Ο γαλλικός αέρας πνέει εδώ και 25 χρόνια στο κομψό κατάστημα της οδού Χάρητος. Το όνομά του, Les Connaisseurs, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει «Οι γνώστες», είναι άκρως υπαινικτικό. Οταν η Χάρις και ο Μενέλαος Παπαϊωάννου έκαναν την αρχή το 1989, ήταν πράγματι καλοί γνώστες των φίνων γεύσεων. Οργώνοντας την Ευρώπη και ιδίως τη γαλλική επαρχία, εισήγαγαν στη χώρα μας προϊόντα μικρών παραγωγών και μύησαν το ελληνικό κοινό σε σπάνιες και εκλεκτές γεύσεις: από την αγαπημένη σαμπάνια του Ουίνστον Τσόρτσιλ Pol Roger μέχρι τα μοναδικής ποιότητας κονιάκ Vallein-Tercinier. {{{ moto }}}

Σήμερα, οι κόρες της κυρίας Παπαϊωάννου, Λιάνα και Κάλλια Πατρώνη, συνεχίζουν την παράδοση. «Τα προϊόντα μας προέρχονται από οίκους παλιούς που κουβαλούν μια μικρή ιστορία» αναφέρει η Κάλλια. «Για παράδειγμα, ο οίκος Μazet από τον οποίο εισάγουμε πραλίνες κρατά την ίδια μυστική συνταγή από την εποχή τουΛουδοβίκου ΙΓ΄. Δεν αλλάζουμε εύκολα παραγωγό. Αλλο παράδειγμα: Είχαμε συνεργασία με τον Μισέλ Ντενιζό, τον εξαιρετικό παραγωγό αποσταγμάτων Baron de Braux. Αυτός ο άνθρωπος δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον και τα παιδιά του δεν συνέχισαν την παραγωγή. Οπότε εμείς, αν και υπάρχει ακόμη κάποιο στοκ, θα πρέπει να βρούμε νέο συνεργάτη κι αυτό είναι πολύ δύσκολο με τα κριτήρια που θέτουμε». Τα ιστορικά ονόματα των οίκων ευτυχώς δεν αντανακλώνται και στις τιμές.
Στα ράφια του καταστήματος οι κυνηγοί εκλεκτών γεύσεων συναντούν, μεταξύ άλλων, σπάνια τσάγια του οίκουMariageFrères, μαρμελάδες των οίκων L’Epicurien και Cipriani, εκλεκτό φουαγκρά και, φυσικά, κρασιά από τις περιοχές του Μπορντό και της Βουργουνδίας. Το Les Connaisseurs, που εδώ και έναν μήνα απέκτησε αδελφάκι στο GoldenHall,είναι ονομαστό και για τις προτάσεις δώρων του.Η ισοθερμικήτσαγιέρα από μαύρη πορσελάνη του οίκου Mariage Frères σαφώς συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις μας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.