Παγκόσμιος Πόλεμος

Λυπάμαι, αλλά το επίμαχο στην τραγωδία του Παρισιού δεν είναι η ελευθερία του Τύπου.

Παγκόσμιος Πόλεμος | tovima.gr
Λυπάμαι, αλλά το επίμαχο στην τραγωδία του Παρισιού δεν είναι η ελευθερία του Τύπου.
Ο στόχος ήταν ένα περιοδικό και τα περισσότερα θύματα είναι δημοσιογράφοι, αλλά τέτοιου τύπου φονιάδες και με παρόμοια κίνητρα έχουν καθημερινά δεκάδες στόχους με εκατοντάδες θύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σκοτώνουν σε σχολεία, σε δημόσια κτίρια, σε αγορές. Οπου βρουν. Και όποιον βρουν.
Το επίμαχο στην προκειμένη περίπτωση είναι μια θρησκευτική ιδεολογία η οποία επιχειρεί να επιβληθεί στο Παρίσι και παντού με το αίμα και τη βία.
Στόχος της δεν είναι ειδικά η ελευθεροτυπία ή η διακίνηση των ιδεών. Στόχος της είναι συνολικά ο σύγχρονος κόσμος και ό,τι τον προσδιορίζει σε επίπεδο ελευθεριών, αξιών και δικαιωμάτων.
Να διηγηθώ μια ιστορία. Ο θεμελιωτής του ακραίου ισλαμισμού Σαΐντ Κουτμπ δεν γεννήθηκε βλαμμένος ούτε ανισόρροπος.
Οταν μεγάλωσε ταξίδεψε στην Αμερική και εκεί υπέστη σοκ όταν ένα σαββατόβραδο είδε γυναίκες να καπνίζουν και να χορεύουν σε ένα μπαρ.
Ο Κουτμπ επέστρεψε στην Αίγυπτο ως φανατικός εχθρός του δυτικού πολιτισμού και μουσουλμάνος φονταμενταλιστής – ο Νάσερ τον κρέμασε τελικά το 1966!
Με άλλα λόγια, το μίσος για τη Δύση και τον σύγχρονο κόσμο δεν το ενεργοποίησε ούτε η επιφοίτηση του Αλλάχ ούτε η μελέτη του Κορανίου ούτε καν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.
Το ενεργοποίησαν δέκα γκόμενες που ξεφάντωναν στο Γκρίλεϊ, Κολοράντο!..
Διηγήθηκα το περιστατικό για να πω ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με έναν φανατισμό ή με μια θρησκοληψία. Εχουμε να κάνουμε με έναν ολόκληρο αναχρονισμό, ο οποίος (δυστυχώς) εκφράζεται μόνο με μίσος, βία και αίμα.
Θέλω λοιπόν να είμαι ειλικρινής. Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέτωπα του οποίου είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Δεν υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού. Δεν υπάρχει περιθώριο κατευνασμού. Δεν υπάρχει πιθανότητα ανακωχής.
Είναι ο κόσμος μας που έχει γίνει στόχος. Αυτό που είμαστε και αυτά που πρεσβεύουμε.
Και ο πόλεμος θα είναι μακρύς, αιματηρός, επώδυνος, καταστροφικός. Δεν θα τελειώσει από τη μία μέρα στην άλλη ούτε υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν θα εκδηλωθεί.
Με άλλα λόγια, μπλέξαμε. Μπλέξαμε όλοι μας και για τα καλά. Καλό κουράγιο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk