Με φόντο τα περί δημοψηφίσματος στο τέλος της διαπραγμάτευσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» και λέει ότι ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γ.Παπανδρέου «υπέρ του δημοψηφίσματος».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ, ο Β.Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».

Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε.

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

Όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β.Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.

ΚΙΔΗΣΟ: Ο Σόιμπλε δεν συμβούλευσε τον Γ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα

Διαψεύδει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Πεταλωτής, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και μάλιστα με σκληρή γλώσσα, που ισχυρίσθηκε ότι συμβούλεψε τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Πεταλωτής στη δήλωσή του:

«Ο κ. Σόιμπλε ουδέποτε είχε «συμβουλεύσει» τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει ακόμη από το καλοκαίρι του 2011 κάποιους από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο αυτό, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη».

Και προσθέτει: «Το καλύτερο που είχε να κάνει τότε ο κ. Σόιμπλε, αν πράγματι ήταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θα ήταν να πείσει μερικούς από τους εταίρους μας ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως βολεύει τον καθένα. Έχει κανόνες και αρχές».

Σχετικά, εξάλλου, με τη συζήτηση που γίνεται τελευταία περί δημοψηφίσματος, ο κ. Πεταλωτής αναφέρει:

«Σήμερα πλέον πολλοί μιλούν για δημοψήφισμα. Όπως και πολλοί εμφανίζονται υπερασπιστές του, αλλά όψιμα. Μόνον, που όταν προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου είτε ποιούσαν τη νήσσαν, είτε μιλούσαν για αντιδημοκρατικές επιλογές και για κινήσεις εντυπωσιασμού, καλλιεργώντας κλίμα εθνικού διχασμού. Τώρα βέβαια αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι πιο δημοκρατικό…

Το σίγουρο είναι ότι η διακυβέρνηση του τόπου απαιτεί παρρησία και ανάληψη ευθύνης, προτού να ερωτηθεί ο λαός. Και εν προκειμένω, απαιτείται διαπραγμάτευση και κατάληξη – συμφωνία πριν από οτιδήποτε άλλο.

Η αυθεντική έκφραση του λαού δεν μπορεί να καλύπτεται από φόβο αλλά ούτε και να αποτελεί άλλοθι ανικανότητας.
Πρέπει όλοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να πάρουν θέση. Η ευθύνη και η θέση όμως έχουν κόστος. Η μεταβίβασης τους αποτελεί φυγομαχία».