Η Κριτσά της Κρήτης είναι ένα «γαστρονομικό χωριό» όπου όλες οι γυναίκες που γνωρίζω είναι χρυσοχέρες. Σας μεταφέρω τη συνταγή για μυζηθρόπιτες όπως ακριβώς την έμαθα από εκείνες.

Σε μια μπασίνα βάζω 5-6 χούφτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 500 γρ.), λίγο αλατοπίπερο και 1 φλ. του καφέ ρακή. Προσθέτω όσο νερό (περίπου 300 ml) χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη, που να στέκεται στη χούφτα μου. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε θ.δ. για 1 ώρα.

Ετοιμάζω τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνω 2-3 κ.σ. σπορέλαιο και σοτάρω
200 γρ. ασπρομανίταρα, ψιλοκομμένα και 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνω με 1 φλ. κρέμα γάλακτος, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσουν για λίγα λεπτά.

Χτυπάω τα μανιτάρια στο μπλέντερ μαζί με αλατοπίπερο, 1 πρέζα ξηρό θυμάρι και 1 πρέζα σκόρδο, σε σκόνη. Μόλις το μείγμα κρυώσει, το αναμειγνύω μαζί με 150 γρ. φρέσκια μυζήθρα. Μοιράζω τη γέμιση στα 4 και σχηματίζω μπάλες.

Μοιράζω και τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες. Τις ανοίγω ελαφρώς με τα δάχτυλα και βάζω στη μέση της καθεμιάς από 1 μπαλίτσα γέμιση. Ανασηκώνοντας απαλά τις άκρες της ζύμης, την κλείνω σαν πουγκί επάνω από τη γέμιση. Βάζω τις πίτες στον πάγκο εργασίας και τις ανοίγω μία μία με έναν πλάστη όσο πιο ψιλές γίνεται. Τις μεταφέρω μία μία σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνω από πάνω από 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και τηγανίζω και από τις δύο πλευρές (υλικά για 4 πίτες).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.