Η αγάπη μου για τις καραμέλες βουτύρου, που μου ξυπνούν αναμνήσεις παιδικών χρόνων, με οδήγησε να φτιάξω αυτό το κοκτέιλ με βάση το λικέρ Βutterscotch. Για να δώσω μια πολυπλοκότητα στο παιχνίδι της γεύσης προσέθεσα την οξύτητα του λεμονιού και του ροζ γκρέιπ φρουτ ως αντίβαρο της γλυκύτητας. Τα αρώματα των αποξηραμένων φρούτων, των τροπικών καρπών και της μελάσας που «βγάζει» το λευκό ρούμι αγκαλιάζουν τη γλύκα της καραμέλας και δένουν με τα έλαια που απελευθερώνονται με το τσάκισμα της φλούδας του γκρέιπ φρουτ.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ποτήρι του κοκτέιλ)

1 σφηνάκι ζάχαρη

1 σφηνάκι νερό

2 σφηνάκια λευκό ρούμι

1 σφηνάκι λικέρ Butterscotch {{{ moto }}}

1½ σφηνάκι χυμό από ροζ γκρέιπ φρουτ

1 σφηνάκι χυμό λεμονιού

1 φλούδα από ροζ γκρέιπ φρουτ, για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε ένα ποτήρι του κοκτέιλ για λίγα λεπτά στην κατάψυξη να παγώσει. Φτιάχνουμε σιρόπι ανακατεύοντας σε ένα ποτήρι το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Σε ένα σέικερ με λίγο πάγο βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με το σιρόπι και τα χτυπάμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχουμε σέικερ, χρησιμοποιούμε βάζο με καπάκι, χωρητικότητας άνω των 500 ml.

Σουρώνουμε το ποτό, ώστε να απομακρυνθεί ο πάγος, και σερβίρουμε στο παγωμένο ποτήρι. Γαρνίρουμε με τη φλούδα του γκρέιπ φρουτ και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.