«Αυτοκρατορία»

Στην «Αυτοκρατορία» μου, που είδα τις προάλλες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο αυτοκράτορας, απευθυνόμενος στον προφήτη Δανιήλ

«Αυτοκρατορία» | tovima.gr
Στην «Αυτοκρατορία» μου, που είδα τις προάλλες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο αυτοκράτορας, απευθυνόμενος στον προφήτη Δανιήλ, τον ρωτάει: «Ποιος είσαι επιτέλους, αγόρι μου, πίσω από τις λέξεις;». Και ο Δανιήλ του απαντά: «Κατέχω εκατομμύρια λέξεις. Τις επεξεργάστηκα. Η δικαιοσύνη σας δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Με συνέλαβε όταν ήρθα και θα με αφήσει όταν φύγω, παρ’ όλο που δεν ήρθα και δεν έφυγα ποτέ». Ο αυτοκράτορας όμως επιμένει: «Δεν απάντησες ποιος είσαι».
Από αύριο ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από τις λέξεις και ο αυτοκράτορας-Λαός δεν θα μένει με την απορία διότι από μεθαύριο θα φανεί ποιος είναι ο Αλέξης.
Στη Θεσσαλονίκη, στο Πρόγραμμα της παράστασης, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σημειώνει πως η «Αυτοκρατορία» είναι μια «σύγχρονη Προφητεία, που δεν είναι ούτε fiction ούτε μυθοπλασία αλλά ανάλυση πάνω σε αδέκαστα σημεία της Ιστορίας – της σύγχρονης – μέχρι το τώρα, μέχρι τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος». Εύχεται μάλιστα το έργο «να μην έχει τη μοίρα της Κασσάνδρας που έλεγε αλήθειες αλλά ο Χορός την περιγελούσε επειδή δεν την καταλάβαινε όταν τους μιλούσε την Ιστορία τους, τη στιγμή τους, την κατάστασή τους».
Λιγότερο για να αυτοδιαφημιστώ και περισσότερο για να αυτοσυστηθώ, δηλώνω πως είδα στον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι διάβαζα ως τώρα στις σελίδες των βιβλίων όπου ο άγγελος της Ιστορίας χρονοτριβεί απορροφημένος από τα ερείπια της Ιστορίας. Είδα, δηλαδή, την έλευση του «συμβάντος» που περίμεναν προσηλωμένοι κάτι ιδιόρρυθμοι φίλοι μου όπως ο Πουλαντζάς, ο Βεργόπουλος και ο Τσουκαλάς. Είδα όμως με τον τρόπο της Κασσάνδρας και τη ματαίωσή του, διότι στον αυτοάνοσο κοινοβουλευτισμό μας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κορτιζόνη. Ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να πολιτευθεί μέσα στο μοντέλο της κυριαρχίας της «Αυτοκρατορίας» (του Νέγκρι) όπου η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη δημιουργήσει τον θύλακα στον οποίο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκατασταθεί. Γράφει ο Νέγκρι πως «παρ’ όλο που η πρακτική της στάζει αίμα, αυτό που καθαγιάζει την ιδέα της Αυτοκρατορίας είναι η ειρήνη». Προσθέτω, και οι εκλογές.
Τώρα, στο ερώτημα του αυτοκράτορα στο θεατρικό μου έργο: «Ποιος θα κληρονομήσει αυτόν τον ανύπαρκτο πολιτισμό;», η απάντηση του Προφήτη, του οποίου την υπογραφή οικειoποιoύμαι lege artis, είναι: «Οι βρικόλακες! Αιφνιδιάζονται από το πρώτο φως για να επανέλθουν ακμαίοι το βράδυ».
Αλλά ο Μαρμαρινός στην παράσταση υπό το φως του δύοντος ηλίου υποχρεώνει τους βρικόλακες να επανέλθουν ακμαίοι το πρωί…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk