ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1,5 κιλό λάχανο

100 ml έ.π. ελαιόλαδο και 50 ml επιπλέον για το τελείωμα

80 γρ. ασπρομανίταρα, ψιλοκομμένα

80 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα

80 γρ. μανιτάρια σιιτάκε, ψιλοκομμένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1-2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

250 γρ. ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, τα φύλλα (κρατάμε στην άκρη τα κλωνάρια)

2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο, τα φύλλα (κρατάμε στην άκρη τα κλωνάρια)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

200 ml ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα

300 ml ζωμό από τους ντολμάδες

2 κ.σ. κορν φλάουρ

60 ml χυμό λεμονιού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

EKTEΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσει. Κρατάμε σε ένα μπολ το νερό του βρασμού. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα προσεκτικά ώστε να μη σχιστούν, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε ένα πιάτο όσα φύλλα σχίστηκαν ή μας φαίνονται ακατάλληλα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό των λαχανικών και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνουμε τα βρασμένα λαχανόφυλλα, βάζουμε στο κέντρο του καθενός από 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμάδες.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο στρώνουμε τα κλωνάρια του μάραθου και του μαϊντανού, τα φύλλα του λάχανου που δεν χρησιμοποιήσαμε στους ντολμάδες και αραδιάζουμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, σε δύο στρώσεις. Περιχύνουμε με τα 50 ml ελαιόλαδο και με το νερό που έβρασε το λάχανο, ώστε να καλυφθούν καλά. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Οταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε μια πιατέλα, σουρώνουμε τον ζωμό τους και τον κρατάμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό από το μαγείρεμα των ντολμάδων, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, τον χυμό του λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες περιχύνοντας με τη σάλτσα.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014.