπλισμένη με υπερευαίσθητους αισθητήρες ικανούς να πραγματοποιούν ανάλυση του νερού, των επιπέδων του pH και της θερμοκρασίας του.
Συνεργαζόμενο με την ειδική εφαρμογή, το Drop «βουτάει» στα βαθιά και καταγράφει τι συμβαίνει αποστέλλοντας στον κάτοχό του τις αναλυτικές πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτόν ο ίδιος είναι σε θέση να διακρίνει αν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές ως προς την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του νερού. Η συσκευή, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί να χρησιμοποιείται εύκολα και γρήγορα τόσο από ιδιώτες όσο και από ξενοδόχους.
Το Drop βρίσκεται σε φάση άντλησης κεφαλαίων μέσω Kickstarter και για τους «υποστηρικτές» του στοιχίζει 199 δολάρια –δηλαδή, περίπου 180 ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, τότε αναμένεται να «βουτήξει» στην αγορά ως τον Ιούλιο του 2016.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ