ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

300 ml νερό

1 χταπόδι (1 κιλό), μόνο τα πλοκάμια

αλάτι, πιπέρι

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

2 καρότα, σε ροδέλες

250 ml κόκκινο ξηρό κρασί

50 ml πελτέ ντομάτας

500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 2 λεμόνια

Για τον πουρέ

2 κιλά πατάτες, καλά πλυμένες

1 κιλό παντζάρια, μόνο τους βολβούς, καλά πλυμένους

70 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάζουμε τα πλοκάμια και κρατάμε στην άκρη τα υγρά της κατσαρόλας.

Αλατοπιπερώνουμε τα πλοκάμια και τα αλευρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς, ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα, με χονδρό πάτο, κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μαραθόριζα, το σέλερι και το καρότο, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά, ώσπου η ποσότητα του κρασιού να φτάσει στο μισό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στον ζωμό του χταποδιού διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά μαζί με τις ντομάτες. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το χταπόδι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 90 λεπτά.

Πουρές: Τυλίγουμε τις πατάτες και τα παντζάρια πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι. Αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα περνάμε από τον μύλο του πουρέ. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ζεσταίνουμε, ανακατεύοντάς τα μαζί. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον μαϊντανό με το ξύσμα των λεμονιών.

Σερβίρουμε τον πουρέ δίπλα από τα πλοκάμια του χταποδιού με λίγη από τη σάλτσα του και από πάνω πασπαλίζουμε με το μείγμα μαϊντανού – λεμονιού. Τελειώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.