Πόσο απέχει η αυτοδυναμία

Τελευταία Κυριακή προ των εκλογών και δεν πρόκειται να σας αφήσω χωρίς εκτιμήσεις αποτελεσμάτων από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των κομμάτων.

Πόσο απέχει η αυτοδυναμία | tovima.gr


Τελευταία Κυριακή προ των εκλογών και δεν πρόκειται να σας αφήσω χωρίς εκτιμήσεις αποτελεσμάτων από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι δεν απέχουν από την αυτοδυναμία αν δύο κόμματα, αυτό του Γ. Παπανδρέου και αυτό του Π. Καμμένου, μείνουν εκτός Βουλής και συγκεντρώσουν και τα δύο μαζί ποσοστό γύρω στο 5%. Αν προστεθεί σε αυτό και περίπου 7% (ίσως και περισσότερο) από άλλα πολύ μικρότερα κόμματα που θα μείνουν εκτός, τότε η πολυπόθητη αυτοδυναμία μπορεί να προκύψει με 36%.
nnn
Εκείνο που απασχολεί τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ενώ απομένει μία μόλις εβδομάδα πριν από την εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν στο 34,5%, σαν να έχουν πιάσει οροφή, έχοντας όμως διαφορά από τη ΝΔ 6,5 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή κατά τις εκτιμήσεις τους απέχουν μόλις μιάμιση μονάδα από την αυτοδυναμία. Τους ικανοποιεί ωστόσο η βελτίωση που παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Λένε ότι έκλεισε η ψαλίδα ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και στον Αλ. Τσίπρα στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ή ακόμη ότι βελτιώθηκαν τα ποσοστά στην αποδοχή του οικονομικού προγράμματος του κόμματος και ότι πολλοί πλέον προτιμούν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μάχη για τα έδρανα


Τι γίνεται όμως με τα άλλα κόμματα; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους είναι πολύ πιο πιθανό η επερχόμενη Βουλή να διαθέτει τουλάχιστον πέντε κόμματα. Για την τρίτη θέση, λένε, παλεύει το Ποτάμι με τη Χρυσή Αυγή. Προηγείται στις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι, πλην όμως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στη Χρυσή Αυγή υπάρχει η λεγόμενη «κρυφή ψήφος» και ότι οι ψηφοφόροι της είναι πιο οργανωμένοι. Για την πέμπτη και την έκτη θέση παλεύουν το ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα 25% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ προτιμούν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσω ότι όλα αυτά είναι εκτιμήσεις κομματικών επιτελών που έχουν ως εργαλείο τις ως τώρα δημοσκοπήσεις και την αριθμητική. Αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι, θα το δούμε την άλλη Κυριακή.
nnn
Ο Αντ. Σαμαράς πάντως υποστηρίζει ότι θα δώσει τη μάχη στο γήπεδο της οικονομίας. Θέλει να αξιοποιήσει τα λάθη του Αλ. Τσίπρα (για τη φορολογία, για τον ΕΝΦΙΑ για τα νταούλια, την πολυγλωσσία, τη Ραχήλ κ.τ.λ.) και την εβδομάδα που ακολουθεί θα τα δώσει όλα ώστε να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που θεωρεί ότι έχουν πλανηθεί. Διακηρύσσει μάλιστα ότι θα γυρίσει το παιχνίδι μέσω της οικονομίας.

Αρχισαν και… διορισμούς
Ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ (έχω και ονόματα) πιστεύουν από τώρα όχι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά ότι θα είναι και υπουργοί. Αρχισαν επαφές με… εταιρείες. Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Εχουν επιλέξει και τους υφυπουργούς της αρεσκείας τους. Και μια και μιλάμε για υπουργεία, σας πληροφορώ ότι ο κ. Τσίπρας σκέφτεται να δημιουργήσει θεματικούς κύκλους, καθώς και ένα νέο υπουργείο και ένα υφυπουργείο. Ενα για τη μεταναστευτική πολιτική και ένα άλλο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο οποίο (αν σχηματίσει κυβέρνηση) θα τοποθετήσει εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Καβγάδες για την πλατεία
Σκηνές απείρου πολιτικού κάλλους διαδραματίζονται, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής, όπου κυριαρχούν οι αντεγκλήσεις και (καμιά φορά) οι… ανίερες συμμαχίες. Οταν φέρ’ ειπείν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχούν εναντίον του ΚΚΕ για μια πλατεία και για μια ημερομηνία, το θεωρείτε πολιτικά ορθόν; Ολα άρχισαν όταν ξαφνικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση την Πέμπτη στο Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αμέσως ένσταση, λέγοντας ότι θεσμικά η Πέμπτη ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι θα πραγματοποιήσει την κεντρική του συγκέντρωση, με τη συμμετοχή μάλιστα και του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, την Πέμπτη στο Στάδιο Τάε Κβον Ντο. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή, αλλά ο εκπρόσωπος της ΝΔ πήρε το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο το ΚΚΕ να θέλει να εμφανιστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον κάλεσε να αλλάξει ημέρα και αντί Πέμπτης να κάνει τη συγκέντρωση Τετάρτη. Σιγά που θα τους άκουγε. Ξαφνικά όμως η συμμαχία έσπασε και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους. Ο λόγος; Η ΝΔ ζήτησε, μου είπαν, να αφαιρεθεί τηλεοπτικός χρόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου προπαγάνδισε τον ΣΥΡΙΖΑ επί μία και πλέον ώρα. Εγινε ένας μικρός χαμός…

Περιμένει στη γωνία
Πιθανόν να διερωτάσθε τι κάνει η τρόικα όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Σας πληροφορώ ότι έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης την άλλη Κυριακή. Κάτι όμως που ενόχλησε τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τους προέτρεψε να αρχίσουν δουλειά: «Τι σημαίνει ότι κατεβάσατε τα μολύβια κάτω; Σας έχω στείλει υλικό, να αρχίσετε να το επεξεργάζεστε» τους είπε. Και γιατί τα λέει όλα αυτά, νομίζετε, ο υπουργός Οικονομικών; Επειδή ο χρόνος μετά τις εκλογές είναι ασφυκτικά μικρός για την οικονομία. Μετά τις 25 Ιανουαρίου θα πρέπει να κλείσει ταχύτατα η αξιολόγηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος. Και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αυτή, αφού, κατά τον υπουργό, θα πρέπει τα υπουργεία να στείλουν υλικό, να δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια, να έρθει η τρόικα στην Αθήνα κ.τ.λ. Πρέπει να υπάρξει κατ’ αρχάς ένα κείμενο αρχών, γιατί χωρίς αυτό δεν εισπράττουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Τώρα, μεταξύ μας, τα περισσότερα από τα 7,2 δισ. ευρώ θα πάνε στα δάνεια, αλλά θα παραμείνουν 1,9 δισ. ζεστό χρήμα, πάνω στο τραπέζι. Και δεν είναι λίγα, όπως λέει ο υπουργός, αν υπολογίσει κανείς ότι τα χρήματα αυτά είναι τα 3/4 των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ ή ολόκληρο το ποσό της φαρμακευτικής περίθαλψης.
nnn
Ο κ. Χαρβούβελης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση (όποια κι είναι αυτή) παράταση. Επέμεινε ότι η παράταση ζητείται και δεν δίνεται («δεν πρόκειται να μας παρακαλέσουν οι Ευρωπαίοι να μας δώσουν παράταση», όπως είπε χαρακτηριστικά). Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει, λέει, να συμφωνήσουν και τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο…

Γκρίνιες για Χαρδούβελη
Με όλα αυτά που λέει ο κ. Χαρδούβελης ήταν επόμενο ότι θα δημιουργούσε αντιπάθειες. Ορισμένοι τον κατηγορούν ότι παίζει συνεχώς το χαρτί του κινδύνου, ότι δίνει συνεντεύξεις σε διεθνή έντυπα και κάνει λόγο ότι η οικονομία κρέμεται από μία κλωστή. Οπως ορισμένοι κατηγορούν για τον ίδιο λόγο και τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα λέγοντας ότι η προσφυγή στον ELA των δύο τραπεζών δεν συνιστά μείζον γεγονός, όπως έχει παρουσιαστεί.
Ο «Μίστερ Κρις»

Η ιστορία που θα σας περιγράψω αφορά έναν από τους τραπεζίτες που έχουν ήδη προσφύγει στον ELA έχοντας παράλληλα… αγωνία για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αγωνία, εδώ που τα λέμε, όχι για τον πολιτικό κίνδυνο της οικονομίας αλλά για την προσωπική του τύχη αν γυρίσει ο τροχός. Και προσπαθεί να ανοίξει διαύλους με την Αριστερά…
nnn
Στην τράπεζά του άρχισαν να λένε ότι θυσιάζει ακόμη και την πλοήγηση του τραπεζικού σκάφους, το οποίο πλέει σχεδόν ακυβέρνητο σε αχαρτογράφητα ύδατα της πολιτικής παλίρροιας. Οι ως τώρα πολιτικοί του φίλοι είναι τόσο ενοχλημένοι μαζί του που του υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι σε αυτούς οφείλεται η σημερινή θέση του και διερωτώνται τι θα κάνουν οι ιδιώτες μέτοχοι που γνωρίζουν την αλλαγή σημαίας που σήκωσε μεσοπέλαγα ο «Μίστερ Κρις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk