Ξεκινώντας κάθε φορά να κάνω ντοματοκεφτέδες το καλοκαίρι, ανάλογα με το πού βρίσκομαι και τι προϊόντα έχω γύρω μου, ξεφεύγω και κάνω παραλλαγές, όπως αυτή με τον κρητικό ξινόχοντρο, που μερικές φορές εκπλήσσουν και μένα τον ίδιο.

Μουλιάζω 1 χούφτα ξινόχοντρο σε 1 ποτήρι χλιαρό γάλα ή νερό για 2-3 ώρες.

Χονδροκόβω μέσα 3 ξεφλουδισμένες ντομάτες, ψιλοκόβω 1 κρεμμύδι, 1 ματσάκι μαϊντανό και 20 φύλλα φρέσκου δυόσμου. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Προσθέτω 3-4 κ.σ. αλεύρι και ζυμώνω ελαφρά. Βρέχω τα χέρια μου και πλάθω κεφτέδες. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμη. {{{ moto }}}

Αλευρώνω τους ντοματοκεφτέδες, περνώντας τους από ένα βαθύ πιάτο με αλεύρι. Ρίχνω μπόλικο έ.π. ελαιόλαδο στο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί αρκετά, τους τηγανίζω. Τους βγάζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τους σερβίρω με αρωματική σαλάτα (υλικά για 4-6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.