ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

700 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ζεστό

300 γρ. μέτριο κριθαράκι

100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

150 γρ. baby σπανάκι

½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγη φέτα, τριμμένη, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τα 600 ml του ζωμού και τον αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις λιαστές ντομάτες και μαγειρεύουμε μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά.

Λίγο προτού «πιει» το φαγητό τα υγρά του ρίχνουμε το σπανάκι, τον μάραθο, το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού: σε περίπτωση που έχουν απορροφηθεί, αλλά το κριθαράκι δεν είναι ακόμη έτοιμο, προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να τον απορροφήσει. Σερβίρουμε ιδανικά με λίγη τριμμένη φέτα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.