Οι άνθρωποι του κ. Τσίπρα

Σήμερα θα σας αποκαλύψω τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, αυτούς δηλαδή που εμπιστεύεται περισσότερο και συνομιλεί μαζί τους

Οι άνθρωποι του κ. Τσίπρα | tovima.gr


Σήμερα θα σας αποκαλύψω τους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, αυτούς δηλαδή που εμπιστεύεται περισσότερο και συνομιλεί μαζί τους, καθώς και ποιον σκοπεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αμέσως όμως μετά τις εκλογές. Μου λένε λοιπόν ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του, αυτοί δηλαδή τους οποίους ακούει προσεκτικά, είναι ο Ι. Δρασαγάκης και όχι ο Γ. Σταθάκης (όπως ορισμένοι θα περίμεναν). Ακολουθούν οι Ν. Παππάς, διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, και ο μέχρι πρότινος διπλωματικός του σύμβουλος Γ. Αϋφαντής. Παρότι αντικατέστησε τον κ. Αϋφαντή με τον Β. Καλπαδάκη, και παρότι τον θεωρεί οξύ και επιθετικό, τον εμπιστεύεται γιατί, όπως λένε, διακρίνεται για την οξυδέρκειά του. Επίσης η Νάντια Βαλαβάνη απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του, η οποία είναι και αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
***
Το καλύτερο όμως σας το άφησα τελευταίο. Με πληροφορούν ότι ένα καινούργιο πρόσωπο εισήλθε στον στενό κύκλο συνομιλητών του κ. Τσίπρα. Είναι ο δημοσιογράφος, υποψήφιος ευρωβουλευτής Ν. Ξυδάκης. Κατάγεται από τη Μύκονο και είναι υπέρμαχος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
***
Τι γίνεται όμως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ποιον σκοπεύει να προτείνει ο Αλ. Τσίπρας; Διάφοροι λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αυτό θα το κάνει μετά τις εκλογές, αφού παραμένει πιστός στο δόγμα «πρώτα εκλογές και μετά εκλογή Προέδρου». Και θα προτείνει, αν επικρατήσει στις εκλογές, Αβραμόπουλο ώστε να ηρεμήσει η συντηρητική παράταξη καθώς και καχύποπτοι νοικοκυραίοι. Αλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητο και κάτι άλλο. Στο πρώτο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κάνει λόγο για «αμερικανοκίνητη χούντα». Αμέσως μετά εξέδωσε και δεύτερο μήνυμα, το οποίο χαρακτήρισε «ορθή επανάληψη» και η φράση «αμερικανοκίνητη χούντα» αφαιρέθηκε.
Οι Μύχιοι πόθοι της Ντόρας


Πολλοί ίσως να είχατε αναρωτηθεί με όλα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πώς σκοπεύει να κινηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, τώρα που έχασε τη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παραμένει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι η κυρία Μπακογιάννη βρίσκεται αυτό τον καιρό σε εγρήγορση και «τρέχει» δύο πρωτοβουλίες. Η μία αφορά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 30% και η άλλη την κάλυψη των περίπου 12.000 μικροομολογιούχων που έχασαν τα χρήματά τους, κάπου 800 εκατ. ευρώ, από το PSI. Οι δραστηριότητες αυτές προκύπτουν από τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα. Τι ακολουθεί όμως;
***
Μαθαίνω ότι ο μύχιος πόθος της κυρίας Μπακογιάννη είναι να διαμορφώσει συνθήκες ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ. Και πότε, ίσως πείτε, θα έρθει αυτή η «κατάλληλη στιγμή;» Μετά τις εκλογές. Προεξοφλεί μάλιστα ότι θα τις χάσει ο Αντ. Σαμαράς με τον τρόπο που κινείται και ασκεί σήμερα την εξουσία. Κατά την εκτίμησή της αν δεν αλλάξει τακτική θα χάσει τις εκλογές. Θα χάσει με μεγάλη διαφορά, κάπου 10 ποσοστιαίες μονάδες!
***
Αν όντως επαληθευτούν οι προβλέψεις ή εκτιμήσεις, πείτε το όπως θέλετε, της κυρίας Μπακογιάννη και υποστεί τέτοια μεγάλη ήττα ο κ. Σαμαράς, τότε θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, το ίδιο βράδυ μάλιστα της εκλογικής αναμέτρησης. Η ίδια λέει σε συνομιλητές της ότι θα απαιτηθεί στη συνέχεια μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της παράταξης πάνω σε νέες βάσεις. Εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει αυτή την «τιτάνια προσπάθεια», όπως λέει. Προς το παρόν όμως η Ντόρα και έως ότου έρθει (αν έρθει) αυτή η στιγμή, στηρίζει την κυβέρνηση. Απλώς στηρίζει την κυβέρνηση.
***
Και κάτι ακόμα για την κυρία Μπακογιάννη. Θυμάστε εκείνη την αιφνιδιαστική συνάντηση που είχε στην οικία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην οδό Μουρούζη, τότε που ακόμα «παιζόταν» όχι μόνον η θέση του/της επιτρόπου στην Κομισιόν, αλλά και η θέση της υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Θυμάστε επίσης ότι οι δυο τους είχαν συζητήσει ένα σωρό θέματα και είχαν συμφωνήσει σε μερικά; Σας πληροφορώ, όπως ακούστηκε να λέει η Ντόρα, τίποτα απ’ ό,τι είχε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά δεν έχει τηρηθεί. Σας λέει κάτι αυτό;
Ο καπιταλισμός σε… δείπνο!


Το δείπνο που έγινε σε οικία στο Κολωνάκι μετά την εκδήλωση των αποφοίτων του Χάρβαρντ είναι από αυτά όπου οι συνδαιτυμόνες (και ήταν, όπως θα δείτε παρακάτω, πολλοί και σπουδαίοι) δίνουν δέσμευση… εμπιστευτικότητας, δηλαδή με δυο λόγια, ό,τι ειπωθεί στο τραπέζι δεν βγαίνει προς τα έξω, ώστε να είναι ελεύθεροι οι μετέχοντες να αναπτύξουν τις απόψεις τους, όσο επαναστατικές ή ανατρεπτικές και αν είναι. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι στο δείπνο αυτό, το οποίο διοργάνωσε στο σπίτι του ο συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος, Στ. Ζαββός, παρακάθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, οι Γκίκας Χαρδούβελης, Ν. Δένδιας και Γ. Μαυραγάνης εκ μέρους της κυβέρνησης, οι τραπεζίτες κ.κ. Ζανιάς, Τουρκολιάς και Μεγάλου, οι πρεσβευτές της Γερμανίας και των ΗΠΑ, δύο ξένοι επενδυτές μεγάλων funds και επιχειρηματίες. Κεντρικό θέμα της συζήτησης η αξιολόγηση του… καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός, ειπώθηκε, βρίσκεται σε… κίνδυνο.
***
Και επειδή δεν έχω δεσμευτεί σε κανέναν για εμπιστευτικότητα ή να κρατήσω μυστικά, σας αποκαλύπτω ότι η συζήτηση για τον κίνδυνο που υφίσταται σήμερα ο καπιταλισμός διήρκεσε αρκετή ώρα και ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που οι μετέχοντες σε αυτήν ούτε καν άγγιξαν τη λαχταριστή σφυρίδα που τους προσφέρθηκε. Να σκεφτείτε ότι ένα από τα προβεβλημένα στελέχη μιλούσε για αυτό το ζήτημα επί 24 λεπτά. Και τι ειπώθηκε; Ο,τι γνωρίζαμε ως σήμερα για τον καπιταλισμό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Για να αναπτυχθεί, ειπώθηκε, ένα μοντέλο θα πρέπει πρωτίστως να σταματήσουν οι κρατικές παρεμβάσεις και να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική μέσα από την καινοτομία. Οι κρατικοί μηχανισμοί να μείνουν απ’ έξω από τα σχέδια για να απλωθεί ο νεοκαπιταλισμός. Δεύτερο θέμα ήταν οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και ειπώθηκε ότι σήμερα σε βρίσκεται σε φάση εκκίνησης, ότι δηλαδή είναι έτοιμη να ξεκινήσει δυναμικά για την ανάπτυξη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει η πολιτική αστάθεια αλλά τέτοιο πράγμα δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον.
Ζανιάς για επενδύσεις


Στα ξένα προς άγραν… επενδύσεων βρέθηκε, όπως έμαθα, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς. Mίλησε ενώπιον 65 επιλεγμένων επενδυτών, ως προσκεκλημένος της Grant Thornton, στο Λονδίνο. Και ποια νομίζετε ότι είναι τα επιχειρήματά του για να πείσει επενδυτές: Μη λαμβάνετε υπόψη τον θόρυβο που κάνουν οι συμπατριώτες μου! «Κοιτάξτε πέρα από τον θόρυβο που κάνουμε ως Ελληνες» τους είπε, προσθέτοντας πως «πίσω από αυτόν τον θόρυβο θα δείτε τα οικονομικά επιτεύγματα και τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία». Η περιοδεία του στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.

Το δίλημμα: Παπαδημούλης ή Γιούνκερ;

Η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να σπεύσει να προαναγγείλει την πρόταση μομφής της ευρωομάδας της Αριστεράς κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν χαροποίησε όσο θα ανέμενε κανείς τον Αλ. Τσίπρα.
***
Από το καλοκαίρι και έπειτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επίσης μετέβαλε τη στάση του έναντι του κ. Τσίπρα, όταν ο πάλαι ποτέ «πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη» τον στήριξε, ως έχοντα τη δημοκρατική νομιμοποίηση για την προεδρία της Κομισιόν, αν και είναι πολιτικός του αντίπαλος.
***
Κατόπιν αυτού, μαθαίνω ότι με κομψό τρόπο μπήκε «πάγος» στην ορμητικότητα του Παπαδημούλη κατά του προέδρου της Κομισιόν, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας επιζητεί τάχιστα συνάντηση. Και όπως έλεγαν συνεργάτες του Τσίπρα: «Τώρα έμαθε η Ευρώπη τι γινόταν τόσα χρόνια στο Λουξεμβούργο;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk