Οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και η απώλεια λάμψης μπορεί να παίζουν θεμελιώδη ρόλο στον τρόπο με το οποίο η νεανικότητα και η ομορφιά εκλαμβάνονται τόσο από εμάς τις ίδιες όσο και από τους γύρω μας. Η χαλάρωση, ωστόσο, αποτελεί την κυριότερη παράμετρο για να εκτιμηθεί η ηλικία μιας γυναίκας, καθώς η σημαντικότερη αλλοίωση που υφίσταται το πρόσωπο με το πέρασμα του χρόνου είναι η απώλεια του όγκου του. Με τον ίδιο τρόπο που ο σκελετός μας συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αντίστοιχα εξασθενεί και η ανατομία του προσώπου. Με τον καιρό τα οστά του φθείρονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στους ιστούς. Οι μύες αδυνατούν συμπαρασύροντας και το δέρμα, το τριγωνικό σχήμα του προσώπου γίνεται ασαφές, τα ζυγωματικά αδειάζουν, η περιοχή κάτω από τα μάτια έως το πιγούνι χαλαρώνει και το χαλαρωμένο δέρμα δεν μπορεί να είναι σταθερό στα σημεία όπου έχει υποχωρήσει το οστό. Η δομή του προσώπου αλλάζει, με αποτέλεσμα να μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτερες και πιο γερασμένες απ’ ό,τι ίσως νιώθουμε. Πρόκειται για την κομβική στιγμή που ο νόμος της βαρύτητας αρχίζει να αποδιοργανώνει την αρχιτεκτονική του προσώπου και τα χαρακτηριστικά αλλοιώνονται. Οι ειδικοί στα ιατρεία εφαρμόζουν ενέσεις με αυξητικά υλικά για να επαναφέρουν την ισορροπία ενώ η κοσμητολογία κάνει μια παρόμοια προσπάθεια μέσα από προηγμένες καλλυντικές φόρμουλες με στόχο την επανασμίλευση των χαρακτηριστικών και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

Στο μικροσκόπιο

Η επιδερμίδα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα παράγοντας βιολογικούς αγγελιοφόρους που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της νεανικής όψης. Καθώς όμως γερνάμε οι ινοβλάστες (κύτταρα που ευθύνονται για την έκκριση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου) αποσπώνται σταδιακά από το εξωκυτταρικό περίβλημα, χάνουν το σχήμα και τον όγκο τους και οι κυτταρικές επικοινωνίες διακόπτονται με συνέπεια να υπάρχει λιγότερη ουσία στην οποία μπορούν να προσδεθούν. Επίσης οι ίνες κολλαγόνου, οι οποίες σε μια νεανική επιδερμίδα ενώνονται με συγκεκριμένο τρόπο προσφέροντας δομή και ανθεκτικότητα στο δέρμα, κυρτώνουν και μπλέκονται μεταξύ τους. Οι ίνες ελαστίνης, με τη σειρά τους, σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους. Οι ινοβλάστες καταστρέφονται, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης επιβραδύνεται και ο υποστηρικτικός ιστός γίνεται λιγότερο συνεκτικός με τάση να χαλαρώνει. Παράλληλα, το ίδιο το δέρμα γίνεται λεπτότερο, κάποια από τα οστά συρρικνώνονται και οι συνέπειες του νόμου της βαρύτητας αρχίζουν να γίνονται ορατές ιδιαίτερα σε σημεία όπου το υποκείμενο λίπος έχει υποχωρήσει και αναδιπλώσει προκαλώντας απώλεια σφριγηλότητας. Έτσι η εικόνα του προσώπου ορίζεται από βαθιές ρινοπαρειακές ρυτίδες, προγούλι, χαλάρωση κατά μήκος των γνάθων και χαλαρά βλέφαρα.

Πώς δημιουργείται η χαλάρωση

Για να καταπολεμήσουμε τη χαλάρωση του δέρματος είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες που την προκαλούν. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες χαλάρωσης του δέρματος είναι οι εξής:

Η γήρανση του δέρματος Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει τη ζωτικότητά του. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη –πρωτεΐνες κλειδιά που αποτελούν το συνδετικό ιστό του δέρματος– υπολειτουργούν με αποτέλεσμα η ανάπλαση του δέρματος να επιβραδύνεται. Η σταδιακή μείωση των οιστρογόνων που συνοδεύει την εμμηνόπαυση έχει ως συνέπεια την απώλεια κολλαγόνου κάθε χρόνο σε ποσοστό 2% ενώ η υποχώρηση του πάχους του δέρματος φτάνει το 1%. Η επιδερμίδα επηρεάζεται από την αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών και ο ιστός στήριξής της υφίσταται μεγάλη φθορά. Ταυτόχρονα οι μύες ατονούν αποκαλύπτοντας μια κουρασμένη όψη ενώ η φυσική βαρύτητα τραβάει καθοδικά τους επιφανειακούς ιστούς δημιουργώντας εμφανή σημάδια χαλάρωσης.

Οι ακτίνες UV Η ηλιακή ακτινοβολία, εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση στο δέρμα, επιδεινώνει και το πρόβλημα της χαλάρωσης. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν τα κύτταρα, αλλοιώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και κατά συνέπεια το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

Το express αδυνάτισμα Tο απότομο αδυνάτισμα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του προσώπου. Το δέρμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές τις πολύ γρήγορες μεταβολές και «χαλαρώνει». Ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες η επαναφορά του δέρματος είναι δύσκολη με καλλυντικές συνθέσεις και συχνά χρειάζεται η επέμβαση ειδικού.

Λίφτινγκ στο ράφι

Παρ’ ότι η χαλάρωση αντιμετωπίζεται πιο δραστικά με τις αισθητικές επεμβάσεις, οι προηγμένες καλλυντικές φόρμουλες αποτελούν το νέο στοίχημα της κοσμητολογίας. Μπορούν να ενισχύσουν το δέρμα και να επανορθώσουν τυχόν σημάδια χαλάρωσης –ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο– αλλά και να επιβραδύνουν πολλές από τις φθορές. Οι τελευταίες εξελίξεις τις κοσμητολογίας αποκαθιστούν την απώλεια όγκου, ανορθώνουν το οβάλ του προσώπου και σμιλεύουν τα χαρακτηριστικά επαναφέροντας τη νεανική όψη. Μετά την ηλικία των 40, που το δέρμα γίνεται πιο απαιτητικό, επιλέγουμε κρέμες με συσφιγκτική δράση και φοράμε απαραίτητα κρέμα νύχτας που αναδομεί ολοκληρωτικά την επιδερμίδα. Δεν παραλείπουμε φυσικά το καλλυντικό ντόπινγκ του δέρματος. Δηλαδή ένα ελιξήριο νεότητας που, χάρη στην υπερ-συμπυκνωμένη σύνθεσή του, δρα σε βάθος, εκεί όπου λαμβάνει χώρα η κυτταρική ανανέωση, και αντιμετωπίζει τα σημάδια του χρόνου ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Φωτο: getty images/ideal image

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό