Ν. Χουντής:«Επιθυμούμε ένα χρονικό περιθώριο αλλά όχι ατελείωτο»

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,μίλησε στον Βήμα fm για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.{{{ audio1 }}}

Για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

«Βεβαίως επιθυμούμε ένα χρονικό περιθώριο – όχι ατελείωτο, βεβαίως, ούτως ώστε να κάνουμε συζητήσεις, προσεγγίσεις και διαπραγματεύσεις. Τεχνική διαπραγμάτευση, χωρίς δεσμεύσεις. Έστω και έτσι, θα βρεθεί ένας τρόπος και δεν είναι υπερβολικό (να δοθεί παράταση), είναι και λογικό γι’ αυτήν την υπόθεση, εφόσον θα χρειαστεί χρόνος για τις συζητήσεις και στο τυπικό. Τη θέλουμε αυτήν την παράταση, προκύπτει και από τη συζήτηση και από τη λογική, δεν είναι το επίδικο.»

Για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τους προσανατολισμούς της

«Το πρώτο που άλλαξε εν τοις πράγμασι, παρά το πρώτο unfair της αρχικής δήλωσης, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με το τελικό κείμενο, είναι ότι ελήφθησαν υπόψη αρκετές παρατηρήσεις της Ελλάδας – αν και όχι όλες. Η Ελλάδα λοιπόν δεν είναι δεδομένη, έχει τη γνώμη της και θα την υπερασπίζεται και θα τη διαβουλεύεται μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή, όχι κατ’ ανάγκη στον προσανατολισμό, αλλά στη διαδικασία. Είναι ένα επίδικο θέμα που θα βρούμε μπροστά και στις διαπραγματεύσεις. Έγινε αυτό και το ξέρουν όλοι ότι μας άκουσαν και αυτό θέλουμε και όσον αφορά στο γενικότερο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής θα το δείτε και στις προγραμματικές δηλώσεις με σαφήνεια.»

Για μια ενδεχόμενη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Ρωσία

«Είναι ένα θέμα συζήτησης. Δεν το έχουμε κρύψει. Μια τέτοια πρόθεση υπήρχε, έστω και αν σταμάτησε, πάγωσε και διακόπηκε και από προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας.»

Για τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΟΙΚ περί οικονομικής βοήθειας

«Δεν έχουμε διατυπώσει τέτοιο αίτημα. Είναι ένα θέμα που δείχνει ένα μήνυμα. Δεν έχουμε θέσει, όμως, τέτοιο αίτημα, αλλά δείχνει ένα καλό κλίμα συνεργασίας και περαιτέρω βοήθειας και το λαμβάνουμε υπόψη, ιδιαίτερα όταν δεν το έχουμε προκαλέσει εμείς.»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk