Δραγασάκης: Θα ζητήσουμε χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία, είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Βήμα FM, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου (οπότε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας).

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία, είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Βήμα FM, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο. {{{ audio1 }}}

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου (οπότε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας).

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές της προτάσεις που αφορούν: το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το δημόσιο χρέος.

Όταν ρωτήθηκε για πόσο χρόνο μιλά, είπε ότι ο χρόνος θα τεθεί υπό συζήτηση.

«Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και τόνισε ότι η παγίδα είναι το γεγονός ότι μας δανείζουν για να πληρώνουμε παλιά χρέη. «Θα πρέπει να βγούμε από αυτή την παγίδα» είπε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. «Αν υπάρχει άλλη άποψη θα την ακούσουμε» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην Ευρώπη για το τι πρέπει να γίνει.

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός αξιολογεί την ως τώρα πορεία, δήλωσε. Αυτό που τίθεται είναι το ερώτημα για το εάν στην Ευρώπη εξακολουθεί να ισχύει η αρχή της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, ανέφερε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν οι ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα.

«Από τη Δευτέρα θα έχουμε μία άλλη μέρα, μία κυβέρνηση με δικό της πρόγραμμα και όχι αντίγραφο προγράμματος που της επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι» είπε. Τα πράγματα αλλάζουν, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνη της και ότι ούτε η Ελλάδα είναι μόνη της.

Ερωτηθείς εάν θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος είπε ότι το δημοψήφισμα τίθεται την Κυριακή και πρόσθεσε ότι η εκτίμησή του είναι ότι ο λαός θα καταδικάσει τα μνημόνια.

Ερωτηθείς εάν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα κατοχικού δανείου, είπε ότι αρχικά η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τα ευρωπαϊκά προβλήματα και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Εάν αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε ξεχωριστά με κάθε χώρα, τότε φυσικά το κατοχικό δάνειο θα τεθεί ως θέμα, είπε.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησής του απέναντι στους δανειστές

Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους

«Το Μνημόνιο είναι ένα κείμενο που υπογράφουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ και αφορά στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της δεσμευμένο από τις συμφωνίες του κ. Σαμαρά και τα mail του κ. Χαρδούβελη. Εμείς, ξεκινάμε από τη βάση ότι το Μνημόνιο είναι αποτυχημένο σε βάση πραγματικών δεδομένων. Ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετούνται αυτές οι υποχρεώσεις είναι δάνεια. Η παγίδα είναι ακριβώς αυτή: ότι μας δανείζουν για να πληρώσουμε τα παλιά χρέη και έτσι δημιουργούμε νέο χρέος. Όταν λοιπόν μιλάμε για διαπραγμάτευση, εννοούμε πώς ακριβώς θα βγούμε από αυτήν την παγίδα. Άρα, και για τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις, θα είναι συμφωνημένος ο τρόπος, με μία έννοια, ικανοποίησής τους, όπως έγινε και μετά τις εκλογές του 2012.

Σε μια φάση διαπραγματεύσεων, διότι έχει αρχίσει ήδη η διαπραγμάτευση, καθένας λέει αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να πει. Οπότε, αν ο κ. Σόιμπλε είπε κάτι, αυτό δεν συνιστά επιχείρημα. Η όλη ιδέα ότι η δημοκρατία αναστέλλεται υπό κάποιες προϋποθέσεις δεν μας βρίσκει αντίθετους. Κάποιοι συμφώνησαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί υπό περιορισμό. Κάποιοι συμφώνησαν ότι η προθεσμία πρέπει να μπει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το γνωρίζουμε αυτό, αλλά δεν θα το αποδεχθούμε εμείς αυτό το πράγμα. Αντίθετα, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγιναν αυτά τα γεγονότα. Άρα, ποια είναι η ατζέντα; Εμείς, η νέα κυβέρνηση, ζητάμε χρόνο για να λειτουργήσει η δημοκρατία. Το ζητάμε από σήμερα. Για να προετοιμάσουμε τις δικές μας προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν. Το ένα πλαίσιο είναι αυτό των δημοσιονομικών στόχων και όρων, το δεύτερο είναι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε και το τρίτο είναι η εξειδικευμένη πρόταση για το δημόσιο χρέος και κάποια άλλα θέματα.»

Για το ενδεχόμενο να απορρίψουν τη συζήτηση οι εταίροι

«Σημαίνει ότι θα έχουν αρνηθεί τη βούληση του ελληνικού λαού, σημαίνει ότι είμαστε σε μια Ευρώπη χωρίς καμία δημοκρατική τάξη, όπου το Ευρωκοινοβούλιο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Υπάρχουν, όμως, λύσεις και σ’ αυτό. Από τη Δευτέρα θα έχουμε μια άλλη μέρα, με μια χώρα που θα έχει κυβέρνηση με δικό της πρόγραμμα και ένα Κοινοβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις και δεν θα επιβραβεύει αδιάβαστους νόμους. Τα πράγματα αλλάζουν και ήδη υπάρχουν ευρύτερες δυνάμεις στη δική μας κατεύθυνση και λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος του. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Ακριβώς διότι η Ευρώπη είναι σε ένα αδιέξοδο και θα κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και θα ακολουθήσουμε όλα εκείνα τα βήματα, για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Ευρώπη είναι σε αδιέξοδο και στη λήψη αποφάσεων συμμετέχουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όλοι οι λαοί και θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία και τα κοινωνικά κινήματα. Αλλιώς, θα παγιδευθεί σε μια πορεία που θα την οδηγήσει στη Λεπέν ή σε άλλα, χειρότερα πράγματα. Αυτή τη δυναμική έχουμε και αυτό είναι το βασικό μας πλεονέκτημα, για το οποίο η ψήφος του λαού θα μας τιμήσει.»

Για το αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ

«Θα μας εντάξει υπό προϋποθέσεις. Εμείς, δεν αρνηθήκαμε ποτέ – και είναι και κριτική μας – ότι η Ελλάδα ήθελε πρόγραμμα. Δικό της πρόγραμμα, όμως, ενταγμένο σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και σε τετ-α-τετ συζητήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σ’ αυτό δεν εισπράττουμε άρνηση. Δεν προεξοφλώ. Μπορεί αύριο, για δικούς τους λόγους, να δείξουν άλλο πρόσωπο.»

Για το κατοχικό δάνειο

«Αρχίζουμε με την ευρωπαϊκή διάσταση των προβλημάτων, ακόμη και στα θέματα για το χρέος ή μια ποσοτική χαλάρωση, εστιασμένη στην ανάπτυξη. Άρα, τα προβλήματα όλα είναι στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αυτό το επίπεδο αποδειχθεί μη ώριμο, θα ακολουθήσουν κάποιες κινήσεις. Βγήκε π.χ. προχθές ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας και είπε, κατά κάποιο τρόπο, ότι συμφωνούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πανευρωπαϊκή διάσκεψη και σήμερα διαφωνεί ο πρωθυπουργός. Αν φτάσουμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε χωριστά με τη Γερμανία και χωριστά με τη Σλοβακία και χωριστά με τη Σλοβενία κτλ., βεβαίως το κατοχικό δάνειο μπαίνει και σ’ αυτήν την περίπτωση θα είναι στην πρώτη γραμμή.»

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

«Το δημοψήφισμα γίνεται την Κυριακή και πιστεύω ότι η ψήφος του λαού θα καταδικάσει τη μέχρι τώρα πορεία, τα Μνημόνια και τη λογική τους και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια απάντηση για το τι είδους πολιτική θέλουμε, για να μπορέσουμε να είμαστε ισότιμα στην Ευρώπη, με όρους αξιοπρέπειας. Ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη μάχη, που πήγαν αυτά τα 230 δις που λένε ότι μας έδωσαν. Γιατί δεν λένε την αλήθεια, ότι το 89% των χρημάτων αυτών πήγαν για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk