Το χαρούπι που έτρεφε τον κόσμο την περίοδο της Κατοχής ξαναμπαίνει στη ζωή μας. Είναι νόστιμο, θρεπτικό, ιδιαίτερο και υγιεινό. Και όσο το βλέπω, τόσο χαίρομαι, γιατί θυμάμαι πως όταν πρωταρχίσαμε να φτιάχνουμε το κατοχικό χαρουπόψωμο μαζί με τον φίλο μου ζαχαροπλάστη Τάσο Ζησόπουλο πριν από περίπου 25 χρόνια, όλη η κρητική παραγωγή χαρουπιού πήγαινε για ζωοτροφές. Εφευγε από τον παραγωγό με 50 δραχμές το κιλό και πουλιόταν στην Αθήνα 1.000 δραχμές, ενώ το πρώτο χαρουπάλευρο που βρήκα στην αγορά ήταν βιολογικό προϊόν εισαγωγής από τη Γερμανία με 2.000 δραχμές το κιλό! Το περασμένο καλοκαίρι είδα με ευχαρίστηση στο χωριό Πινές του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη να διοργανώνεται η γιορτή του χαρουπιού, με πολλές και έξυπνες συνταγές και με χαρουπόμελο.

Ανακατεύω ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά, 15 γρ. ζάχαρη και 600 ml χλιαρό νερό και τα χτυπάω 8 λεπτά στο μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Τη χτυπάω ξανά στο μίξερ για να πέσει και τη βάζω τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Κόβω με το κουτάλι τους λουκουμάδες σχηματίζοντας μπαλίτσες και τους τηγανίζω σε φριτέζα με καυτό ηλιέλαιο. Τους βγάζω επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και τους σερβίρω με χαρουπόμελο, σουσάμι
και 1 χούφτα σπασμένα καρύδια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015.