Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά όλων των Ευρωπαίων για τις αποφάσεις που θα λάβει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.
Μετά το συντριπτικό «Οχι» σε μια αδιέξοδη συμφωνία, όπως ερμήνευσε το μήνυμα της κάλπης ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ενισχυμένος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ), αναμένεται να επιδιώξει:
1. Μια πολιτική απόφαση που θα διασφαλίζει οριστικά την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα βγάλει από το τραπέζι και τα πρωτοσέλιδα όλου του διεθνούς Τύπου την έννοια Grexit.
2. Μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα θα δεσμεύεται για τη λήψη μέτρων που θα σταθεροποιούν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζουν ότι ο εφετινός και οι προϋπολογισμοί του μέλλοντος θα είναι ισοσκελισμένοι με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα διευρύνονται στον βαθμό που αναπτύσσεται η οικονομία.
Με αυτό το πακέτο, το οποίο εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοστασίου και λύση για την αναδιάρθρωση (ελάφρυνση) του δημοσίου χρέους.


Η ατζέντα

Το πακέτο αυτής της λύσης, για το οποίο οι Ευρωπαίοι ζητούν να έχει εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στις 2.00 το μεσημέρι της Τρίτης περιμένοντας από την Αθήνα όχι μόνο την πρόταση αλλά και τον νέο υπουργό Οικονομικών.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι γίνεται η συνεδρίαση για να εξετάσει την «κατάσταση μετά το δημοψήφισμα» και να προετοιμάσει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει στις 7 το απόγευμα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος

Η κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή έχει την ξεκάθαρη υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος θεωρεί «επιβεβλημένη για την οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά την άμεση συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους».

«Η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτελεί το πρόσταγμα της επόμενης ημέρας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με αίσθημα ευθύνης πλέον οφείλουν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να ανοίξουν δρόμο στην ελπίδα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαΐλλης τονίζοντας ότι «η εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η τροχοδρόμηση ενός αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού δεν μπορούν άλλο να περιμένουν».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν πισωγυρίσματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες» και επισημαίνει με έμφαση ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο παραμένει αρωγός στην εθνική πορεία με μόνο στόχο τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ, όπως έδειξε ότι επιθυμούν στο σύνολό τους οι Ελληνες, ανεξάρτητα από το αν υπερασπίστηκαν το «Ναι» ή το «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επαγγελματίες. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης δήλωσε: «Το δημοψήφισμα έγινε και οι έλληνες πολίτες αποφάσισαν ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη μέσω συμφωνίας με τους εταίρους το συντομότερο δυνατόν. Τις τελευταίες δέκα ημέρες το «πάγωμα» της κατανάλωσης, η δυσκολία στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, η δυσφήμηση της χώρας για Grexit και η τραπεζική αργία έχουν «τινάξει στον αέρα» την αγορά. Και μάλιστα σε μια στιγμή που όλοι ανέμεναν τα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού. Ως εκπρόσωπος 55.000 επαγγελματιών του Νομού Θεσσαλονίκης καλώ τον Πρωθυπουργό να συνάψει συμφωνία με τους εταίρους άμεσα, όπως ο ίδιος έχει δεσμευθεί, και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να τον στηρίξουν. Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα».

HeliosPlus