Οι ενδοομιλικές συναλλαγές και πώς οι πολυεθνικές κρύβουν τα κέρδη τους

Εντείνονται οι έλεγχοι από τα αρμόδια φορολογικά όργανα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

Εντείνονται οι έλεγχοι από τα αρμόδια φορολογικά όργανα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing) μεγάλων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ώστε να παταχθούν φαινόμενα απόκρυψης των πραγματικών κερδών τους. Ηδη από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) έχουν ελεγχθεί 114 επιχειρήσεις.
Ελεγχος για συναλλαγές ύψους 361 εκατ. ευρώ

O έλεγχος αφορά 268 ελεγχόμενες διαχειριστικές περιόδους και συνολικές ενδοομιλικές συναλλαγές ύψους 361 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του ελέγχου διαπιστώθηκαν διαφορές σε 14 επιχειρήσεις με συνολικό ύψος διαφορών 20 εκατ. ευρώ. Από τις 14 ελεγχόμενες επιχειρήσεις οι τέσσερις αποδέχθηκαν τις διαφορές, ενώ οι 10 κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οι οποίες απορρίφθηκαν (σιωπηρά) και ασκήθηκαν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
Τι είναι όμως οι ενδοομιλικές συναλλαγές και ποιος ο κίνδυνος να αναπτύξουν οι πολυεθνικές μέσω αυτών συστήματα φοροαποφυγής;


Τα «τρικ»

Εξαιτίας του διασυνοριακού τους χαρακτήρα οι πολυεθνικοί όμιλοι πραγματοποιούν συναλλαγές που διενεργούνται σε πολλές χώρες με διαφορετικά φορολογικά συστήματα και διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές φορολόγησης. Για αυτό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να μετατοπίζουν τα φορολογητέα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση μέσω της τιμολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών τους και να επιτυγχάνουν μείωση της συνολικής φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Η πρακτική αυτή κατέστησε επιτακτική την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου και τον έλεγχο των συναλλαγών αυτών. Ετσι η ενδοομιλική τιμολόγηση αποτελεί πλέον αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης σε πάνω από 60 χώρες στον πλανήτη, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Ενδοομιλική τιμολόγηση

«Η αντιμετώπιση της διεθνούς φοροαποφυγής και ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ελλάδα βρίσκονται μεταξύ των στόχων της φορολογικής διοίκησης. Παράλληλα όμως η φορολογική διοίκηση θεωρεί σημαντικό να ενθαρρύνει την προσφυγή των επιχειρήσεων στη διαδικασία προέγκρισης της μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης προκειμένου να αποφεύγονται ή και να επιλύονται αμφισβητήσεις που δημιουργούνται κατά το στάδιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών» δήλωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία μίλησε σε συμπόσιο της Ernst & Young με θέμα «Το transfer pricing στο προσκήνιο των διεθνών φορολογικών εξελίξεων και η εφαρμογή του στην Ελλάδα».

Ο κ. Γιάννης Γουλιάς, partner του φορολογικού τμήματος της Εrnst & Young Ελλάδας, αναφέρθηκε στην εισαγωγή στην ελληνική νομοθεσία κανόνων κατά της «φοροαποφυγής στη φορολογία εισοδήματος» και ειδικότερα στους κανόνες για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες (CFC rules).
Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1.1.2014 τα μη διανεμημένα κέρδη που πραγματοποιεί μια αλλοδαπή θυγατρική μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φορολογηθούν στο επίπεδο του μετόχου κατοίκου Ελλάδας. Οπως επεσήμανε, οι νέοι κανόνες για τις Eλεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει όμως να εφαρμοστούν σωστά.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk