Μια άψογη επιδερμίδα, σύμφωνα με έρευνες, καθορίζει το πόσο ελκυστικό μπορεί να δείχνει ένα πρόσωπο. Εξίσου σημαντική είναι και η εικόνα της επιδερμίδας που περιβάλλει τα μάτια. Με λιγότερους σμηγματογόνους λιποαδένες, περίπου 15.000 βλεφαρίσματα την ημέρα και τέσσερις έως πέντε φορές λεπτότερο δέρμα, η περιοφθάλμια περιοχή είναι η πιο ευαίσθητη του προσώπου και ο μυς που περιβάλλει τα μάτια ο πιο γρήγορος στο σώμα μας. Παράλληλα, είναι και το πρώτο σημείο του προσώπου όπου εμφανίζονται τα σημάδια γήρανσης. Η καλλυντική φροντίδα των ματιών αποτελεί πλέον το νέο στοίχημα των επιστημόνων. Η έλλειψη ύπνου, η κούραση, το στρες, η ηλικία, το αλκοόλ και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επηρεάζουν την εικόνα τους και κάνουν την περιοχή ακόμα πιο ευάλωτη. Η κοσμητολογία έχει νέες συνθέσεις για να καταπολεμήσει τα σημάδια κούρασης γύρω από τα μάτια.

Ενάντια στις τοξίνες

Τα επικίνδυνα μόρια οξυγόνου που δημιουργούνται στο σώμα καθημερινά από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις, την υπεριώδη ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα και άλλα έχουν την ιδιότητα να οξειδώνουν τα κύτταρα. Η συγκέντρωσή τους μπλοκάρει το μεταβολισμό με αποτέλεσμα να προκαλεί διάφορα προβλήματα τόσο στον οργανισμό όσο και στην εικόνα της επιδερμίδας. Η συσσώρευσή τους γίνεται αντιληπτή στο δέρμα με ενδείξεις όπως αφυδάτωση, χαλάρωση, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, σακούλες και μαύρους κύκλους. Για να αντιμετωπίσουν τις τοξίνες τα καλλυντικά προϊόντα ματιών νέας γενιάς περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που επιταχύνουν τη διαδικασία της αποτοξίνωσης και προστατεύουν το δέρμα.

Φωτοανακλαστές

Με το πέρασμα του χρόνου οι δερματικές πρωτεΐνες χάνουν τη λειτουργικότητά τους, θαμπώνουν και οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές επιδεινώνονται και γίνονται πιο έντονες. Με πάχος σχεδόν 0,5 χιλιοστά, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα λεπτή και ευάλωτη, επηρεάζεται περισσότερο από το περιβάλλον, χαλαρώνει πρόωρα, ενώ εμφανίζονται μαύροι κύκλοι και πρηξίματα. Στόχος των καλλυντικών είναι να επαναφέρουν τη ζωντάνια και την ικανότητα του δέρματος να αντανακλά το φως. Οι νέες φόρμουλες των καλλυντικών περιέχουν μικροανακλαστές φωτός, πέρλες ή μεταλλικά μικροστοιχεία που αποκαθιστούν τη φωτεινότητα της περιοχής και χαρίζουν λάμψη στο βλέμμα.

Προστασία του DNA

Τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση της γονιδιωματικής και της πρωτεομικής οδήγησε τους γενετιστές στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και στην ερμηνεία της βιολογικής λειτουργίας του δέρματος. Ανακαλύπτοντας ότι η δραστηριότητα των γονιδίων στον πυρήνα των κυττάρων και η σύνθεση των πρωτεϊνών (πρωτεομική) καθορίζουν την ελαστικότητα, την πυκνότητα και τα χαρακτηριστικά του δέρματος, η κοσμητολογία επαναπροσδιορίζει την έννοια της καλλυντικής περιποίησης. Αποτέλεσμα, αντιγηραντικές φόρμουλες και συνθέσεις που περιέχουν συστατικά τα οποία διεγείρουν τις πρωτεΐνες, επιδρούν στο DNA των δερματικών κυττάρων, ιδιαίτερα στην ευάλωτη περιοχή γύρω από τα μάτια, και τα βοηθούν να αντισταθούν στη διαδικασία της γήρανσης.

Περιορίζοντας τις αλλεργίες

H σκόνη που συγκεντρώνεται μέσα στα πουπουλένια μαξιλάρια είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε κάποιο με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Για να αποφύγουμε τα πρηξίματα, αφού απλώσουμε την κρέμα ματιών, τα σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη μάσκα που περιέχει καταπραϋντικά συστατικά όπως πράσινο τσάι.

Ασκήσεις στο γραφείο

Η ξηροφθαλμία που δημιουργείται εξαιτίας της ακτινοβολίας της οθόνης του υπολογιστή είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα κατά την ώρα της δουλειάς. Η ξηρότητα επιφέρει τσούξιμο, κνησμό και ερυθρότητα που καταπονούν την περιοφθάλμια περιοχή. Για να περιορίσουμε τα συμπτώματα φοράμε γυαλιά που φιλτράρουν την ακτινοβολία της οθόνης και αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια μας. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς κάθε μία ώρα ξεκλέβουμε ένα λεπτό για να ξεκουράσουμε τα μάτια μας. Κοιτάζουμε μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και στρέφουμε το βλέμμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ την κρέμα ματιών ώστε να βοηθήσουμε την περιοφθάλμια περιοχή να αναπλαστεί.

Συστατικά κλειδιά

Τα συστατικά κλειδιά ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες του δέρματος, παρεμβαίνουν στους υποδοχείς των κυττάρων και δίνουν νέες οδηγίες ώστε να επιδιορθωθούν οι ίνες κολλαγόνου και να ενισχυθεί η ενυδάτωση παρέχοντας την απαιτούμενη αντιοξειδωτική προστασία. Οι νέες φόρμουλες ενισχύουν τους μηχανισμούς προστασίας των κυττάρων από τη γήρανση.

Αντιοξειδωτικά: Οι συνθέσεις που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Ε, C, οι πολυφαινόλες και το πράσινο τσάι, προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από την οξείδωση ακόμα και αν ζούμε σε μια μολυσμένη πόλη.

Υαλουρονικό οξύ: Δεδομένου ότι στο δέρμα γύρω από τα μάτια δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες, η περιοχή αφυδατώνεται πιο εύκολα και οι λεπτές γραμμές βρίσκουν έδαφος να δημιουργηθούν. Οι προηγμένες φόρμουλες με υαλουρονικό οξύ εξασφαλίζουν άμεση και βαθιά ενυδάτωση αλλά έχουν και αντιρυτιδική δράση.

Ρετινόλη: Οι ρυτίδες κάτω από τα μάτια οφείλονται στην καταστροφή του κολλαγόνου. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν ματιών που στη σύνθεσή του περιέχει ρετινόλη εξασφαλίζουμε διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και επιβράδυνση της γήρανσης της επιδερμίδας.

Καφεΐνη: Διεγείρει τη μικροκυκλοφορία, συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας, μειώνει το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους.

Φωτογραφίες: camera press/visualhellas.gr

Το ρεπορτάζ αυτό δεν είναι διαφημιστικό