Πριν από ένα μήνα το διαστημικό σκάφος Rosetta έφθασε μετά από ταξίδι δέκα ετών στον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο και ξεκίνησε αμέσως την μελέτη του με τα ειδικά όργανα που διαθέτει. Η πρώτη μέτρηση που έκανε η Rosetta ήταν αυτή που αφορούσε τη μάζα του κομήτη. Τώρα αποκαλύπτει στοιχεία για τη σύσταση και το περιβάλλον του ορισμένα από τα οποία προκαλούν έκπληξη στους επιστήμονες.

Δείτε σχετικά: 10 δισ. τόνοι η μάζα του του κομήτη του Rosetta

Που είναι ο πάγος;

Μετά από ένα μήνα εξερεύνησης και αναλύσεων με τα εξειδικευμένα όργανα του (όπως το Alice) το Rosetta δεν κατάφερε να εντοπίσει κανένα ίχνος πάγου στον κομήτη. Το εύρημα εξέπληξε τους επιστήμονες αφού ο κομήτης κινείται σε μεγάλη απόσταση από τον Ηλιο και θεωρούσαν ότι θα υπάρχει λιγότερος ή περισσότερος πάγος σε αυτόν. Επίσης θεωρούσαν ότι ο κομήτης θα έχει αυξημένη φωτεινότητα.

Οπως διαπιστώνεται ο κομήτης είναι όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της αποστολής «πιο σκούρος και από το κάρβουνο» σε ορισμένα τουλάχιστον μήκη κύματος του φωτός. Άλλη μια απρόσμενη ανακάλυψη του Rosetta είναι ότι γύρω από τον κομήτη έχει αναπτυχθεί μια ατμόσφαιρα που αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι γύρω από τους κομήτες δημιουργείται ένα είδος ατμόσφαιρας που αποτελείται κατά βάση από υδρατμούς και σκόνη.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του κομήτη κυμαίνεται πέριξ των -70 βαθμών Κελσίου που διαφέρει από εκείνη που πίστευαν οι ειδικοί ότι διαθέτει ο 67/Ρ Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. Με βάση την πορεία που ακολουθεί στο ηλιακό σύστημα οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο κομήτης έχει μια θερμοκρασία πέριξ των -100 βαθμών Κελσίου. Την επόμενη εβδομάδα οι επιτελείς της αποστολής θα ανακοινώσουν τα πιθανά σημεία προσεδάφισης μιας συσκευής που θα απελευθερώσει η Rosetta η οποία θα επιχειρήσει να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια του κομήτη. Η συσκευή θα συλλέξει και θα αναλύσει δείγματα του εδάφους του.