Οι βλαβερές συνέπειες της βλακείας

Προ μηνών, με την προτροπή της τρόικας ή δεν ξέρω ποιου άλλου, η κυβέρνηση εισήγαγε έναν βλακώδη φόρο. Τον ΕΝΦΙΑ.

Προ μηνών, με την προτροπή της τρόικας ή δεν ξέρω ποιου άλλου, η κυβέρνηση εισήγαγε έναν βλακώδη φόρο. Τον ΕΝΦΙΑ.
Βλακώδη για τρεις λόγους.
Πρώτον επειδή τον επέβαλε σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και ήδη αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, άρα επιβάρυνε ένα ήδη δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον.
Δεύτερον επειδή διέλυσε την οικοδομή και την αγορά ακινήτων που αποτελούν βασικό παραδοσιακό μοχλό της ανάπτυξης στην Ελλάδα, άρα επιβάρυνε ένα ήδη δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Τρίτον επειδή ξόδεψε υπέρμετρο πολιτικό κεφάλαιο για την επιβολή του φόρου σε μια δύστροπη και ταλαιπωρημένη κοινωνία, άρα επιβάρυνε ένα ήδη δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.
Εως εδώ τα πράγματα είναι περίπου δεδομένα και δεν θέλουν ιδιαίτερο μυαλό για να τα διαπιστώσει κανείς.
Αλλά επειδή «ο νόμος του Μέρφι» φαίνεται να ισχύει και στην πολιτική, η κυβέρνηση κατάφερε να μεθοδεύσει έναν βλακώδη φόρο με τον πιο βλακώδη τρόπο.
Αφού κόντεψε να διαλύσει δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ψηφιστεί, ξόδεψε ένα ολόκληρο καλοκαίρι διορθώνοντας λάθη στον υπολογισμό του.
Και αφού τελικά κατάφερε να τον υπολογίσει, άνοιξε τη φάμπρικα με τις 100 δόσεις από την οποία αναγκάστηκε να υποχωρήσει όχι μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας αλλά μπροστά στους κανόνες της στοιχειώδους λογικής.
Αφενός επειδή οι 100 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν ουσιαστικά παρά το 4% των φορολογουμένων με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.
Αφετέρου επειδή όταν εισάγεις μια ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προφανές ότι δεν μπορείς να την επεκτείνεις και σε απλώς βεβαιωμένες οφειλές: είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην πληρωθούν οι βεβαιωμένες ποτέ!

Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και τα δημόσια έσοδα έχουν αρχίσει να υπολείπονται των προσδοκιών αφού με τόσες υποσχέσεις για ρύθμιση, ο κόσμος περίμενε τη ρύθμιση προτού πάει να πληρώσει.
Τελικά «χωρίς κέρδος, κέρατα!» που λέει κι ο λαός. Διότι δεν ξέρω ποιο είναι το κέρδος στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά τα κέρατα είναι και προφανή και δεδομένα.
Εδώ όμως θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο που είναι λιγότερο γνωστό.
Πώς ξεκίνησε η αλματώδης επιβάρυνση της φορολόγησης των ακινήτων;
Ξεκίνησε από την πεποίθηση της τρόικας ότι το ακίνητο αποτελεί «μη παραγωγική επένδυση», ότι οι Ελληνες έχουν υπερεπενδύσει σε ακίνητα και ότι μόνο αν το ακίνητο καταστεί οικονομικά ασύμφορο θα υποχρεωθεί ο Ελληνας να το εγκαταλείψει και να στραφεί σε πιο παραγωγικές επενδύσεις.
Ακόμη κι αν η πεποίθηση αυτή έχει μια πραγματική βάση, καταντά απλώς δογματική ιδεοληψία όταν προσπαθείς με το ζόρι να την επιβάλεις σε μια κοινωνία η οποία έχει μάθει να συμπεριφέρεται διαφορετικά – όπως έλεγε γελώντας κι ένας γνωστός μου, «εγώ θέλω στην κορούλα μου να πάρω ένα σπιτάκι, όχι equity funds!».
Οταν δηλαδή προσπαθείς όχι να διαπαιδαγωγήσεις ενδεχομένως μια κοινωνία αλλά να της επιβάλεις το «σωστό» και το «λάθος» με τον φανατισμό οικονομικού ιεροκήρυκα.
Αυτή είναι η θεμελιώδης βλακεία από την οποία προέκυψαν όλες οι επόμενες. Είναι η βλακεία των ανθρώπων που ήλθαν στην Ελλάδα όχι για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση αλλά για «να διορθώσουν τους Ελληνες».
Για να φτιάξουν μια άλλη χώρα, η οποία θα ταιριάζει περισσότερο στις απόψεις τους.
Ως εκ τούτου, οι βλαβερές συνέπειες της βλακείας είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. Κι όσες προέκυψαν στη συνέχεια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να επιβαρύνουν τον αρχικό λογαριασμό.
Μην τους παρακαλάμε!..
Με ανακούφιση πληροφορήθηκα από συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο Τσίπρας δεν θα εκλιπαρήσει για μια συνάντηση με τη Μέρκελ».
Αντιθέτως δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί αν η Μέρκελ εκλιπαρήσει για μια συνάντηση με τον Τσίπρα. Θα ενδώσει ο πρόεδρος στα παρακάλια της ή θα την αφήσει να παρακαλάει;
Και ερωτώ διότι μάθαμε ότι ο Τσίπρας ζήτησε να δει τον Γιούνκερ.
Το ραντεβού δεν ορίστηκε ακόμη και ακούω να λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ορίστηκε «λόγω των αποκαλύψεων για τα φορολογικά του Λουξεμβούργου».
Κορυφαίο λάθος του Γιούνκερ! Διότι αύριο θα εκλιπαρεί να συναντήσει τον Τσίπρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον παραπέμπει στο ΣΔΟΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk