Gin, gin!

ΔΙΑΥΓΕΣ ΑΛΛΑ με έντονη προσωπικότητα, ελαφρώς άγευστο αλλά έντονα αρωματικό, το τζιν είναι από τα πιο ξεχωριστά αποστάγματα που ο άνθρωπος δημιούργησε. Αγαπημένο των Λόρδου Βύρωνα, Γουίνστον Τσόρτσιλ, Τενεσί Γουίλιαμς, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ αλλά και των Rolling Stones, σήμα κατατεθέν του λονδρέζικου τρόπου ζωής και ιδανική βάση των πιο διάσημων cocktails στον κόσμο – όπως το Dry Martini και το Negroni –, το τζιν αγαπιέται με πάθος εδώ και περισσότερο από 400 χρόνια.


Ο bartender Χρήστος Πανταζόπουλος

Η καταγωγή του είναι ολλανδική και πρόγονός του το genever, που χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο κατά της πανούκλας. Για αιώνες αποτέλεσε το «ποτό των φτωχών» στο Λονδίνο, μια και η παραγωγή του ήταν ελεύθερη και πολύ φθηνότερη από αυτήν της μπίρας. Αργότερα, το τζιν από φθηνή παρηγοριά των υποβαθμισμένων κοινωνικών στρωμάτων εξελίχθηκε σε αξιοσέβαστο drink της βικτωριανής εποχής. Αφού πέρασε ξανά στην παρανομία την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, αναδείχθηκε σε βασικό συστατικό των cocktails της δεκαετίας του ’20 – από εκείνη την εποχή μάς έχουν κληροδοτηθεί τα fizzes, τα fixes και τα slings. Και, φυσικά, η παγκόσμια αναγνώριση ήλθε μετά τη δεκαετία του ’60, όταν ο Τζέιμς Μποντ επέμενε να πίνει το Dry Martini του «shaken, not stirred».

Σήμερα, που το τζιν επανέρχεται δυναμικά, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να το αγαπήσουμε: το τζιν κάνει καλό στην υγεία μας! Βότανα και μπαχαρικά, όπως κόλιανδρος, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, κύμινο ή ρίζα αγγελικής – αναπόσπαστο συστατικό κάθε μάρκας τζιν –, προσφέρουν βιταμίνες Α και C με αντιοξειδωτική δράση ενώ μειώνουν τον κίνδυνο του χανγκόβερ.

ΤΟ NEGRONI ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Το πασίγνωστο aperitivo πήρε το όνομά του στις αρχές του 20ού αιώνα από τον φλωρεντινό κόμη Καμίλο Νεγκρόνι που ήθελε κάτι πιο δυνατό από το τότε δημοφιλές Americano. Ο bartender του, ο Φόσκο Σκαρέλι, σκέφθηκε να προσθέσει τζιν και ο κόμης ενθουσιάστηκε – το ίδιο και η παγκόσμια κοινότητα των cocktail lovers.

Συνταγή

  • 21 ml τζιν Beefeater
  • 21 ml Campari
  • 21 ml γλυκό ή ξηρό βερμούτ
  • φλούδα & bitters πορτοκαλιού

Ποτήρι: Οld fashioned.

Μέθοδος: Βάλτε τα 3 ποτά σε ένα old fashioned ποτήρι μαζί με πάγο και ανακατέψτε με αναδευτήρα. Στύψτε ελαφρά τη φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το ποτήρι για να αρωματιστεί, ρίξτε τη στο ποτό και τελειώστε με 2 σταγόνες bitters πορτοκαλιού.

Το κοκτέιλ προτείνει ο bartender Χρήστος Πανταζόπουλος

* Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Απριλίου 2015

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk