Σημίτης: Η Μεταπολίτευση έληξε το 2004

Για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός

Για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παραχωρεί την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία έχει, όπως έμαθα, εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και τούτο γιατί ο κ. Σημίτης στη συνέντευξή του, που θα προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής την Παρασκευή το βράδυ, κάνει λόγο για τη Μεταπολίτευση και για τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Λέει συγκεκριμένα ότι η Μεταπολίτευση έληξε ουσιαστικά το 2004 (τότε, δηλαδή, που παρέδωσε την εξουσία). Κατά τον κ. Σημίτη η πρώτη περίοδος της Μεταπολίτευσης ήταν στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, η δεύτερη στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και η τρίτη ως το 2004. Για την οικονομική κρίση ευθύνονται, άφησε να εννοηθεί, όλες οι κυβερνήσεις από το 2004 και μετά.
Επειδή πολλά (και αντιφατικά) ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, ότι δηλαδή υπάρχουν λεφτά στον κρατικό κορβανά ως τον Μάρτιο – οι πιο αισιόδοξοι λένε ως τα τέλη Απριλίου -, και επειδή οι ημέρες που έρχονται είναι πονηρές, απευθύνθηκα στον αρμόδιο επί του κρατικού θησαυροφυλακίου αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Η αλήθεια είναι ότι ο Χρ. Σταϊκούρας δεν αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση, σαν να την περίμενε, πλην όμως δεν ήταν έτοιμος να με διαφωτίσει. Μου είπε επί λέξει: «Δεν ξέρω πόσα λεφτά υπάρχουν και για πόσο καιρό μας φτάνουν αυτά τα λεφτά. Αλλά μην ανησυχείς, έδωσα εντολή και το ψάχνουμε. Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζω». Αυτή η έκρηξη αληθείας του υπευθύνου για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που δεν γνωρίζει πόσα λεφτά υπάρχουν στα ταμεία, μήπως πρέπει να μας προβληματίσει;


Συγχαρητήρια στον Δήμα

Δύο τηλεφωνήματα έλαβε ο Στ. Δήμας τα οποία, αν κανείς τα αποκρυπτογραφήσει, λένε πολλά. Το πρώτο ήταν από τον Κ. Καραμανλή και το δεύτερο από τον Γ. Παπανδρέου. Και οι δύο του έδωσαν συγχαρητήρια για την υποψηφιότητά του. Στον έναν μάλιστα είπε ότι θα το παλέψει ως το τέλος, ως δηλαδή την τρίτη ψηφοφορία, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές. Αλλά και ο Αντ. Σαμαράς επικοινώνησε και πάλι μαζί του την Τετάρτη, ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η υποψηφιότητά του.
Κουβέλης: Σαν δεν ντρέπονται

Κατήφεια και προβληματισμός επικρατούσαν ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ που προσήλθαν στη Βουλή την Τετάρτη να ψηφίσουν την τροπολογία για τον Ρωμανό αλλά και την άρση των ασυλιών των χρυσαυγιτών. Οι περισσότεροι, όπως έλεγαν, έβαζαν κάτω τους αριθμούς και διαπίστωναν ότι δεν βγαίνουν οι 180, άλλοι προγραμμάτιζαν περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες γιατί, όπως έλεγαν, είναι ορατός ο «κίνδυνος» (;) για εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Εκείνο όμως που συζητούσαν σχεδόν όλοι είναι τι θα συμβεί στην τρίτη ψηφοφορία και αν η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου και αντί του Στ. Δήμα να προτείνει τον Φ. Κουβέλη. Απαντήσεις δεν υπήρξαν και έτσι αποφάσισα να ρωτήσω ευθέως τον κ. Κουβέλη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κυρίως αν ήταν πρόθυμος να πράξει κάτι τέτοιο. Και ιδού η απάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ: «Σαν δεν ντρέπονται, σαν δεν ντρέπονται να λένε τέτοια πράγματα…».

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Επρεπε να ήσασταν την Τετάρτη στη Βουλή και να βλέπατε τις αγωνιώδεις προσπάθειες γαλάζιων βουλευτών να πείσουν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρα (και αυτός να πείσει με τη σειρά του τον Πρωθυπουργό) να μιλήσουν και αυτοί, να πουν έστω τις απόψεις τους για την επιλογή του Στ. Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει την Πέμπτη. Επικεφαλής των διαμαρτυριών ήταν ο Γ. Βλάχος, ο οποίος για να πείσει τον κ. Μπούρα του είπε: «Κοίταξε, πρέπει να μιλήσουμε και εμείς γιατί μπορεί αυτή η συνεδρίαση να είναι και η τελευταία πριν από τις εκλογές». Ο κ. Μπούρας τον κοίταξε έκπληκτος και απομακρύνθηκε, παρά το γεγονός και ο Ν. Κακλαμάνης του έλεγε κάτι παρόμοιο.
Καταργεί και τα… γουναράδικα

Ανω-κάτω έχει γίνει η κοινωνία της Καστοριάς, όταν εκπρόσωποι οικολογικού κινήματος που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει η βιομηχανία γούνας (για λόγους οικολογικούς και πολιτιστικούς) από την οποία ζει μια ολόκληρη περιοχή. Οι κάτοικοι, έμαθα, ξεσηκώθηκαν και ζητούν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση, ενώ η βουλευτής της Καστοριάς Μαρία Αντωνίου εμφανίστηκε στη Βουλή με μια γούνα και επιχείρησε να κάνει λόμπι με τις γνωστές μοδάτες κυρίες του Κοινοβουλίου με αίτημα «Σώστε τις γούνες». Ελεγε μάλιστα ότι η κίνηση του οικολογικού κινήματος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται ευθέως εναντίον του (κατά δήλωσή του αντιεξουσιαστή) βουλευτή της Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλου που είπε εκείνη την περίφημη φράση «ραντεβού στα γουναράδικα».

ΣΥΡΙΖΑ και εθνικός αερομεταφορέας

Ακόμα κυβέρνηση δεν έγιναν και άρχισαν να τάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος των υποσχέσεων είναι προφανώς να χαϊδέψουν τα πάντοτε ευπρόσδεκτα σε υποσχέσεις ώτα των συνδικαλιστών. Γιατί πώς μπορεί διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του Τομέα Τουρισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχονται ανασύσταση του εθνικού αερομεταφορέα. Δηλαδή να δημιουργήσουν και πάλι την (κρατική) Ολυμπιακή, με προσλήψεις κτλ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει είτε να αγοράσουν αεροπλάνα, είτε να δανειστούν, είτε να τα ενοικιάσουν;

Οι συναγρίδες στον πρόεδρο

Εδώ ο κόσμος χάνεται, αλλά τα γαλάζια κομματικά στελέχη της Θεσσαλίας δεν λένε να χαλάσουν τις συνήθειές τους. Πήγε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης να μιλήσει στη Λαμία για τα 40 χρόνια της ΝΔ και αμέσως μετά τα κομματικά στελέχη της Λαμίας αποφάσισαν να του κάνουν το τραπέζι. Οχι τίποτα το εντυπωσιακό, σε κάποιο τσιπουράδικο θα τον κερνούσαν παϊδάκια και κοκορέτσι (πρόταση Χρ. Σταϊκούρα). Έλα όμως που τα κομματικά στελέχη της Λάρισας τους πρόλαβαν: «Κοκορέτσι θα ταΐσετε τον Πρόεδρο; Τον Θεσμό; Σας φέρνουμε ψάρια». Και έφεραν οι αθεόφοβοι δύο πεντάκιλες… συναγρίδες από τον Πλαταμώνα και πήγαν όλοι μαζί στην ταβέρνα «Καραβόμηλος» και τις… «τσάκισαν».

Τα ποσοστά του Μελά

Κάθε μέρα που περνά τόσο και πιο κοντά έρχεται ο Παν. Μελάς (ανεξάρτητος βουλευτής που προερχόταν από τους ΑΝΕΛ) στο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προάλλες έλεγε ότι το σκέφτεται, την Τετάρτη έλεγε ότι θα ψηφίσει κατά…80% γιατί, όπως είπε, δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εως τις 17 Δεκεμβρίου έχουμε ακόμα καιρό. Αντιθέτως ο Μίμης Ανδρουλάκης επέμενε και χθες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο, ενώ ο Γρ. Ψαριανός έλεγε πως σημασία έχει η τρίτη ψηφοφορία και όχι οι άλλες δύο που είναι… αδιάφορες. Πάντως δεν είναι λίγοι που προβλέπουν ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ίσως να σημειωθούν πολλές απουσίες ….

Συννεφιασμένη Αντζελα

Η «Συννεφιασμένη Κυριακή» είναι το πιο αγαπημένο τραγούδι της υφυπουργού Πολιτισμού Αντζελας Γκερέκου και θεωρεί το Βασίλη Τσιτσάνη ως τον μεγαλύτερο λαϊκό συνθέτη. Αυτός είναι ο λόγος που η υφυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λιάνη για τον Τσιτσάνη: «Σπουδαία προσωπικότητα, ήταν δημιουργός με ευρύτερο πνεύμα, παρά τη λύπη που παρουσίαζε πολλές φορές έφερνε με τα τραγούδια του ελπίδα και φαντασία», λέει για τον λαϊκό μουσικοσθυνθέτη. Στην παρουσίαση βιβλίου θα είναι και ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk