Οι προοπτικές της ΝΔ στην Κρήτη

Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, είναι να ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Να κινητοποιηθούν άνθρωποι, κεφάλαιο, ιδέες, με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια από το κράτος, όπως η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση.

Ποιες είναι οι προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας στο άλλοτε «πράσινο νησί», το οποίο στις τελευταίες εκλογές έδωσε πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ ;

Πολύ μεγαλύτερες από ότι θα περίμενε κανείς με μια επιφανειακή ανάγνωση της πρόσφατης εκλογικής ιστορίας !

Ένα από τα χαρακτηριστικά των εκλογικών μετακινήσεων σε όλη τη χώρα, στην Κρήτη παίρνει ιδιαίτερη δυναμική, για λόγους ιστορικούς και όχι μόνο. Αναφέρομαι στη δυνατότητα συσπείρωσης στη Ν.Δ. δυνάμεων που στο πρόσφατο παρελθόν ψήφιζαν κεντροαριστερά. Δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, και αναγνωρίζουν ακόμη ότι η ψήφος στη Ν.Δ. είναι η μόνη που με σιγουριά αποτρέπει μια κατακρήμνιση της χώρας στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλη τη χώρα. Στην Κρήτη όμως είναι ισχυρότερο, γιατί είναι ισχυρότερο ένα κοινό σημείο αναφοράς κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς: Οι περισσότεροι πολίτες, είτε ψήφιζαν κεντροδεξιά, είτε κεντροαριστερά μοιράζονται μια φιλελεύθερη, βενιζελική προέλευση. Αυτή η πολιτική παράδοση της Κρήτης, προφανώς βρίσκεται στον αντίποδα των «ριζοσπαστικών», λατινοαμερικανικού τύπου οραμάτων του ΣΥΡΙΖΑ! Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το γεγονός ότι στην Κρήτη ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας είναι ιδιαίτερα δυναμικός, και προφανώς ανησυχεί με την πολιτική ενός κόμματος που φανερά εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα και την αγορά. Πιστεύω λοιπόν ότι σε αυτές τις εκλογές, η μετακίνηση μερίδας ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς προς τη Ν.Δ., μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα προς όφελος της Ν.Δ. και τελικά προς όφελος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Πώς βλέπετε εσείς το διακύβευμα αυτών των εκλογών ;

Ίσως μέσα στην ένταση και το εύρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης χάνεται καμμιά φορά η ουσία. Σήμερα συγκρούονται στην Ελλάδα δυο διαφορετικές αντιλήψεις για τον κόσμο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, είναι να ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Να κινητοποιηθούν άνθρωποι, κεφάλαιο, ιδέες, με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια από το κράτος, όπως η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ένα νοικοκυρεμένο κράτος, καθώς και μια λειτουργική σχέση με τους εταίρους μας και τον έξω κόσμο γενικότερα.

Η άλλη πλευρά, βλέπει τη λύση σε όλα μέσα από τη διόγκωση του κράτους. Το κλασσικό μοντέλο της αριστεράς, που όσο κι αν κατά καιρούς «φτιασιδώνεται» για να μοιάζει σύγχρονο, δεν παύει να είναι το ίδιο ακριβώς εδώ και δεκαετίες. Λύσεις κρατικιστικές όμως δεν μπορούν να υπάρξουν, γιατί απλούστατα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ούτε μεγαλύτερη φορολόγηση μπορεί να σηκώσει η ελληνική κοινωνία, ούτε να δανεισθεί περισσότερο !

Πιστεύω ότι η επιλογή ανάμεσα στις δυο προτάσεις θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Αν σήμερα δεν ισχύει αυτό, είναι κυρίως γιατί μεγάλο μέρος της κοινωνίας νιώθει πικρία και αγανάκτηση για το γεγονός ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του μέσα στην κρίση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό τη δύσκολη θέση όσων νιώθουν έτσι, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως κατ’ εξοχήν οι άνεργοι. Θα πρέπει όμως και όλοι να θυμόμαστε ότι η αγανάκτηση είναι κακός σύμβουλος : τα πραγματικά προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με σύνεση και ψυχραιμία.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μεγαλύτερο τοπικού χαρακτήρα πρόβλημα του νομού σας ;

Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο τοπικό πρόβλημα είναι η κατάσταση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Για την ακρίβεια αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μόνο του νομού Χανίων, αλλά ολόκληρης της Κρήτης. Η κατάσταση του οδικού αυτού άξονα είναι απαράδεκτη, δεδομένου του πληθυσμού της Κρήτης, αλλά και των εκατομμυρίων των επισκεπτών που τον χρησιμοποιούν. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την άνεση στη μετακίνηση, αλλά και την ασφάλεια. Η Κρήτη στον τομέα αυτό είναι διαχρονικά αδικημένη. Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι στο διάστημα 2012-2014 δεν ήταν δυνατόν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, γιατί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τα οποία γίνονται τα έργα, είχαν όπως είναι γνωστό κατανεμηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο οδηγεί σε κατανομή των πόρων χρόνια πριν υλοποιηθούν τα έργα.

Πρόσφατα, εξαγγέλθηκε από τον Υπουργό Υποδομών, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, η ένταξη του ΒΟΑΚ κατά προτεραιότητα στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ονομαζόμενο «πακέτο Γιουνγκέρ», μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το γεγονός αυτό χαιρετίσθηκε ως θετικό από όλους τους τοπικούς φορείς. Όπως είναι γνωστό, το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενεργοποιηθεί εντός του 2015.

Η δική σας παρέμβαση σε σχέση με το ζήτημα του ΒΟΑΚ ποια ήταν ;

Είχα την ευκαιρία το διάστημα που διετέλεσα Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υλοποιήσω ένα σχέδιο που από χρόνια προετοιμάζαμε: τη δημιουργία ενός ενιαίου, ισχυρού φορέα για τη διαχείριση των έργων υποδομών της Κρήτης. Δημιουργήσαμε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, συγχωνεύοντας υφιστάμενους φορείς και υπηρεσίες, δίνοντάς του παράλληλα τη δυνατότητα με νόμο να χειρίζεται αυτός, και όχι τα Υπουργεία τα μεγάλα έργα. Τη δυνατότητα αυτή στην Ελλάδα την είχε μόνο η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. – τώρα και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. O οποίος μάλιστα είναι και ο μόνος που έχει καθαρά περιφερειακό, παγκρήτιο χαρακτήρα, με το νόμο να ορίζει την αναλογική εκπροσώπηση των νομών στο Δ.Σ., το οποίο συμπεριλαμβάνει και εκπροσώπους των δυο βαθμών της αυτοδιοίκησης.

Ο Οργανισμός αυτός, είναι ένα ισχυρό όχημα για την υλοποίηση των έργων, καθώς σχεδιάσθηκε με ειδικό σκοπό να ξεπεράσει τα ως σήμερα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ήταν μια δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά προς τους Κρητικούς κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, η οποία υλοποιήθηκε το 2013. Η ουσιαστική διαφορά στη διαχείριση των έργων θα φανεί μέσα στο 2015, οπότε κατανέμονται τα κονδύλια του Σ.Ε.Σ. (του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή), αλλά και το πακέτο Γιουνγκέρ.

Δείτε το μήνυμα του Μανούσου Βολουδάκη στο facebook

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk