Η εφετινή σειρά γραμματοσήμων με ζώα που κινδυνεύουν κυκλοφόρησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και είναι αφιερωμένη στα θαλάσσια είδη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο φαλαινοκαρχαρίας (Rhincodon typus), ο οποίος είναι το μεγαλύτερο ψάρι του πλανήτη με μήκος που φθάνει τα 12,6 μ., το αραπάιμα ή πιρορουκού (Arapaima gigas), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού και ζει μόνο στον Αμαζόνιο, ο πορτοκαλί πυγμαίος ιππόκαμπος της Ντενίζ (Hippocampus denise) ο οποίος έχει μήκος μόλις 1,5 εκατοστό, και το ψάρι αρουάνα (Scleropages formosus) το οποίο πολλοί λαοί της Ασίας θεωρούν ότι φέρνει τύχη.

Σπάνια και συλλεκτικά

Η Υπηρεσία Γραμματοσήμων του ΟΗΕ (UNPA) εγκαινίασε την «παράδοση» των συλλεκτικών σειρών με είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο το 1993, με στόχο να υπενθυμίσει σε όλο τον πλανήτη την ανάγκη για τη λήψη μέτρων προστασίας τους. Η σειρά για το 2014 φέρνει στο προσκήνιο 12 θαλάσσια είδη, τα σχέδια των οποίων υπογράφει ο αμερικανός καλλιτέχνης Αμαντέο Μπατσάρ. Η συλλογή περιλαμβάνει τρία «φύλλα» των τεσσάρων γραμματοσήμων με τιμές σε τρία διαφορετικά νομίσματα – ένα φύλλο κυκλοφορεί σε ευρώ, ένα σε δολάρια και ένα σε ελβετικά φράγκα. Η κάθε σειρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή επιστολών μόνο από τα ταχυδρομεία της UNPA, τα οποία είναι τρία σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται στη Βιέννη (ευρώ), στη Νέα Υόρκη (δολάρια) και στη Γενεύη (ελβετικά φράγκα). Παρά την περιορισμένη πρακτική χρήση τους ο ΟΗΕ θεωρεί ότι, καθώς προσελκύουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών, τα γραμματόσημα μπορούν να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές καλής θελήσεως» κινητοποιώντας το ευρύ κοινό υπέρ της διάσωσης των ειδών που απεικονίζουν.

Το «φύλλο» των γραμματοσήμων των 0,70 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από το ταχυδρομείο των γραφείων του ΟΗΕ στη Βιέννη

Συγκεκριμένα, τα γραμματόσημα των 0,70 ευρώ απεικονίζουν το ψάρι Ναπολέων (Cheilinus undulatus), τον λευκό καρχαρία (Carcharodon carcharias), το γιγάντιο σαλάχι μάντα ή διαβολόψαρο (Manta birostris) και τον πολύδοντο (Polyodon spathula). Τα γραμματόσημα των 1.15 δολαρίων απεικονίζουν τον ιππόκαμπο της Ντενίζ (Hippocampus denise), τον φαλαινοκαρχαρία (Rhincodon typus), τον φαλαινοκαρχαρία κτενοζύγαινα (Sphyrna lewini ή σφύρνα του Λιούιν) και το ψάρι αρουάνα (Scleropages formosus). Τα γραμματόσημα των 1,40 ελβετικών φράγκων απεικονίζουν το αραπάιμα (Arapaima gigas), τον καρχαρία-προσκυνητή (Cetorhinus maximus), το ψάρι πρίστης ή πριονόψαρο (Pristis pristis) και τον οξύρρυγχο της Σιβηρίας ή οξύρρυγχο του Μπαιρ (Acipenser baerii).


Το «φύλλο» των γραμματοσήμων των 1,40 ελβετικών φράγκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από το ταχυδρομείο των γραφείων του ΟΗΕ στη Γενεύη