Ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να στηρίξει επικοινωνιακά την τελική (;) μορφή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ύστερα και από την υπερψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι τα δύο βασικά στοιχεία του ΕΝΦΙΑ είναι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σαφής επιδίωξη να μοιραστεί το ίδιο βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους» και χαρακτηρίζεται «μία φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης».

Παράλληλα τονίζεται ότι «μετά την πρώτη εφαρμογή και επαναξιολόγηση θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης πιέζεται να υποστηρίξει τον ΕΝΦΙΑ ειδικά μετά από τις αποστάσεις που πήρε για τα χαρακτηριστικά του φόρου κατά την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

«Επειδή ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό μου δημιούργημα, δε θέλω να απολογηθώ» είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο, ο κ. Χαρδούβελης είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι ο «ο ΕΝΦΙΑ έχει μια δόση αυθαιρεσίας» καθώς δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει. «Εκεί πρέπει να προσέξουμε» είχε πει, προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

«Νέες βελτιώσεις»

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομιών σημειώνονται τα εξής:

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σαφής επιδίωξη να μοιραστεί το ίδιο βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους είναι τα δύο βασικά στοιχεία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά και την υπερψήφιση της τροπολογίας σήμερα στη Βουλή.

Μία φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης, στην πρώτη της εφαρμογή, παρουσίασε λάθη και στρεβλώσεις που αποκαταστάθηκαν. Πρέπει ωστόσο να κρατήσουμε ότι έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας που δεν υπήρχε. Σημειώνεται πάντως ότι με τον ΕΝΦΙΑ η επιβάρυνση στα αστικά, ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ του 2013 έχει μειωθεί μέσο όρο κατά 20%.

Είναι βέβαιο ότι μετά την πρώτη εφαρμογή και επαναξιολόγηση θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις. Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία, σε συνδυασμό με την επίτευξη φορολογικής συνέπειας αλλά και θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αποτελεί άλλωστε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Οι πιο σημαντικές βελτιώσεις, είναι οι εξής:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήσαμε την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και την αντικαταστήσαμε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύναμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια – από τον τελευταίο σεισμό – στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνουμε σημαντικά τη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Δεσμευτήκαμε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού – τετραγωνιδίου – και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.