Δ. Σταμάτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς οδηγεί με την πολιτική του στη χρεοκοπία»

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., μίλησε στον Βήμα fm για την οικονομία, τις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Σταμάτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για την οικονομία, τις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.{{{ audio1 }}}

Για το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.{{{ audio2 }}}

«Εμείς λέμε ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο προσωπικό, διότι αυτό είναι οικονομικά επιζήμιο. Λέμε ότι για να μπορέσουμε να σταθούμε και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να μπούμε σε φάση ανάπτυξης. Και για να μπούμε σε φάση ανάπτυξης, πρέπει να κλείσουμε όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, για να προχωρήσουμε στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.»

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «φόρο τραπεζικών συναλλαγών»

«Είδα την απάντηση του κ. Ρομπόλη. Δεν διέψευσε τίποτα. Είπε ότι δεν είναι ο υπεύθυνος του ασφαλιστικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ισχύει το πρόγραμμα. Μα, από το πρόγραμμα βρέθηκε αυτό το στοιχείο. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αυτό είναι μια σκέψη και όχι πρόγραμμα. Δεν θα μπω στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκούμαι στη χθεσινή δήλωση, όπου δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν, παρά να βγουν και να πουν ότι αυτό δεν θα γίνει.»

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Θα μειωθεί 7% από φέτος και συνολικά θα έχει μειωθεί πάνω από 35%. Μπήκαμε σε μια προεκλογική περίοδο, ξεπερνώντας ένα χρόνο. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί. Δεν θα καταργηθεί, δεν το λέμε εμείς αυτό. Πρώτη φορά τον εφαρμόσαμε και γι’ αυτό έγιναν λάθη. Ένα μεγάλο τμήμα, όμως, ωφελήθηκε.»

Για την επόμενη μέρα των εκλογών και την οικονομία

«Κανένας δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και να κηρύξει πτώχευση. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει μια προϋπόθεση: να συνεχιστεί με σοβαρότητα η πορεία και να τηρηθούν τα υπεσχημένα. Και υπάρχουν δύο θέσεις. Η πρώτη είναι αυτή που λέμε εμείς, ότι δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση και να υπογράψουμε τον Ιανουάριο, διότι αυτά που ζητάνε είναι λάθος ή δεν μπορούν να γίνουν αυτά και η άλλη πλευρά είναι αυτή του τσαμπουκά. Ότι βαράμε τα νταούλια και αυτοί χορεύουν. Είναι λογική αυτή; Αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, να βαρέσει το κεφάλι του στον τοίχο, ας το κάνει!

Τη δήλωση Δραγασάκη τη διάβασε κανείς; Θα ανατρίχιαζε, διότι λέει περίπου αυτά που λέμε κι εμείς. Ότι αν δεν κλείσουμε το σκέλος των διαπραγματεύσεων και δεν συμφωνήσουμε ως τον Ιούνιο, θα έχουμε πτώχευση. Αυτό λέει ο Δραγασάκης! Αν δεν κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, λέει. Πιστεύετε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μιλήσουν με ενιαία φωνή; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει και θα κάνει αυτά που έλεγαν μέχρι πριν από ένα μήνα. Τα μισά από αυτά, όταν θα τα κάνει, τότε θα συνειδητοποιήσει ο λαός γιατί βαράμε από τότε το καμπανάκι του κινδύνου. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα να είναι πιο φιλελεύθερος και από μένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι κόμμα. Και ας βαφτίζεται έτσι. Είναι συνιστώσες. Τα μισά λοιπόν αν κάνει από αυτά που λέει, θα έχουμε τεράστια προβλήματα με το εξωτερικό και τα μισά να μην κάνει, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό. Επιμένω σε κάτι: αν αυτά που έλεγε πριν από ένα μήνα πάει να τα κάνει πράξη, η χρεοκοπία είναι δεδομένη. Ο Δραγασάκης τι λέει; Ότι πρέπει να κλείσουμε το review και να πάρουμε τα 7 δις, αυτό που λέμε δηλαδή και εμείς. Γιατί αν δεν τα πάρουμε αυτά, δεν μπορούμε να πάμε πέραν του Ιουνίου-Ιουλίου; Έχουμε καταλάβει ότι είμαστε σε καθεστώς πτώχευσης, σε χρεοκοπία, το οποίο αντιμετωπίζουμε με δανεικά; Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει; Αυτό κάναμε λοιπόν, για να ολοκληρωθεί η φάση (της ανάταξης της οικονομίας) πρέπει να ολοκληρωθεί το review. Και άλλα δύο πράγματα: η ρύθμιση του χρέους – ο άλλος λέει κούρεμα και βαυκαλίζει τον κόσμο, αλλά είναι επικίνδυνα παραμύθια – και το δεύτερο είναι, που θα συμβεί αμέσως μετά, να μπούμε σε γραμμή προληπτικής στήριξης. Αν δεν ολοκληρωθεί η φάση της διαπραγμάτευσης που έχουμε τώρα – και αυτή είναι η διαφορά με τον Δραγασάκη – δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ρύθμισης του χρέους, για την οποία λέμε για επιμήκυνση της εξόφλησης και χαμηλά επιτόκια. Θα το κλείσουμε το μνημόνιο τώρα, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει σε μία διαδικασία νέων διαπραγματεύσεων, θα είναι υποχρεωμένος να κάνει νέο μνημόνιο. Προειδοποιούμε λοιπόν τον ελληνικό λαό ότι το μη κλείσιμο του μνημονίου, όπως εμείς το λέμε, οδηγεί αυτόματα ή στη χρεοκοπία ή σε νέο, σκληρότερο μνημόνιο.

Θέμα εξόδου από το ευρώ, δεν υπάρχει κανονισμός που το προβλέπει. Εάν δεν μπεις σε συμφωνία ρύθμισης, δεν σου δανείζουν χρήματα. Πώς θα πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, εισαγόμενα προϊόντα, φάρμακα και πετρέλαια; Δεν τα παίρνει κανείς τα ομόλογα τότε! Ποιος θα πάρει τα ομόλογα; Μια χώρα όπως η Ελλάδα, στο καθεστώς που είναι, δεν θα τα πάρει κανείς τα ομόλογά της. Ούτε οι τράπεζες δεν τα παίρνουν.»

Για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ο Σταύρος Δήμας απερρίφθη μετά πολλών επαίνων, αλλά δεν υπήρξε κάποιος που να μην αποδεχθεί μια προσωπικότητα κατάλληλη γι’ αυτή τη θέση. Αυτό το υποτιθέμενο φλερτ με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος σας θυμίζω ότι είναι Επίτροπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Αδαπάνως γίνεται, για να δείξει ότι έχει μετακινηθεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τόσο πολύ από τις θέσεις του, ούτως ώστε προτείνει και τον Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν ήδη επιλέξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν μας το λένε. Όλες οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η θέση μας είναι ο κ. Δήμας. Η θέση του κόμματός μας. Είναι μια πάρα πολύ επιτυχημένη επιλογή και προς το συμφέρον της χώρας να έχει έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.»

Για το ενδεχόμενο να στηρίξει η Ν.Δ. ως υποψήφιο ΠτΔ τον Νίκο Κωνσταντόπουλο

«Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Για να το κλείσουμε οριστικά. Διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Πρόεδρος.»

Για το debate Σαμαρά-Τσίπρα

«Ακούσαμε στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα να καθυβρίζει με χυδαίο, αλήτικο τρόπο τον πρωθυπουργό της χώρας και δεν βγήκαν ο κ. Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ να τον αποδοκιμάσουν, τουλάχιστον. Δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί πολιτικά αυτή η συμπεριφορά. Δεν υπήρξε, άλλωστε, τηλεοπτικό debate που να έβγαλε κάτι. Στο εξωτερικό, ίσως. Στο εσωτερικό, όμως; Την επομένη του debate, θα βγαίνατε εσείς, οι δημοσιογράφοι, να λέτε ότι χάσαμε την ώρα μας, βλέποντας δύο να κονταροχτυπιούνται και να μη βγάζει άκρη κανείς. Η αποτύπωση των θέσεων πρέπει να γίνεται με άλλο τρόπο. Σε ένα τηλεοπτικό χρόνο που χρονομετράται, αυτός που είναι π.χ. βραδύγλωσσος χάνει. Και εγώ ρωτάω: τι χρειαζόμαστε εμείς, τη γλώσσα ή το μυαλό του; Προσπαθώ λοιπόν να το απομυθοποιήσω, διότι εσείς θα το απομυθοποιήσετε την επόμενη μέρα…»

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk