Πορείες για την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσαλονίκης και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές οι πορείες των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσαλονίκης και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά της ανεργίας στο νομό και σε χώρους δουλειάς που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ανάκληση απολύσεων (μετρό, ΕΛΒΟ, κ.ά.).
Το ψήφισμα ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.
Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ η οποία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η πορεία της «Πρωτοβουλίας συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κινήσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.
Τρίπολη

Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Πάτρα

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.

Χανιά

Με κύριο αίτημα να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων τιμήθηκε και στα Χανιά η Εργατική Πρωτομαγιά. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην πλατεία 1866.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης και Βάγια Βαγιωνάκη, που με δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.

Ηράκλειο

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά. Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Ιωάννινα

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Πρεβεζιάνου αγωνιστή Σταύρου Κάππα, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Ήπειρο.

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk