Γάλλοι μηχανικοί ανέπτυξαν το Wind Tree, ένα τεχνητό δέντρο ικανό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια του ανέμου. Στόχος των ειδικών ήταν η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που να ξεφεύγει από τις γιγάντιες και θορυβώδεις ανεμογεννήτριες και να μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία μέσα στις πόλεις ή ακόμη και στην εξοχή χωρίς να διαταράσσει αισθητικά το περιβάλλον.
«Η έμπνευση μου ήρθε σε μια πλατεία, καθώς παρακολουθούσα τα φύλλα να κινούνται ενώ δεν υπήρχε αέρας» εξηγεί ο Ζερόμ Μισό-Λαριβιέρ, ιδρυτής της start-up εταιρείας πίσω από το «ενεργειακό» δέντρο.
To Wind Tree που σχεδίασαν οι μηχανικοί, χρησιμοποιεί μικροσκοπικές, αθόρυβες έλικες ως «φύλλα», οι οποίες γυρνούν με την κατεύθυνση του ανέμου κάθε φορά. Επειτα από τρία χρόνια επιτυχούς μελέτης, οι μηχανικοί έφτιαξαν ένα πρότυπο ύψους 7 μέτρων, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην κοινότητα Πλεμέρ-Μποντού στη Βρετάνη. Στόχος των δημιουργών του είναι η ενσωμάτωση του αιολικού δέντρου σε κήπους και αστικά κέντρα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το Wind Tree είναι σε θέση να παράγει ενέργεια με άνεμο ισχύος μόλις 7 χλμ./ώρα, πράγμα που το καθιστά πιο αποδοτικό συγκριτικά με τις συμβατικές αιολικές τουρμπίνες που απαιτούν πιο δυνατούς ανέμους.
Το αιολικό δέντρο θα μπορούσε, εκμεταλλευόμενο το ελαφρύ αεράκι εντός της πόλης, να χρησιμοποιηθεί για τη φωταγώγηση κατοικιών ή κεντρικών σημείων ή ακόμη και για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η τιμή του υπολογίζεται περί τις 30.000 ευρώ.
Ξεδιπλώνοντας τη βαλίτσα!
Για τους ταξιδιώτες που δηλώνουν λάτρεις του… shopping therapy με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούν να βολέψουν τα νέα τους υπάρχοντα στις αποσκευές τους, τώρα υπάρχει η βαλίτσα-«φυσαρμόνικα» Fugu. Εμπνευσμένη από τη μαγική τσάντα της Μέρι Πόπινς, η βαλίτσα για έκτακτες αγορές ξεδιπλώνεται με μία κίνηση χαρίζοντας στον κάτοχό της 45 επιπλέον πολύτιμα εκατοστά, τριπλασιάζοντας έτσι τη χωρητικότητά της από 40 σε 120 λίτρα.
Η βαλίτσα μεγαλώνει με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής τρόμπας μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα. Το αρχικό μέγεθος της Fugu, σε συνδυασμό με τα ροδάκια και το άνετο χερούλι της στο επάνω μέρος, επιτρέπουν την τοποθέτησή της στον αποθηκευτικό χώρο επάνω από τη θέση του επιβάτη ως απλή χειραποσκευή. Αν «φουσκώσει», πρέπει να παραδοθεί κατά τη διαδικασία του check-in ως κανονική αποσκευή.
Η «αναδιπλούμενη» Fugu αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 προς περίπου 240 ευρώ.
Ηλιακές ορθοπεταλιές
To Maxun One από την Ολλανδία αποτελεί ένα ηλεκτροκίνητο ποδήλατο για ατελείωτες βόλτες στον… ήλιο! Το ηλεκτροκίνητο δίκυκλο είναι εξοπλισμένο με δύο ηλιακά πάνελ (μπροστά και πίσω) τα οποία συλλέγουν πολύτιμη ενέργεια, προσφέροντας ταχύτητες έως και 22 χλμ./ώρα χωρίς μπαταρία.
Σύμφωνα με τον 56χρονο επινοητή του και μηχανικό λογισμικού Αρνολντ φον Ντάλεν, η ιδέα για το Maxun One γεννήθηκε από τις βόλτες στα βουνά των Αρδεννών που έκανε με τη μηχανή του. «Σκέφτηκα να κάνω το ίδιο με ένα ηλεκτροκίνητο ποδήλατο, καθώς η ποδηλασία με ένα κανονικό ποδήλατο σε ανώμαλο έδαφος είναι εξαντλητική» αναφέρει ο ίδιος.
Το καθένα από τα δύο πάνελ μεγέθους μισού μέτρου «φορτίζει» το ποδήλατο ενώ αυτό βρίσκεται εν κινήσει. Ο Φον Ντάλεν έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει περίπου 50 τέτοια χειροποίητα ηλιακά ποδήλατα, τα οποία σχεδιάζει να πουλήσει προς περίπου 100.000 ευρώ.
Zώνη-φορτιστής
Τον πονοκέφαλο της «πεθαμένης» μπαταρίας έρχεται να πολεμήσει η δερμάτινη ζώνη-φορτιστής XOO, η οποία επιτρέπει τη φόρτιση γκάτζετ με ασφάλεια από την τσέπη του κατόχου της.
Εκ πρώτης όψεως η ζώνη –η οποία πρόκειται να διατεθεί σε μαύρο και καφέ –μοιάζει κοινότοπη. Το μυστικό όμως κρύβεται στη hi-tech αγκράφα της, η οποία κλείνει μέσα της έναν φορτιστή. Η ίδια η ζώνη «γεμίζει» όπως ακριβώς και ένα κινητό τηλέφωνο: το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τη συνδέσει με ένα καλώδιο USB.
Η ζώνη της βρετανικής εταιρείας Nifty βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κεφαλαίου μέσω Indiegogo.
«Η ζώνη XΟΟ αποτελεί μια απλή λύση στο καθημερινό πρόβλημα της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας του κινητού» αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ