To «TIME» τον έκανε εξώφυλλο και τον έχρισε «Μεγάλο αμερικανό μυθιστοριογράφο». Ο διεθνής Τύπος τον αποκαλεί «Αμερικανό Τολστόι». Ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο αμερικανός συγγραφέας που έγινε παγκόσμια γνωστός με το μυθιστόρημά του Οι διορθώσεις (Ωκεανίδα, 2002) και του οποίου η φήμη απογειώθηκε με το πρόσφατο Ελευθερία (Ωκεανίδα, 2011), που επαίνεσαν οι Αμερικανοί από τον πρόεδρο Ομπάμα ως την τηλεπερσόνα Οπρα Γουίνφρι, θα βρίσκεται στα τέλη Απριλίου στην Ελλάδα.
Ερχεται προσκεκλημένος των εκδόσεων Ψυχογιός –που εξέδωσαν τα πρώτα μυθιστορήματα του Φράνζεν Η εικοστή έβδομη πολιτεία (2012) και Κραδασμοί (2014) -, της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, του Hellenic American College (HAEC) και των βιβλιοπωλείων Public.
Για τους συμπατριώτες του, ο 56χρονος Φράνζεν, βραβευμένος με το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας, μπορεί να είναι ο συνεχιστής της παράδοσης ενός Φιτζέραλντ, Φόκνερ, Χέμινγκγουεϊ, Στάινμπεκ, Ροθ ή Ντελίλλο, ο οποίος ανατέμνει την αμερικανική οικογένεια γράφοντας το αμερικανικό κοινωνικό μυθιστόρημα του 21ου αιώνα.
Για τους Ελληνες όμως τι είναι; Σπουδασμένος στη Γερμανία, ο Φράνζεν κατέχει και εκφράζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα ίσως περισσότερο από κάθε άλλον αμερικανό συγγραφέα της γενιάς του και όπως ο πολιτογραφημένος Βρετανός Χένρι Τζέιμς, ο Ελιοτ, ο Τόμας Μαν, ο Σεφέρης ή ο Καμί, είναι εξαιρετικός δοκιμιογράφος.
Το «Perchance to Dream», μια πραγματεία του για την τέχνη του μυθιστορήματος στην εποχή των εικόνων, πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Harper’s το 1996. Το Internet ήταν πολύ φρέσκο, YouTube και Facebook δεν υπήρχαν, ο φίλος του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας ζούσε ακόμη και η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ, όσα γράφει όμως ο Φράνζεν για τα ευπώλητα και τα βιβλιοπωλεία, για τη διασημότητα και την εικόνα, για το μυθιστόρημα των μειονοτήτων και την εσωτερική και εξωτερική συνθήκη της συγγραφής παραμένουν εντυπωσιακά δραστικά. Το κείμενο δεν είναι προφητικό, είναι διαχρονικό και ο Φράνζεν μας ενδιαφέρει γιατί σκέφτεται και γράφει όπως οι συγγραφείς κλασικής κατασκευής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ