Ενα «Οχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει την Ελλάδα στο κενό για μια περίοδο (Grimbo), σηματοδοτώντας τελικά την έξοδό της από το ευρώ (Grexit), εκτιμούν ξένες τράπεζες, προβλέποντας μεταξύ άλλων στην περίπτωση αυτή σωρευτική ύφεση 20% τα επόμενα χρόνια, υποτίμηση 50% της νέας δραχμής, υπερπληθωρισμό, εκτίναξη των επιτοκίων και της ανεργίας, αλλά και πτωχεύσεις εταιρειών και νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, τυχόν ισχυρή επικράτηση του «Ναι» εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οδηγώντας τελικά στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ώστε η χώρα να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει.
Η αντίδραση των αγορών δείχνει εξάλλου πως αξιολογούν ως ελεγχόμενο το ρίσκο από το «ελληνικό ζήτημα». Ο Mark Haefele π.χ., Global Chief Investment Officer της UBS AG, προέτρεπε σχετικά τους επενδυτές να εκλάβουν οποιαδήποτε διάρθρωση των αγορών, απόρροια του ελληνικού δημοψηφίσματος, ως επενδυτική ευκαιρία για τοποθετήσεις.
Ξένες τράπεζες επισημαίνουν πως τελικά το επικίνδυνο «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken), της θεωρίας παιγνίων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δεν κατάφερε ακόμη, όπως λέγεται, να βάλει το συμφέρον της χώρας του πάνω από την ιδεολογία των οικονομικά αναλφάβητων συντρόφων του, αλλά και του εγωκεντρικού και νάρκισσου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατέληξε όχι μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων αλλά μεταξύ της κυβέρνησης και των απλών ελλήνων πολιτών.
Για τον Azad Zangana, οικονομολόγο και στρατηγικό αναλυτή του λονδρέζικου οίκου Schroders, ένα Grexit θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το διακύβευμα στο δημοψήφισμα αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ και για αυτό αναμένεται να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη χώρα. Ιδανικά, το δημοψήφισμα, όπως υποστηρίζει σε σημείωμά του, θα έπρεπε να εξετάζει το κατά πόσο η καταστροφική θητεία του Τσίπρα θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές έχουν κουραστεί από τις παλινωδίες του και δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή του. Ετσι, αναφέρει, υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμη και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του ευρώ, αν δεν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης οι πιστωτές να «τραβήξουν την πρίζα».
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, εκτιμά από την πλευρά του ότι οι έλληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το εξής απλό δίλημμα: Επιθυμούν το ευρώ ή ένα νόμισμα τύπου μπολιβάρ Βενεζουέλας;
Υποσχετικοί τίτλοι
Επικράτηση του «Ναι», υποστηρίζει ο ίδιος, θα οδηγήσει σε συμφωνία και άρα μισθοί, συντάξεις το πιθανότερο είναι ότι θα πληρωθούν σε ευρώ τόσο τον Ιούλιο όσο και τους επόμενους μήνες, τα ATM σύντομα θα έχουν αρκετά ευρώ, οι τράπεζες, πιθανώς, θα ανοίξουν εκ νέου, με σταδιακή άρση των capital controls και οι καταθέσεις θα είναι σε ευρώ, ενώ η χώρα, αφού πρώτα επιδιορθώσει την καταστροφή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα μπορέσει να ακολουθήσει τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επικράτηση του «Οχι» σημαίνει πως η επίτευξη συμφωνίας θα καταστεί πιο δύσκολη. Χωρίς συμφωνία όμως π.χ. ένας συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει 500 ευρώ, θα λάβει 500 υποσχετικούς τίτλους (IOUs) που θα αντιστοιχούν το πιθανότερο σε 100 ή 150 ευρώ στη μαύρη αγορά, τα ATM πιθανώς δεν θα έχουν χρήματα, οι τράπεζες το πιθανότερο δεν θα έχουν αρκετά κεφάλαια για να λειτουργήσουν κανονικά, οι τραπεζικές καταθέσεις κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι σε ευρώ, ακόμη και αν υπάρξει νέο νόμισμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων, προκειμένου να ισορροπήσουν οι τράπεζες και να μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου.
Ο Willem Buiter, νονός του όρου «Grexit» και επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, δηλώνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να είναι απόρροια μιας παρατεταμένης περιόδου στην οποία η Ελλάδα θα βρισκόταν στην ουσία στο κενό, μια περίοδος που ονομάζεται «Grimbo» (χρεοκοπία και ασφυξία εντός ευρώ).
Ο αντίκτυπος
Αναφορικά με την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης, αν και εκτιμάται ότι ένα Grexit θα επηρεάσει μερικώς την ευρωπαϊκή περιφέρεια, εν τούτοις η προσωρινή φύση του σοκ και η πιθανή ενεργοποίηση των στρατηγικών απορρόφησης των κινδύνων από την ΕΚΤ θα καταστήσουν τον συνολικό αντίκτυπο διαχειρίσιμο, παρά τη βλάβη που αναμένεται να υποστεί ο αμετάκλητος χαρακτήρας της Νομισματικής Ενωσης, ενισχύοντας το αντιευρωπαϊκό μέτωπο.
Η Credit Suisse εκτιμά πως θα επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με μια νέα κυβέρνηση, περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, να αναλαμβάνει την εξουσία. Τότε μια συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διάσωσης ώστε να χρηματοδοτηθεί η χώρα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ κοντά. Για την Barclays, τέλος, επικράτηση του «Ναι» θα προκαλέσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ επικράτηση του «Οχι» θα οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ